FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Grosu
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Acting leader of Party of Action and Solidarity (PAS) Igor Grosu delivers a speech at the launching of party’s electoral campaign for early parliamentary elections in Chisinau, Moldova, 05 June 2021.

Daruieste Viata

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

ȘTIRI: „Noua guvernare pro-europeană a Republicii Moldova intenționează să continue lupta cu posturile rusești de televiziune, începută în perioada guvernării Partidului Democrat. Pentru prima etapă este planificată interdicția amplasării publicității la emisiunile retransmise din Rusia”, scrie Eurasia Daily, care face trimitere la declarațiile președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„El a promis să distrugă monopolul publicității retransmise din Rusia”, potrivit publicației, citată și de portalul din Republica Moldova mejdurecie.md.

Subiectul este preluat în aceeași cheie și de politnavigator.net, care titrează că „În Moldova a fost anunțată o nouă campanie de persecutare a posturilor TV rusești”. 

„Majoritatea parlamentară PAS elaborează un proiect de lege care prevede interdicția amplasării publicității la posturile rusești de televiziune, retransmise în Republica Moldova”

NARAȚIUNE:  Majoritatea pro-europeană de la Chișinău cenzurează și impune interdicții presei ruse.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Piața publicității din Republica Moldova este mică și cu resurse reduse, iar de-a lungul anilor aceasta a fost controlată de partidele de la guvernare, care tradițional dețineau și companii media. Până în 2019, spre exemplu, monopolul era deținut de Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc), iar după înlăturarea acestuia, de Partidul Socialiștilor (Igor Dodon).

Fără bani din publicitate, s-au dezvoltat puține instituții media audiovizuale independente, iar o bună parte din cele care au existat, au rezistat în mare parte datorită proiectelor finanțate de organizațiile internaționale.

În aceste condiții, piața audiovizuală din Republica Moldova este invadată de televiziuni și posturi de radio străine, în special din Federația Rusă.

În ultimul deceniu, în special, societatea civilă și experții au atras atenția în privința pericolelor propagandei ruse și a influenței masive a presei ruse în Republica Moldova.

În 2018 au intrat în vigoare interdicții care limitau difuzarea unor categorii de emisiuni din anumite state, dar acestea au fost însă anulate la sfârșitul anului 2020 de majoritatea parlamentară controlată de socialiști. 

În pofida restricțiilor, un studiu realizat în 2020 arată că  70% dintre respondenți urmăreau programe TV produse în Rusia.  Producția televizată rusă, cinematografia și muzica rusească sunt în continuare preferate de un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, în special de minoritățile naționale și persoanele în etate, nostalgice după tinerețea petrecută în fosta URSS.

Un alt studiu, realizat în 2018, releva că Republica Moldova este țara cea mai expusă din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă. Cercetarea atesta că majoritatea televiziunilor de top sunt cele care retransmit programe rusești, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul. 

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind antirusească. Să împiedice stabilirea unor relații bune între puterea de la Chișinău și de la Moscova

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Afirmațiile instituțiilor de presă ruse despre intenția autorităților de la Chișinău de a cenzura sau a pune piedici retransmiterii posturilor TV rusești pornesc de la declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la o emisiune la Jurnal TV.

Acesta însă a declarat că în prezent este elaborat un proiect de lege prin care să limiteze publicitatea pentru posturile retransmise pentru ca în acest fel să poată fi stimulate cele autohtone. Igor Grosu nu a făcut nicio referire la posturile din Rusia sau din altă țară.

„Colegii mei din comisia de specialitate lucrează la capitolul acesta. Eu i-am rugat să ia legătura cu organizațiile de media, să discute și să ne asigurăm că acele modificări vin să încurajeze produsul autohton și să descurajeze parazitarea pe retransmitere. Noi suntem obligați să protejăm producătorul nostru autohton. Și noi avem talente și mica publicitate pe care o avem să o canalizăm către cei care produc”, a declarat acesta.

Totodată, el s-a referit la intenția noii guvernări de a distruge monopolul de pe piața publicității, deținut în prezent, potrivit experților, de persoane afiliate lui Igor Dodon.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Igor Grosu a declarat că este pregătit un proiect de lege menit să stimuleze producția audiovizuală autohtonă, inclusiv prin limitarea accesului la publicitate pentru posturile TV retransmise 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, prin alimentarea fricilor unei părți a populației față de posibile persecuții din partea guvernării pro-europene pe motive etnice și lingvistice.

 • Publicație / Media:
  eadaily.com, politnavigator.net
 • Data publicării:
  09/09/2021
 • Public țintă:
  Minoritățile naționale, cetățenii nostalgici, consumatorii de produse media ruse
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău impune cenzura asupra presei ruse
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind antirusească. Să împiedice stabilirea unor relații bune între puterea de la Chișinău și de la Moscova
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023