FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Agricultura
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Two men drive a cart on the road near Valea Perjei village, Cimislia district, south of Chisinau, Moldova, 30 April 2018.

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri  kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

ȘTIRE: „Pe de o parte autoritățile moldovenești parcă ar chema diaspora acasă, pe de alta, președintele țării se laudă că datorită unui acord semnat cu Germania, de anul viitor cetățenii moldoveni „vor putea lucra legal în Germania, bucurându-se de protecție socială”.

De câțiva ani deja fermierii se plâng că nu găsesc forță de muncă pentru a strânge recolta de fructe și legume. Și parcă sunt gata să plătească bine, dar nu le reușește. Reiese că începând cu anul viitor pot fi distruse livezile și viile, pentru că nu va avea cine strânge recolta - toți vor pleca în Germania să strângă mere”.

NARAȚIUNE: Occidentul lasă Republica Moldova fără forță de muncă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este una dintre țările europene cele mai afectate de emigrație. Nu există date oficiale, dar se estimează că aproximativ 800 de mii de cetățeni sunt plecați din țară pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit, în condițiile în care Republica Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa.

Printre destinațiile preferate de emigranții moldoveni sunt țările din Europa de Vest, dar și Israelul sau SUA. În Rusia, cândva principala destinație, numărul moldovenilor a început să scadă din cauza restricțiilor, dar și a reducerii nivelului de trai în acest stat.

O mare parte dintre moldovenii care se stabilesc în statele membre ale UE folosesc actele de identitate românești, în condițiile în care Acordul de liberalizare a regimului de vize nu permite angajarea cetățenilor moldoveni. În acest context, Republica Moldova a semnat acorduri cu unele state membre, care permit angajarea pe perioade determinate.

Semnarea unui astfel de acord a fost anunțată în timpul vizitei la Chișinău a președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la sfârșitul lunii septembrie.

Anunțul a provocat critici din partea unor instituții mass-media, majoritatea de limbă rusă, care îi impută guvernării că în loc să creeze condiții bune în țară pentru cetățeni, le creează condiții pentru a pleca din țară. Sunt narațiuni similare cu cele de acum aproximativ un deceniu, când unii politicieni eurosceptici „avertizau” că după semnarea Acordului de liber schimb cu UE, Republica Moldova va fi invadată de produse europene, în detrimentul celor autohtone. Acest lucru nu s-a adeverit, în schimb exporturile moldovenești pe piața comunitară au crescut de câteva ori.

OBIECTIV: Să alimenteze euroscepticismul și să reia acuzațiile la adresa UE, care ar depopula Republica Moldova. Să prezinte actuala guvernare de la Chișinău, în frunte cu Maia Sandu, ca fiind una care lucrează în interesul statelor occidentale și în detrimentul propriilor cetățeni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Exodul forței de muncă este o problemă cu care Republica Moldova se confruntă de peste 20 de ani. Mulți cetățeni au plecat la muncă peste hotare ilegal, fără acte. Același lucru se întâmplă și în prezent când unii cetățeni moldoveni se angajează temporar în state membre ale UE. Având interdicție de a se angaja în câmpul muncii, aceștia lucrează ilegal, cu salarii mai mici și fără asigurări sociale.

Acordul care a fost anunțat cu Germania le va permite cetățenilor moldoveni să se angajeze legal la munci sezoniere, în special agricole, ceea ce mulți dintre ei fac și acum, doar că ilegal.

Lipsa de forță de muncă în unele domenii, inclusiv în agricultură, este cauzată în Republica Moldova în mare parte de salariile mici, care nu-i încurajează pe oameni să se angajeze, iar deschiderea unor noi oportunități de angajare ar putea duce la majorarea salariilor, așa cum s-a întâmplat în construcții, spre exemplu.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova și Germania au semnat un Acord care permite angajarea cetățenilor moldoveni la munci sezoniere în agricultură în Germania.

 • Publicație / Media:
  kp.md
 • Data publicării:
  14/10/2021
 • Public țintă:
  Populația care încă este vulnerabilă la retorica anti-occidentală de origine sovietică, euroscepticii, proprietarii de terenuri agricole
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Occidentul lasă Republica Moldova fără forță de muncă

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.
 • OBIECTIV: Să alimenteze euroscepticismul și să reia acuzațiile la adresa UE, care ar depopula Republica Moldova. Să prezinte actuala guvernare de la Chișinău, în frunte cu Maia Sandu, ca fiind una care lucrează în interesul statelor occidentale și în detrimentul propriilor cetățeni.
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Jun 2024
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei

Legea care reglementează dreptul pacientului la servicii medicale pentru terapia durerii va duce la legalizarea eutanasiei, potrivit unui cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Jun 2024
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO

Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.

Veridica
Veridica
06 Jun 2024
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat expulzarea a peste un milion de refugiaţi ucraineni, susţine o naraţiune falsă, promovată de propaganda rusă și preluată în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Jun 2024