Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Monitor Fake News Nr. 41: O pizza cu frații Tate, Matrix și oculta

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
©EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Conspiraţia „Matrix în Ilfov”, episodul „Pizza la pachet”

twitter.com @cobratate; forbes.com/31 dec. 2021; theguardian.com/1 ian. 2023; reuters.com/30 dec. 2022; digi24.ro  29 dec. 2022

 „Matrix şi-a trimis agenţii” - a fost primul mesaj transmis de britanicul Andrew Tate după ce la sfârşitul anului trecut a fost ridicat împreună cu fratele său Tristan din locuinţa luxoasă din Voluntari – Ilfov de către poliţiştii care investighează crima organizată.     

Formularea criptică postată pe Twitter de fostul luptător de kickboxing, autodeclarat promotor al misoginismului, sugerează că ar fi victima unei conspiraţii oculte. Cu câteva săptămâni înainte, cel suspectat de trafic de persoane şi viol a apărut în podcastul antreprenorului american Anthony Pompliano, unde a pledat pentru investiţia în Bitcoin cu explicaţia că „nu are încredere în guvernul din România” şi că criptomoneda este „singura concluzie logică” pentru a evita confiscarea averii. Pe de altă parte, referirea la atotprezentul Matrix a lui Andrew Tate, ulterioară arestării, a făcut ca platformele TikTok şi Twitter să fie luate cu asalt de postări conspiraţioniste, în timp ce numărul urmăritorilor săi a crescut în două zile de la 3.300.000 la peste patru milioane numai pe Twitter. Un salt comparabil cu cel din noiembrie trecut, când, după preluarea platformei, Elon Musk a dispus redeschiderea contului lui Tate, blocat în 2017 pentru afirmaţii denigratoare la adresa femeilor, ceea ce a sporit numărul urmăritorilor influencerului britanic cu un milion în 24 de ore.

Majoritatea susţinătorilor lui Andrew Tate s-au declarat convinşi fie că arestarea sa a fost dictată de forţe oculte, fie că totul este o înscenare şi că acuzaţiile aduse idolului lor sunt nefondate. Mulţi utilizatori au susţinut că, în realitate, milionarul suspectat, printre altele, şi de proxenetism, ar fi fost eliberat imediat după reţinere, fără să fie inculpat. Ca pretinsă probă, postările prezentau secvenţe dintr-o ştire difuzată în 29 decembrie de canalul românesc Digi 24, în care fraţii Tate apar părăsind sediul DIICOT relaxaţi, fără cătuşe. În realitate, imaginile respective – nedatate – erau de arhivă, fiind filmate în aprilie anul trecut. Nu doar invocarea teoriei realităţii simulate, preluată din producţia ştiinţifico-fantastică „Matrix”, a contribuit la surplusul uriaş de popularitate înregistrat după arestare de contul Twitter al lui Andrew Tate.

Cu o zi înainte, o controversă online cu activista de mediu Greta Thunberg pornită de la emisiile de carbon ale celor 33 de maşini de lux ale lui Tate a culminat cu postarea de către britanic a unui clip în care acesta ia în derâdere preocupările ecologiste ale suedezei, etalând provocator o cutie de pizza pe care promite să nu o recicleze. Mulţi utilizatori s-au grăbit să tragă concluzia că afişarea cutiei cu numele lizibil al restaurantului furnizor a contribuit la localizarea lui Tate de către poliţiştii români. O speculaţie ridicolă, prezenţa britanicului în România fiind de notorietate inclusiv pentru autoritaţile judiciare, care îl investigau încă din aprilie anul trecut.    

Oricât de puerilă, interpretarea i-a oferit Gretei Thunberg şansa de a avea ultimul cuvânt – ironic – într-o dispută care, de altfel, i-a adus tinerei de 19 ani 1,3 milioane de noi urmăritori pe Twitter, apropiind-o de şase milioane: „aşa păţeşti dacă nu reciclezi cutiile de pizza!”.

(Horia Grușcă)

Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
  • Data publicării:
    12/01/2023
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE își ascunde implicarea în crimele comise pe teritoriul Ucrainei prin înființarea unui tribunal special

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE își ascunde implicarea în crimele comise pe teritoriul Ucrainei prin înființarea unui tribunal special

Inițiativa UE de a înființa un tribunal special pentru crimele de război din Ucraina, care va coopera cu Curtea Penală Internațională, a fost prezentată de propagandă rusă ca o încercare de a ascunde implicarea Bruxellesului în comiterea acestor crime. În realitate, UE nu a comis nicio crimă pe teritoriul Ucrainei, sprijinind însă eforturile defensive ale Kievului în fața agresiunii ruse.

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

Republica Moldova își încalcă neutralitatea întrucât îi permite NATO să livreze armament Ucrainei, aflată în război cu Rusia, care pe 24 februarie a invadat-o. Narațiunea falsă e promovată de politnavigator.net, care face referire la comentariul unui expert rus.

Veridica

12 Jan 2023

Actualizat la: 26 Jan 2023 11:45:52
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023