FAKE NEWS: Soros jr. a fost numit cardinal al Bisericii Catolice

Preoți și episcopi participă la o Sfântă Liturghie condusă de Papa Francisc împreună cu noii cardinali, la deschiderea celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor în Piața Sfântul Petru, Vatican, 04 octombrie 2023.
© EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI   |   Preoți și episcopi participă la o Sfântă Liturghie condusă de Papa Francisc împreună cu noii cardinali, la deschiderea celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor în Piața Sfântul Petru, Vatican, 04 octombrie 2023.

Susține jurnalismul independent

Un cunoscut site conspiraționist susține că Papa Francisc l-a numit cardinal pe fiul lui George Soros, încălcând canoanele Bisericii Catolice.

Soros nu dispare, Soros se tranformă

ȘTIRE: „Papa Francisc l-a numit pe Alex Soros, în vârstă de 37 de ani, licențiat în istorie, moștenitor miliardar al lui George Soros, cardinal diacon al Bisericii Catolice. Vestea a căzut ca o bombă la Vatican, unde se profeţeşte o schismă teribilă care va zgudui chiar temeliile numeroaselor Colegii de Cardinali create de Papă în consistoriile recente. [...] Pentru a fi promovați la rangul de cardinali, Pontiful Roman alege în mod liber dintre acei bărbaţi care sunt preoți şi care se remarcă în special în doctrina lor, prin obiceiurile lor, prin evlavie şi prudenţă în gestionarea situațiilor; dar cei care nu sunt încă episcopi trebuie să primească hirotonirea episcopală. Papa Francisc, printr-o rescriere a reformei dreptului canonic, a renunţat la cerinţa hirotonirii sacre a noului Cardinal Soros.”

NARAȚIUNE: Alexander Soros a fost numit cardinal al Bisericii Catolice.

CONTEXT: George Soros este un economist, activist politic, filantrop și om de afaceri american, originar din Ungaria. El este un cunoscut critic al capitalismului ultraliberal, iar din acest motiv a devenit ținta preferată a ultraconservatorilor și adepților teoriilor conspiraționiste, dar și victima mai multor atacuri cu accente antisemite. Totodată, din cauza sprijinului financiar acordat de Soros unor organizații ale societății civile, el este văzut ca o amenințare de lideri autoritari sau cu tendințe autoritare, cei mai notabili dintre aceștia fiind Vladimir Putin și Viktor Orban.

Născut într-o familie de evrei înstăriți din Budapesta, în 1930, a reușit să supraviețuiască Holocaustului folosindu-se de acte false și diverse ascunzători. Deși la terminarea celui de-al doilea război mondial, Soros avea doar 14 ani, el este acuzat că ar fi colaborat cu naziștii, profitând de pe urma altor evrei. Narațiunea are la bază povestea reală, recunoscută de altfel de Soros: în timpul ocupației naziste, el a pretins că este finul unui funcţionar guvernamental care inventaria bunuri şi proprietăţi evreieşti confiscate. Dar, deși a recunoscut că l-a însoțit pe respectivul funcționar la unele din activitățile desfășurate de acesta, Soros a subliniat că era doar un copil care a vrut să supravieţuiască, fără să înțeleagă pe deplin ce se întâmpla în jurul său. La vârsta de 17 ani, după instaurarea comunismului în Ungaria, George Soros a plecat la Londra, unde a studiat la prestigioasa London School of Economics, înainte de a emigra la New York în 1956. În SUA, a prosperat în lumea finanțelor, iar în 1970 și-a înființat propriul fond de investiții, care a devenit sursa averii sale. Averea sa este estimată la aproape 7 miliarde de dolari, dar această sumă nu include cele 18 miliarde de dolari transferate fundațiilor sale.

Și-a început cariera filantropică în anii '70 ai secolului trecut, prin acordarea de burse studenților sud-africani de culoare, în plină perioadă de apartheid, continuând ulterior cu ajutorarea disidenților din regimurile comuniste din Europa Centrală și de Est. După 1989, activitatea sa s-a extins și în alte domenii de activitate. În prezent, Fundația pentru o Societate Deschisă sprijină programe de ajutorare a dependenților de droguri, susține legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și dezincriminarea consumului de canabis, militând, în același timp, pentru dispariția autoritarismului, rasismului și intoleranței.

Din aceste motive, imaginea lui este folosită pe post de „bau-bau” universal, mai ales în Europa Centrală și de Est, de către naționaliști, suveraniști și antioccidentali.

Ajuns la o vârstă extrem de înaintată, în luna iunie a anului trecut, George Soros a predat conducerea tuturor afacerilor și fundațiilor sale către fiul său, Alexander Soros, care a devenit subiectul unei ample campanii de denigrare. Motivelor anterioare li se adaugă, în prezent, și declarațiile lui Soros jr. prin care a condamnat fără reținere invazia rusească din Ucraina, lansând chiar și un fond de ajutorare a Ucrainei.

Solidnews, site-ul care a răspândit informația legată de Alexander Soros, este asociat postului de radio Gold FM, sancționat în trecut pentru răspândirea de informații false de către CNA. Ambele canale media sunt asociate cu Cozmin Gușă, un controversat politician/analist/consultant/om de afaceri care a promovat de-a lungul timpului narațiuni false și a fost descris de presa din România drept un apropiat/simpatizant/agent de influență al Rusiei.

„Alerta Digitală”, publicația pe care o citează SolidNews, este unul din principalele izvoare de știri false din Spania, publicând constant articole în care familia Soros este prezentată ca răul absolut, și având nenumărate luări de poziție împotriva conducerii Bisericii Catolice, pe care o acuză, de exemplu, că vrea să rescrie Biblia pentru a o adapta la noua realitate socială.

OBIECTIV: Validarea propriilor teorii conspiraționiste expuse anterior, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale, demonizarea Occidentului.

Toți cardinalii numiți de Papa Francisc sunt preoți

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Un cardinal este un membru al clerului Bisericii Catolice, numit, de obicei pe viață, de Papă. În mod colectiv, cardinalii constituie Colegiul Cardinalilor, a cărui cea mai importantă atribuție este să aleagă un nou Papă, atunci când Sfântul Scaun este vacant. În perioada dintre moartea sau demisia unui Papă și alegerea succesorului său, conducerea de zi cu zi a Sfântului Scaun este în mâinile Colegiului Cardinalilor. În plus, cardinalii participă la consistoriile papale (care au loc anual), adică adunările administrative de la vârful Bisericii Catolice, în care sunt discutate chestiuni de importanță majoră pentru Biserică și pot fi numiți noi cardinali.

Majoritatea cardinalilor sunt episcopi și arhiepiscopi care conduc dieceze și arhiepiscopii din întreaga lume, sau se află deja în conducerea Bisericii Catolice, la Vatican, în cadrul Curiei Romane. Un număr foarte mic de cardinali provin din rândul preoților obișnuiți, dar recunoscuți pentru serviciile aduse Bisericii; aceștia primesc, pentru numirea în funcție, o dispensă papală. Deși în trecut, papalitatea a numit în funcția de cardinal și persoane din rândul laicilor, de mai bine de o sută de ani, începând cu 1917, orice potențial cardinal trebuie să fie cel puțin preot.

În acest moment, conform datelor oficiale ale Vaticanului, există 240 de cardinali în serviciu, dintre care 132 sunt eligibili să voteze într-un conclav pentru a alege un nou papă. De la alegerea sa ca suveran pontif, Papa Francisc a numit în funcție 131 de cardinali și, deși unele numiri au fost controversate, nici unul dintre cei 131 de clerici nu este Alexander Soros. Cele mai recente numiri de cardinali făcute de actualul papă, 19 la număr, au avut loc pe 30 septembrie 2023, iar printre cei numiți nu se regăsește nici măcar un american.

Deși publicația spaniolă care a lansat narațiunea nu furnizează vreo sursă pentru a sprijini afirmația că Alexander Soros a fost numit cardinal, o potențială sursă pentru această știre falsă ar putea fi vizita pe care Soros jr. a efectuat-o la Vatican în vara lui 2023, alături de fostul președinte american, Bill Clinton. De altfel, pe rețeaua de socializare chinezească TikTok, un clip video postat în 29 decembrie 2023, difuzează știrea numirii lui Alex Soros drept cardinal, ilustrând informația cu fotografii făcute în timpul acestei vizite.

În ceea ce privește orientarea sexuală a lui Alexander Soros, propagandiștii conservatori l-au catalogat deja ca homosexual, fapt care ar justifica, conform acestora, pozițiile sale liberale în ceea ce privește drepturile minorităților sexuale și a identității de gen. În acest sens, diverse publicații au prezentat fotografii care îl arată pe Soros jr. alături de un bărbat prezentat drept „partenerul său afro-american”, cu care are o „relație documentată în public”. Alexander Soros a mai fost ținta unor „dezvăluiri” legate de presupusa sa homosexualitate, în 2018, când niște jurnaliști maghiari au pretins că l-au văzut la Gay Pride în Budapesta, publicând în acest sens fotografii care erau de fapt ale altei persoane. În realitate, Alexander Soros este foarte discret în ceea ce privește viața sa privată, iar orientarea sa sexuală nu este cunoscută publicului. Până la acest moment, nu există mărturii verificate care să facă lumină asupra unor legături romantice pe care le-ar fi avut Soros jr. cu femei sau cu bărbați.

 • Publicație / Media:
  SOLIDNEWS.RO
 • Data publicării:
  07/01/2024
 • Public țintă:
  SUVERANIŞTI, NAŢIONALIŞTI, ANTIOCCIDENTALI, CONSPIRAȚIONIȘTI, HOMOFOBI, ULTRARELIGIOȘI
 • Amplificare:
  GOLD FM, ECOPOLITIC.RO, REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  Alexander Soros a fost numit cardinal al Bisericii Catolice

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024