FAKE NEWS: Jandarmii români îi învață pe colegii moldoveni cum să înăbușe protestele opoziției

jandarmi romani
© EPA PHOTO/ ROBERT GHEMENT   |   A group of Romanian riot police attempt to catch a violent armed man as people watch the scene from the windows of a railway train during an exercise at the Romanian National Gendarmes headquarters in Bucharest Saturday 05 August 2000.
Fals
Adevărat

Daruieste Viata

Jandarmii români au instruit carabinierii din Republica Moldova cum să înăbușe protestele opoziției dacă aceasta va încerca să blocheze preluarea unui teren pentru viitoarea ambasadă SUA. Acest fake news face trimitere la narațiunea jandarmului român și reia teme vehiculate în campanie privind iminența unor demonstrații ample.
 
ȘTIRE: „Carabinierii din Republica Moldova și jandarmii români au perfecționat interacțiunea forțelor comune pentru înăbușirea revoltelor la hotar. În cadrul instruirilor comune au participat 50 de reprezentanți ai trupelor de carabinieri și aproximativ 30 de jandarmi”.
„Instituțiile de presă din Republica Moldova au presupus că, cel mai probabil, angajații organelor de menținere a ordini publice și-au perfecționat abilitățile de a suprima opoziția, care intenționează să protesteze împotriva hotărârii Curții Constituționale de a vinde Stadionul Republican ambasadei SUA”.
 
NARAȚIUNI: 1. Jandarmeria Română pregătește forțele de ordine din Republica Moldova să riposteze în forță în cazul unor proteste ale opoziției. 2. Populația nu vrea să accepte vânzarea țării către Occident (și SUA), astfel încât sunt iminente manifestații masive.
 
CONTEXT/ETOS LOCAL: În anul 2018, Parlamentul de la Chișinău a decis să transmită „cu titlu oneros” terenul fostului Stadion Republican din centrul Chișinăului, aflat în paragină de peste 10 ani, pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Decizia a fost criticată de opoziția socialistă de atunci care, în decembrie 2020, a votat împreună cu Partidul Șor abrogarea legii respective. La 29 iulie, Curtea Constituțională a anulat însă legea votată în 2020, lăsând astfel în vigoare decizia Parlamentului din 2018 de a vinde terenul de aproximativ 5 hectare Ambasadei SUA. Hotărârea Curții a fost dur criticată de socialiști, care au organizat și un mic protest în fața instituției. Este de menționat că socialiștii, care au pierdut puterea la alegerile din 11 iulie, au vorbit de mai multe ori despre posibilitatea unor acțiuni masive de protest.

Narațiunea „jandarmului român”, potrivit căreia autoritățile române au avut un comportament neadecvat față de populația din Basarabia după Unirea din 1918, a fost promovată în perioada sovietică și este una din „sperietorile” actuale împotriva unei eventuale uniri, dar și a apropierii Republicii Moldova de UE.

Tema iminenței unor proteste ale populației a fost vehiculată insistent și în perioada campaniei electorale de către canale afiliate socialiștilor și comuniștilor, care încercau să sperie populația cu privire la instabilitatea declanșată de o victorie a dreptei în alegeri. De asemenea, de-a lungul întregii campanii au fost promovate narațiuni privind preluarea Moldovei de către Occident, care va pune mâna pe toate resursele țării. Stadionul Republican, deși abandonat de mult timp (și neglijat înainte de acel abandon) este văzut de o parte din populație drept un reper important al Chișinăului.
 
OBIECTIV: Să inducă panică în societate cu privire la riscul implicării jandarmilor români în înăbușirea unor eventuale proteste în Republica Moldova. 2 Să reactiveze narațiunea „jandarmului român”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Exercițiile comune ale carabinierilor și jandarmilor fac parte dintr-un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (E.N.I.). Acestea au fost programate cu mult timp înainte de hotărârea Curții Constituționale și, respectiv, nu puteau avea nimic în comun cu eventuale proteste împotriva acesteia. „Exercițiul complex a avut drept scop consolidarea capacităților operaționale și tactice ale forțelor de ordine pentru acțiuni în comun. Dispozitivele realizate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice au fost constituite din carabinieri și jandarmi, atât în plan operațional cât și în planul conducerii operațiunii”, potrivit Inspectoratului General de Carabinieri.

Textul conține și erori factologice – Curtea Constituțională nu a decis vânzarea terenului către Ambasada SUA. Hotărârea Curții a anulat doar o lege votată în decembrie anul trecut, lăsând în vigoare o lege veche de aproape trei ani, votată de Parlament.

Este interesantă și „ruta” acestei dezinformări: Inițial, pravdorub.md și-a pus întrebarea dacă nu cumva carabinierii își perfecționează abilitățile de a înăbuși protestele opoziției, de exemplu împotriva vinderii terenului pentru Ambasada SUA? Ulterior, Eaurasia Daily, un site de știri din Rusia, a prezentat această întrebare drept o „presupunere a instituțiilor mass-media din Republica Moldova”, ca mai apoi articolul din presa rusă să fie preluat de portalul mejdurecie.md, din Republica Moldova.
 
SÂMBURE DE ADEVĂR: Carabinierii din Republica Moldova și Jandarmii din România au desfășurat un exercițiu comun, rezultat al instruirilor organizate în cadrul proiectului de asistență externă ”Intervention techniques and tactics standardization through joint preparation and training activities for the insurance of public order measures occurred during cross border public manifestations”
 
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Partidului Socialiștilor, Moscovei, prin alimentarea fobiilor antiromânești.  

 • Publicație / Media:
  Pravdorub.md, Eadaily.com
 • Data publicării:
  30/07/2021
 • Public țintă:
  Cetățenii care au votat dreapta pro-europeană, dar care se opun unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România.
 • Amplificare:
  Mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Partidul Socialiștilor, Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Jandarmeria Română pregătește forțele de ordine din Republica Moldova să riposteze în forță în cazul unor proteste ale opoziției.
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Jandarmii români au instruit carabinierii din Republica Moldova cum să înăbușe protestele opoziției dacă aceasta va încerca să blocheze preluarea unui teren pentru viitoarea ambasadă SUA. Acest fake news face trimitere la narațiunea jandarmului român și reia teme vehiculate în campanie privind iminența unor demonstrații ample.
 • NARAȚIUNI: 1. Jandarmeria Română pregătește forțele de ordine din Republica Moldova să riposteze în forță în cazul unor proteste ale opoziției. 2. Populația nu vrea să accepte vânzarea țării către Occident (și SUA), astfel încât sunt iminente manifestații masive.
 • OBIECTIV: Să inducă panică în societate cu privire la riscul implicării jandarmilor români în înăbușirea unor eventuale proteste în Republica Moldova. 2 Să reactiveze narațiunea „jandarmului român”.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023