Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Jandarmii blochează intrarea protestatarilor în Palatul Parlamentului în timpul mitingului „No Green Pass” în fața clădirii Parlamentului din București, România, 21 decembrie 2021.
Festivalul de conferințe

Poliția română a reținut abuziv o jurnalistă pentru că a mers la un protest pentru a scrie despre el.

ȘTIRE: „Jurnalista Iosefina Pascal, care s-a remarcat prin anchetele ei vizând tunurile date în pandemie fie la nivel național, fie chiar la nivel european, a fost ridicată și dusă la poliție aseară după ce participase la protestele de la Parlament. Anunțul a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu pe YouTube.”

NARAȚIUNE: 1. Statul polițienesc din România a reținut o jurnalistă la un protest. 2. Libertatea de expresie este încălcată în România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 21 decembrie, la Palatul Parlamentului a avut un protest atribuit AUR și asumat parțial de această formațiune – reprezentanți ai săi au afirmat că o parte dintre manifestanți nu ar fi fost convocați de ei – în urma căruia a fost forțată intrarea în curtea clădirii și mai multe autoturisme, inclusiv unul aparținând ambasadei SUA, au fost vandalizate. În urma acestor incidente, autoritățile române au declanșat o anchetă pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor vinovați, iar în cadrul anchetei a fost convocată pentru a da clarificări și Iosefina Pascal, prezentată drept jurnalistă pentru postul de radio Gold FM.

Anunțul privind reținerea Iosefinei Pascal a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare într-un dosar în care a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Sorin Roșca Stănescu a fost implicat și în politică iar, anterior, a fost jurnalist, presa ridicând o serie de semne de întrebare asupra modului în care își desfășura activitatea.

Iosefina Pascal este promovată intens și de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021. Pe locul trei al acestui top Sputnik se află controversatul politician auto-intitulat analist Cosmin Gușă; fiul său este proprietarul oficial al postului Gold FM, pentru care Iosefina Pascal ar fi lucrat ca reporter care a acoperit protestul de la Palatul Parlamentului.

Iosefina Pascal este prezentată ca jurnalistă de relativ puțin timp. A fost descrisă anterior drept creatoare de modă și asistentă a fostei deputate și europarlamentare Maria Grapini. Pascal s-a remarcat prin promovarea unor teorii ale conspirației și narațiuni false cu privire la pandemia de Covid și a fost descrisă inclusiv ca organizatoare a unuia dintre primele manifestații anti-Covid, în 2020.

OBIECTIV: Decredibilizarea statului român. Victimizarea Iosefinei Pascal, dar și legitimarea sa și, implicit, a teoriilor pe care le susține.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Iosefina Pascal a fost invitată la sediul Poliției, alături de alte persoane, pentru a oferi informații cu privire la evenimentele de la Parlament, „a acceptat” să meargă, iar după ce „s-a stabilit „aceasta a fost prezentă la evenimentele de la Parlament, în calitate de jurnalist, în vederea realizării unui material de presă [...] a părasit în scurt timp sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.”, se arată într-un comunicat al DGPMB.

Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  Youtube Sorin Roșca Stănescu
 • Data publicării:
  21/12/2021
 • Public țintă:
  Anti-vacciniști, suveraniști, filo-ruși, publicul presei care a promovat de-a lungul timpului mesaje anti-reformiste și anti-justiție
 • Amplificare:
  Sputnik.md, evz.ro, activenews.ro, numeroase alte pagini de internet cunoscute pentru promovarea narațiunilor false, rețele de socializare
 • Narațiune cheie:
  O jurnalistă a fost reținută de statul polițienesc
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: România se pregătește să intre în război

FAKE NEWS: România se pregătește să intre în război

La ordinul președintelui Klaus Iohannis și cu complicitatea Parlamentului, România se va implica cu trupe în războiul din Ucraina în viitorul apropiat, afirmă un controversat deputat român. În realitate, prezentarea informărilor legate de forțele armate de către președintelui statului, în ședința comună a celor două camere ale Legislativului din România, reprezintă doar o procedură cu caracter mai mult formal, care are loc în fiecare an.

Cătălin Gomboș

23 Dec 2021

Actualizat la: 23 Dec 2021 11:11:30
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
 • Anunțul privind reținerea Iosefinei Pascal a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare într-un dosar în care a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Sorin Roșca Stănescu a fost implicat și în politică iar, anterior, a fost jurnalist, presa ridicând o serie de semne de întrebare asupra modului în care își desfășura activitatea. Iosefina Pascal este promovată intens și de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021. Pe locul trei al acestui top Sputnik se află controversatul politician auto-intitulat analist Cosmin Gușă; fiul său este proprietarul oficial al postului Gold FM, pentru care Iosefina Pascal ar fi lucrat ca reporter care a acoperit protestul de la Palatul Parlamentului.
 • OBIECTIV: Decredibilizarea statului român. Victimizarea Iosefinei Pascal, dar și legitimarea sa și, implicit, a teoriilor pe care le susține.
FAKE NEWS: Energia verde, promovată de Occident pentru a obține resurse minerale
FAKE NEWS: Energia verde, promovată de Occident pentru a obține resurse minerale

Promovarea energiei din surse regenerabile are ca scop preluarea prin forţă şi înşelăciune a resurselor disponibile din ţările nealiniate politicii occidentale. Narațiunea falsă apare într-un text publicat în România, care conține și elemente ale propagandei de război promovate de Moscova.

Cezar Manu
Cezar Manu
30 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili

Voluntari din Cehia au colectat bani pentru a achiziționa un lansator de rachete pentru Ucraina, care îl folosește ca să bombardeze civili în Donbass, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate, armele achiziționate în cadrul proiectului „Cadou pentru Putin” au scopul de a consolida apărarea ucraineană în fața agresiunii ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
27 Mar 2023
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Kathleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023