FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

Soros
© soros.md   |  

Daruieste Viata

Presa afiliată socialiștilor de la Chișinău reia narațiunile cu privire la un presupus plan prin care societatea civilă – prezentată într-o lumină negativă – să preia puterea în Republica Moldova.

ȘTIRE: „Republica Moldova se transformă dintr-un stat parlamentar în Republica ONG”, au titrat mai multe instituții de presă din stânga Prutului, citându-l pe un controversat fost deputat și om de afaceri, Andrei Baștovoi, care s-a referit la faptul că președintele Maia Sandu a lansat consultări cu societatea civilă pentru a identifica soluții în vederea depășirii crizei politice. Și Igor Dodon, care i-a dat un ultimatum Maiei Sandu până pe 9 martie, a criticat decizia acesteia de a discuta cu experți din ONG-uri, chiar dacă el crease în timpul mandatului său și un Consiliu al societății civile pe care îl consulta frecvent

ȘTIRI: „Republica Moldova se transformă din dintr-un stat parlamentar, în unul condus de Organizațiile Neguvernamentale. Astfel deputatul din primul Parlament și semnatarul Declarației de Independență, Andrei Baștovoi, a comentat consultările purtate de către președintele Maia Sandu cu societatea civilă.

ONGiștii de la putere se consulta cu ONGiștii din societatea civilă, treptat ne transformăm din Republică Parlamentară în Republica ONG (apropos, poate fi brevetată o nouă formă de guvernare), de aceea nici guvern nu ne va trebui”, a scris Baștovoi pe Facebook”. Un astfel de text au publicat la 2 martie mai multe portaluri de știri din Republica Moldova, precum subiectulzilei.md, telegraph.md, noi.md, primul.md, etc, toate considerate ca fiind afiliate Partidului Socialiștilor și lui Igor Dodon.

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu uzurpă puterea în stat 2. Maia Sandu încearcă să preia puterea în stat cu ajutorul societății civile. 3. Societatea civilă (finanțată din exterior) preia puterea în Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este marcată de o nouă criză politică, în condițiile în care președintele Maia Sandu încearcă să forțeze organziarea de alegeri anticipate, iar o alianță condusă de socialiști vrea să impună un guvern, în ciuda faptului că, inițial, și PSRM se pronunțase pentru anticipate. Președintele a anunțat că nu va mai avea consultări cu actualul Legislativ, ci cu societatea civilă.

Maia Sandu a lansat aceste consultări la 1 martie și imediat a devenit ținta unui val de critici venite din partea oponenților săi politici, în frunte cu Igor Dodon, a mass-mediei pro-socialiște și experților citați de aceasta.

Dincolo de atacurile la adresa deciziilor politice ale Maiei Sandu, s-a sugerat că societatea civilă ar încerca să preia controlul asupra Republicii Moldova.

În acest context, unele instituții de presă au mediatizat un comentariu al lui Andrei Baștovoi, fost deputat și om de afaceri, condamnat anterior într-un dosar comercial.

Astfel de afirmații par a fi vânate spre a fi folosite pentru promovarea unor narațiuni, având în vedere că Baștovoi nu reprezintă un caz singular. O postare, tot pe facebook, a unei experte în PR, Aurelia Peru, a fost de asemenea preluată pe larg de practic aceleași instituții media.  „Societatea civilă  (ONG-urile) poate înlocui instituțiile puterii în stat?  In fiecare zi câte o „surpriză”. Cineva imi zice cât durează campania prezidențială în RM?”, a scris aceasta.

Zelul cu care sunt citate astfel de postări amintește de un alt atac concertat care a vizat societatea civilă, lansat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale de unul dintre ideologii PSRM, Bogdan Țîrdea. Acesta a publicat o carte referitoare la un presupus complot al societății civile finanțate de Soros, care a făcut parte din arsenalul lui Igor Dodon împotriva Maiei Sandu, dar care nu l-a ajutat să învingă în confruntarea electorală.

OBIECTIV:  Să prezinte societatea civilă ca fiind implicată în tentative de preluare a puterii în Republica Moldova, pentru a servi în acest fel interesele unor forțe externe.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA/SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Primele acuzații la adresa societății civile din Republica Moldova au fost lansate de fostul președinte, Vladimir Voronin, iar după aceea au fost reluate periodic de reprezentanți ai guvernării de la Chișinău, de obicei de către cei de stânga. Niciodată însă nu au fost prezentate dovezi că Organizațiile Neguvernamentale de la Chișinău ar fi implicate în acțiuni politice.

Președintele Maia Sandu a lansat consultări cu societatea civilă în contextul unei crize politice  și după ce anunțase că nu intenționează să discute cu Parlamentul și să propună un candidat la funcția de premier. Astfel, acuzațiile că deciziile sale ar fi cumva influențate de societatea civilă nu sunt argumentate.

Deși Igor Dodon critică în prezent consultările purtate de Maia Sandu cu societatea civilă, acesta  a creat, în perioada mandatului său prezidențial un Consiliu al Societății Civile, pe care îl consulta în anumite situații. Mai mult, acest Consiliu a jucat un rol important în luarea deciziilor de către fostul președinte al Republicii Moldova, după cum reiese dintr-un comunicat al administrației prezidențiale, la sfârșitul mandatului lui Igor Dodon.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a lansat o serie de consultări cu experți din societatea civilă „pentru a afla opiniile și recomandările lor în vederea ieșirii din criza politică”

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon, PSRM

 • Publicație / Media:
  Andrei Baștovoi, Aurelia Peru/Facebook
 • Data publicării:
  02/03/2021
 • Public țintă:
  Cetățeni indeciși, cetățenii care pot fi influențați de teoriile conspiraționiste de genul „statul paralel”
 • Amplificare:
  Mass-media afiliată PSRM
 • Afiliere politică:
  PSRM, Igor Dodon
 • Narațiune cheie:
  Societatea civilă (finanțată din exterior), cu sprijinul Maiei Sandu, preia controlul în Republica Moldova
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Presa afiliată socialiștilor de la Chișinău reia narațiunile cu privire la un presupus plan prin care societatea civilă – prezentată într-o lumină negativă – să preia puterea în Republica Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu uzurpă puterea în stat 2. Maia Sandu încearcă să preia puterea în stat cu ajutorul societății civile. 3. Societatea civilă (finanțată din exterior) preia puterea în Republica Moldova.
 • OBIECTIV: Să prezinte societatea civilă ca fiind implicată în tentative de preluare a puterii în Republica Moldova, pentru a servi în acest fel interesele unor forțe externe.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023