FAKE NEWS: În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare

Scutierii îndepărtează corturile susținătorilor partidului politic Șor în timpul protestului lor în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, Moldova, 16 octombrie 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Scutierii îndepărtează corturile susținătorilor partidului politic Șor în timpul protestului lor în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, Moldova, 16 octombrie 2022.

Susține jurnalismul independent

În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare, iar în cele de odihnă acestea pot dura doar patru ore, potrivit unei narațiuni false publicate de rubaltic.ru. În realitate, a fost impusă doar interdicția blocării străzilor, după ce protestatari organizați de partidul oligarhului fugar Ilan Șor au instalat corturi pe artera principală a Chișinăului, provocând ambuteiaje.

ȘTIRE: „Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a interzis organizarea acțiunilor de protest în zilele de lucru. Iar în cele de odihnă durata acestora nu poate depăși patru ore. De asemenea, în zilele de lucru, demonstranții nu au dreptul să blocheze arterele de transport și accesul în instituțiile publice”

NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău s-a transformat într-un regim autoritar care interzice protestele anti-guvernamentale.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  La Chișinău de o lună au loc acțiuni de protest organziate de Partidul Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru jaful bancar de aproximativ un miliard de dolari din 2014. Acestea au loc în contextul unei profunde crize economice și sociale provocate de inflație și războiul din Ucraina.

Manifestanții au instalat corturi în centrul Chișinăului, iar la 9 octombrie au blocat bulevardul Ștefan cel Mare, principala arteră rutieră a orașului, îngreunând traficul și provocând ambuteiaje luni dimineața, până când poliția a îndepărtat corturile. Ulterior poliția a anunțat că a găsi obiecte interzise în corturi.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău drept una autoritară și antidemocratică.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Autoritățile nu au interzis protestele în zilele lucrătoare, așa cum scrie publicația rusă, ci blocarea străzilor în zilele respective. „Desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore”, potrivit deciziei CSE.

De notat că în Republica Moldova a fost decretată stare de urgență ca urmare a războiului din Ucraina și a crizei energetice provocate de acesta, măsură valabilă, în urma mai multor prelungiri, inclusiv în perioada actuală. În perioada stării de urgență sunt interzise protestele. Unii politologi i-au recomandat guvernului să facă uz de această prevedere, dar reprezentanții executivului au declarat că vor permite desfășurarea protestelor pașnice.

SÂMBURE DE ADEVĂR: După ce manifestanții Partidului Șor au blocat bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, Comisia pentru Situații Excepționale într-adevăr a impus anumite interdicții legate de organizarea protestelor.

 • Publicație / Media:
  rubaltic.ru
 • Data publicării:
  14/10/2022
 • Public țintă:
  simpatizanții protestatarilor, euroscepticii
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău s-a transformat într-un regim autoritar care interzice protestele antiguvernamentale
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024