FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ambulanta
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   An Ambulance car was pictured in traffic in Peresecina village on Moldova's M2 National Road, 27 March 2021.

Daruieste Viata

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

ȘTIRE: Câțiva copii din Transnistria, care s-au născut cu probleme cardiovasculare au murit din cauză că Ucraina nu a permis accesul ambulanțelor duceau pacienți la intervenții chirurgicale de urgență la Kiev și Odessa, a declarat ministrul de externe al republicii separatiste, Vitali Ignatiev.

„Ambulanțele noastre pentru reanimare puteau anterior să meargă în Ucraina pentru intervenții chirurgicale urgente care nu sunt efectuate de partea moldovenească. Spre regret, am avut câteva cazuri letale, când copii care s-au născut cu malformații cardiace au decedat în clinicile din Chișinău din cauza lipsei medicilor calificați”, a spus Ignatiev.

În continuare sunt citate acuzațiile acestuia despre instituirea unei blocade împotriva Transnistriei, în urma unor înțelegeri dintre Chișinău și Kiev.

NARAȚIUNE Ucraina se face vinovată de decesul unor copii din Transnistria pentru că a pus în aplicare interdicțiile de acces pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene. Vina îi aparține și Republicii Moldova care ar susține „blocada”.

CONTEXT/ETOS LOCAL: De la 1 septembrie Ucraina nu mai permite accesul automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene pe teritoriul său. Măsura pune în aplicare acorduri și înțelegeri semnate de Chișinău și Tiraspol încă începând cu anul 2017. În aprilie 2018, părțile au semnat un acord care prevedea înregistrarea automobilelor din stânga Nistrului de autoritățile de la Chișinău cu numere de înmatriculare „neutre”, adică fără însemnele Republicii Moldova, dar și fără cele ale republicii separatiste în condițiile în care, aceasta nefiind recunoscută de vreo țară, nici plăcuțele de înmatriculare emise de ea nu puteau fi acceptate în traficul internațional.

Procesul de înregistrare și de schimbare a numerelor a început la 1 septembrie 2018, iar de atunci Ucraina a amânat de câteva ori instituirea interdicțiilor pentru accesul pe teritoriul său al automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Kievul însă a anunțat că nu va mai permite accesul pe teritoriul său automobilelor cu numere transnistrene de la 1 septembrie, chiar dacă Tiraspolul și Chișinăul a cerut amânarea interdicției până la începutul anului viitor.

Tiraspol a acuzat atunci Chișinăul și Kievul că ar institui o blocadă împotriva regiunii. Totuși, în cei trei ani pe care i-au avut la dispoziție pentru a-și schimba plăcuțele de înmatriculare, doar 5% din proprietarii de automobile din regiunea separatistă au făcut-o.

OBIECTIV: Să prezinte guvernările pro-europene de la Chișinău și Kiev ca fiind inumane și gata să sacrifice și vieți de copii pentru a-și atinge obiectivele. Să readucă în discuție narațiunea privind așa-numita blocadă împotriva Transnistriei, aplicate de Chișinău și Kiev.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Este o exagerare și un nonsens să acuzi Ucraina că a omorât copii din Transnistria pentru că hotărârile autorităților de la Kiev nu permit accesul pe teritoriul său automobilelor cu numere de înmatriculare ale unei regiuni separatiste, finanțate și susținute de facto de Rusia, stat cu care Ucraina este în conflict teritorial.

Cu același succes pot fi acuzate SUA că au omorât copii din Transnsitria pentru că nu le acordă automat viză tuturor locuitorilor din regiunea separatistă care ar dori să-și facă operații peste ocean.

În plus, din declarațiile lui Ignatiev nu este clar dacă el se referă la cazuri letale în spitalele din Chișinău după 1 septembrie, atunci când Kievul a introdus restricțiile, sau în general.

Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău a precizat într-un comentariu pentru Veridica.ro că pacienții din stânga Nistrului pot fi preluați și transferați, în cazul în care este necesar, în clinicile de peste hotare de ambulanțele din dreapta Nistrului.

„Atât ambulanțele cât și autosanitarele de urgență ce asigură transportarea asistată și cu echipament specializat de pe malul drept reacționează la toate solicitările și se deplasează la fiecare apel venit de la pacienți, solicitanți sau personal medical din stânga Nistrului.

Totodată, la orice cerere înregistrată, se efectuează transferul bolnavilor la centrele medicale calificate de pe malul drept (la Chișinău sau alte localități apropiate) unde li se acordă asistență medicală specializată, iar dacă lipsesc echipamente performante sau sunt necesare intervenții mai complicate se efectuează transportarea bolnavilor peste hotarele țării, conform acordurilor bilaterale încheiate de către Republica Moldova cu statele respective (de ex. pe linia SMURD). Aceste intervenții se îndeplinesc rapid și permanent, fiind salvate vieți omenești și recuperată sănătatea cetățenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri, în condițiile respectării standardelor și angajamentelor internaționale în vigoare.

Republica Moldova nu a aplicat și nici nu va aplica tactici de blocadă social-economică sau umanitară în privința cetățenilor săi de pe ambele maluri ale Nistrului, ci dimpotrivă întreprinde toate măsurile posibile în vederea revenirii activităților în spațiile naționale unice și mereu acordă diverse măsuri de sprijin locuitorilor în vederea soluționării celor mai stringente probleme (scutiri de taxe, ajutoare umanitare, vaccinuri împotriva COVID-19 etc.)”, se arată în comentariu oferit de Biroul pentru Reintegrare.

De altfel, Chișinăul și Tiraspolul au convenit încă în 2015 în privința extinderii zonei de intervenție a SMURD și în stânga Nistrului, iar prima operațiune de acest fel a fost realizată la începutul anului 2016..

SÂMBURE DE ADEVĂR: De la 1 septembrie Ucraina a interzis accesul pe teritoriul său al automobilelor cu numere de înmatriculare eliberate de o regiune secesionistă nerecunoscută pe plan internațional.

 • Publicație / Media:
  Politnavigator.net
 • Data publicării:
  13/10/2021
 • Public țintă:
  locuitorii din Transnistria
 • Amplificare:
  daily-inform.ru, infox.sg, smi.today
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina se face vinovată de decesul unor copii din Transnistria pentru că a pus în aplicare interdicțiile de acces pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene. Vina îi aparține și Republicii Moldova care ar susține „blocada”
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernările pro-europene de la Chișinău și Kiev ca fiind inumane și gata să sacrifice și vieți de copii pentru a-și atinge obiectivele. Să readucă în discuție narațiunea privind așa-numita blocadă împotriva Transnistriei, aplicate de Chișinău și Kiev.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023