Monitor Fake News Nr. 41: O pizza cu frații Tate, Matrix și oculta

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Daruieste Viata

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Conspiraţia „Matrix în Ilfov”, episodul „Pizza la pachet”

twitter.com @cobratate; forbes.com/31 dec. 2021; theguardian.com/1 ian. 2023; reuters.com/30 dec. 2022; digi24.ro  29 dec. 2022

 „Matrix şi-a trimis agenţii” - a fost primul mesaj transmis de britanicul Andrew Tate după ce la sfârşitul anului trecut a fost ridicat împreună cu fratele său Tristan din locuinţa luxoasă din Voluntari – Ilfov de către poliţiştii care investighează crima organizată.     

Formularea criptică postată pe Twitter de fostul luptător de kickboxing, autodeclarat promotor al misoginismului, sugerează că ar fi victima unei conspiraţii oculte. Cu câteva săptămâni înainte, cel suspectat de trafic de persoane şi viol a apărut în podcastul antreprenorului american Anthony Pompliano, unde a pledat pentru investiţia în Bitcoin cu explicaţia că „nu are încredere în guvernul din România” şi că criptomoneda este „singura concluzie logică” pentru a evita confiscarea averii. Pe de altă parte, referirea la atotprezentul Matrix a lui Andrew Tate, ulterioară arestării, a făcut ca platformele TikTok şi Twitter să fie luate cu asalt de postări conspiraţioniste, în timp ce numărul urmăritorilor săi a crescut în două zile de la 3.300.000 la peste patru milioane numai pe Twitter. Un salt comparabil cu cel din noiembrie trecut, când, după preluarea platformei, Elon Musk a dispus redeschiderea contului lui Tate, blocat în 2017 pentru afirmaţii denigratoare la adresa femeilor, ceea ce a sporit numărul urmăritorilor influencerului britanic cu un milion în 24 de ore.

Majoritatea susţinătorilor lui Andrew Tate s-au declarat convinşi fie că arestarea sa a fost dictată de forţe oculte, fie că totul este o înscenare şi că acuzaţiile aduse idolului lor sunt nefondate. Mulţi utilizatori au susţinut că, în realitate, milionarul suspectat, printre altele, şi de proxenetism, ar fi fost eliberat imediat după reţinere, fără să fie inculpat. Ca pretinsă probă, postările prezentau secvenţe dintr-o ştire difuzată în 29 decembrie de canalul românesc Digi 24, în care fraţii Tate apar părăsind sediul DIICOT relaxaţi, fără cătuşe. În realitate, imaginile respective – nedatate – erau de arhivă, fiind filmate în aprilie anul trecut. Nu doar invocarea teoriei realităţii simulate, preluată din producţia ştiinţifico-fantastică „Matrix”, a contribuit la surplusul uriaş de popularitate înregistrat după arestare de contul Twitter al lui Andrew Tate.

Cu o zi înainte, o controversă online cu activista de mediu Greta Thunberg pornită de la emisiile de carbon ale celor 33 de maşini de lux ale lui Tate a culminat cu postarea de către britanic a unui clip în care acesta ia în derâdere preocupările ecologiste ale suedezei, etalând provocator o cutie de pizza pe care promite să nu o recicleze. Mulţi utilizatori s-au grăbit să tragă concluzia că afişarea cutiei cu numele lizibil al restaurantului furnizor a contribuit la localizarea lui Tate de către poliţiştii români. O speculaţie ridicolă, prezenţa britanicului în România fiind de notorietate inclusiv pentru autoritaţile judiciare, care îl investigau încă din aprilie anul trecut.    

Oricât de puerilă, interpretarea i-a oferit Gretei Thunberg şansa de a avea ultimul cuvânt – ironic – într-o dispută care, de altfel, i-a adus tinerei de 19 ani 1,3 milioane de noi urmăritori pe Twitter, apropiind-o de şase milioane: „aşa păţeşti dacă nu reciclezi cutiile de pizza!”.

(Horia Grușcă)

  • Data publicării:
    12/01/2023
Veridica




Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023