Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Grosu
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Acting leader of Party of Action and Solidarity (PAS) Igor Grosu delivers a speech at the launching of party’s electoral campaign for early parliamentary elections in Chisinau, Moldova, 05 June 2021.

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

ȘTIRI: „Noua guvernare pro-europeană a Republicii Moldova intenționează să continue lupta cu posturile rusești de televiziune, începută în perioada guvernării Partidului Democrat. Pentru prima etapă este planificată interdicția amplasării publicității la emisiunile retransmise din Rusia”, scrie Eurasia Daily, care face trimitere la declarațiile președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„El a promis să distrugă monopolul publicității retransmise din Rusia”, potrivit publicației, citată și de portalul din Republica Moldova mejdurecie.md.

Subiectul este preluat în aceeași cheie și de politnavigator.net, care titrează că „În Moldova a fost anunțată o nouă campanie de persecutare a posturilor TV rusești”. 

„Majoritatea parlamentară PAS elaborează un proiect de lege care prevede interdicția amplasării publicității la posturile rusești de televiziune, retransmise în Republica Moldova”

NARAȚIUNE:  Majoritatea pro-europeană de la Chișinău cenzurează și impune interdicții presei ruse.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Piața publicității din Republica Moldova este mică și cu resurse reduse, iar de-a lungul anilor aceasta a fost controlată de partidele de la guvernare, care tradițional dețineau și companii media. Până în 2019, spre exemplu, monopolul era deținut de Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc), iar după înlăturarea acestuia, de Partidul Socialiștilor (Igor Dodon).

Fără bani din publicitate, s-au dezvoltat puține instituții media audiovizuale independente, iar o bună parte din cele care au existat, au rezistat în mare parte datorită proiectelor finanțate de organizațiile internaționale.

În aceste condiții, piața audiovizuală din Republica Moldova este invadată de televiziuni și posturi de radio străine, în special din Federația Rusă.

În ultimul deceniu, în special, societatea civilă și experții au atras atenția în privința pericolelor propagandei ruse și a influenței masive a presei ruse în Republica Moldova.

În 2018 au intrat în vigoare interdicții care limitau difuzarea unor categorii de emisiuni din anumite state, dar acestea au fost însă anulate la sfârșitul anului 2020 de majoritatea parlamentară controlată de socialiști. 

În pofida restricțiilor, un studiu realizat în 2020 arată că  70% dintre respondenți urmăreau programe TV produse în Rusia.  Producția televizată rusă, cinematografia și muzica rusească sunt în continuare preferate de un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, în special de minoritățile naționale și persoanele în etate, nostalgice după tinerețea petrecută în fosta URSS.

Un alt studiu, realizat în 2018, releva că Republica Moldova este țara cea mai expusă din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă. Cercetarea atesta că majoritatea televiziunilor de top sunt cele care retransmit programe rusești, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul. 

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind antirusească. Să împiedice stabilirea unor relații bune între puterea de la Chișinău și de la Moscova

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Afirmațiile instituțiilor de presă ruse despre intenția autorităților de la Chișinău de a cenzura sau a pune piedici retransmiterii posturilor TV rusești pornesc de la declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la o emisiune la Jurnal TV.

Acesta însă a declarat că în prezent este elaborat un proiect de lege prin care să limiteze publicitatea pentru posturile retransmise pentru ca în acest fel să poată fi stimulate cele autohtone. Igor Grosu nu a făcut nicio referire la posturile din Rusia sau din altă țară.

„Colegii mei din comisia de specialitate lucrează la capitolul acesta. Eu i-am rugat să ia legătura cu organizațiile de media, să discute și să ne asigurăm că acele modificări vin să încurajeze produsul autohton și să descurajeze parazitarea pe retransmitere. Noi suntem obligați să protejăm producătorul nostru autohton. Și noi avem talente și mica publicitate pe care o avem să o canalizăm către cei care produc”, a declarat acesta.

Totodată, el s-a referit la intenția noii guvernări de a distruge monopolul de pe piața publicității, deținut în prezent, potrivit experților, de persoane afiliate lui Igor Dodon.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Igor Grosu a declarat că este pregătit un proiect de lege menit să stimuleze producția audiovizuală autohtonă, inclusiv prin limitarea accesului la publicitate pentru posturile TV retransmise 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, prin alimentarea fricilor unei părți a populației față de posibile persecuții din partea guvernării pro-europene pe motive etnice și lingvistice.

 • Publicație / Media:
  eadaily.com, politnavigator.net
 • Data publicării:
  09/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Minoritățile naționale, cetățenii nostalgici, consumatorii de produse media ruse
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău impune cenzura asupra presei ruse
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina rusofobă preferă coronavirusul în locul vaccinului Sputnik V

FAKE NEWS: Ucraina rusofobă preferă coronavirusul în locul vaccinului Sputnik V

Kremlinul și filo-rușii promovează narațiunea că Sputnik V e refuzat din motive ideologice, chiar dacă ucrainenii pot muri

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Maia Sandu cedează resursele de apă ale Moldovei

FAKE NEWS: Maia Sandu cedează resursele de apă ale Moldovei

Lidera de la Chișinău ar fi de acord cu proiectul ucrainean de construire, pe Nistru, a unei hidrocentrale care ar reduce drastic resursele de apă ale Republicii Moldova și ar lăsa inclusiv Chișinăul fără apă.

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Cornel Ciobanu

13 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind antirusească. Să împiedice stabilirea unor relații bune între puterea de la Chișinău și de la Moscova
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021
FAKE NEWS: Conflictul din Donbass – în interesul Occidentului și al Kievului
FAKE NEWS: Conflictul din Donbass – în interesul Occidentului și al Kievului

Aniversarea a șapte ani de la semnarea primului acord de pace de la Minsk a fost folosită pentru reluarea narațiunilor false potrivit cărora Ucraina nu și-ar dori pace în Donbass, iar politicile sale, încurajate de Occident, ar fi motivate de rusofobie.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Sep 2021