FAKE NEWS: Autoritățile de la Chișinău marchează Ziua Europei pentru a diviza societatea

Un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial și un general de armată sosesc la Flacăra Eternă din Complexul Memorial Eternitate în timpul ceremoniei de comemorare a celei de-a 79-a Zilei Victoriei la Chișinău, Moldova, 09 mai 2024.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial și un general de armată sosesc la Flacăra Eternă din Complexul Memorial Eternitate în timpul ceremoniei de comemorare a celei de-a 79-a Zilei Victoriei la Chișinău, Moldova, 09 mai 2024.

Susține jurnalismul independent

Guvernarea de la Chișinău marchează de 9 mai Ziua Europei și nu Ziua Victoriei pentru a diviza societatea, scrie presa pro-Kremlin, care îi cataloghează pe cei ce nu sărbătoresc victoria drept „revanșarzi”.

ȘTIRI:  Pentru prima dată după proclamarea independenței, autoritățile moldovenești au decis să nu sărbătorească oficial Ziua Victoriei. Centrul Chișinăului, de unde pornea întotdeauna la 9 mai procesiunea aglomerată spre complexul memorial Eternitate, a fost cedat fără rușine anul acesta pentru organizarea de festivități pentru o altă sărbătoare – Ziua Europei.

[...] Organizarea de sărbători în masă cu ocazia Zilei Europei la 9 mai este necesară pentru a diviza din nou societatea, pentru a pune unii oameni împotriva altora, consideră politologul Alexandr Korinenko.

Autoritățile vor să arate cu degetul spre moldovenii „corecți", care vor primi cu euforie steaguri europene ieftine și pliante cu steagul UE, și spre cei „incorecți” - cei care vor merge să cinstească memoria soldaților victorioși. De altfel, avem mulți oameni care onorează Victoria, dar care pledează și pentru integrarea europeană. Aici autoritățile le spun: este timpul să vă decideți – sunteți în tabăra europenilor sau vreți să sărbătoriți Ziua Victoriei cu „agenții Kremlinului” – spune politologul. (politnavigator.net)

Guvernul consideră ziua de 9 mai ca fiind Ziua Europei și oferă Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru acest lucru. „S-a dovedit că invitatul de onoare care va sosi pe 9 mai pentru a sărbători trădarea memoriei, ziua Europei, va fi comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn”, a declarat conducătorul Comitetului național „Pobeda” (Victoria) Alexei Petrovici [care se ocupă de organizarea acțiunilor de 9 mai]. Acesta va ține un discurs înflăcărat în fața poporului moldovean. Nu este pentru prima dată când Hahn zboară în direcția noastră. Maiorul Luftwaffe Hans Hahn, în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, a „agitat” și el pentru integrarea europeană, dar nu prin mijloace pașnice. A fost decorat cu Crucea de Fier în grad de Cavaler și cu frunze de stejar la ea. Vulturul fascist a doborât 66 de avioane numai pe cerul Marii Britanii. Cariera strălucită a asului a fost întreruptă de locotenentul major Pavel Grajdaninov, care l-a doborât pe Hahn deasupra Demianskului în 1943.  Sper, acum este clar, de ce urmașii lui Hahn luptă cu atâta zel pentru data de 9 mai. Ei au nevoie de această zi ca răzbunare pentru înfrângerea strămoșilor lor. (evedomosti.md)

Actuala guvernare, de dragul vremurilor, scrie acum o altă istorie, în care preferă să prezinte națiunea moldovenească multinațională ca pe o victimă (oprimări constante, represiuni, greve ale foamei, deportări, insulte, umilințe), ce suferă din cauza dușmanului extern, care face toate acestea. Dar de fapt poporul moldovenesc este un popor-învingător! Și, cum a menționat A.Petrovici în discuția cu Noi.md, dacă nu va exista o înțelegere publică, o atitudine demnă a autorităților față de evenimentele din 1941-1945 și o reflectare veridică în manuale, va fi imposibil să vorbim despre perspective și despre formarea identității naționale. (Noi.md)

NARAȚIUNI:  1. Guvernarea de la Chișinău împiedică sărbătorirea zilei de 9 mai ca dată a victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial, asociindu-se astfel cu naziștii și divizând societatea. 2. Uniunea Europeană și liderii acesteia sunt promotori ai nazismului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Data de 9 mai era marcată în fosta URSS ca Ziua Victoriei, considerându-se că atunci s-a sfârșit cel de-Al Doilea Război Mondial, chiar dacă oficial acesta s-a finalizat odată cu capitularea Japoniei pe 2 septembrie 1945. În Europa, războiul se încheiase pe 8 mai, când a capitulat Germania nazistă, doar că la Moscova era deja 9 mai. URSS nu a avut doar propria dată de încheiere a războiului, ci și una de declanșare a acestuia. Istoriografia sovietică a promovat ideea că războiul a început la 22 iunie 1941, atunci când a fost atacată URSS, nu în 1939, când Germania nazistă și URSS (aliate la vremea respectivă) au atacat Polonia. Mulți cetățeni moldoveni cred și acum același lucru. În plus, era exagerat rolul URSS în victoria asupra nazismului, fiind minimizată importanța altor state precum Marea Britanie și SUA.

În fosta URSS, 9 mai a devenit un motiv de etalare a forței militare a Uniunii Sovietice, cu milioane de oameni mobilizați în Piața Roșie din centrul Moscovei și în fiecare localitate de pe cuprinsul URSS. Același lucru se întâmpla și în fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, anexată de URSS în iunie 1940.

În Republica Moldova, în primele două decenii după independență 9 mai a continuat să fie sărbătorită ca Ziua Victoriei, inclusiv cu concerte și marșuri. Începând cu 2010 a început să fie sărbătorită și Ziua Europei. Această dată a fost însă marcată deseori de dispute politice, mai ales pentru Piața Marii Adunări Naționale – cel mai mare spațiu deschis din centrul Chișinăului, care are și o valoare simbolică, pentru că în anii '90 aici au avut loc marile manifestații care au condus la proclamarea Independenței, la 27 august 1991.

La un moment dat, Partidul Liberal anunța că a rezervat PMAN, dar și alte câteva locații din centrul Chișinăului, pentru 100 de ani, în preajma zilei de 9 mai, pentru ca în această zi să fie marcată Ziua Europei. Pe de altă parte, socialiștii anunțau că au rezervat PMAN de 9 mai până în 2025. Cu toate acestea, în 2018 au cedat piața Partidului Democrat ca să organizeze un concert și cu ocazia Zilei Europei, și a Zilei Victoriei.

De altfel, tot în timpul guvernării PDM, în 2016, de 9 mai în PMAN a fost organizată o expoziție de tehnică militară din dotarea armatei SUA, ceea ce a provocat nemulțumirea partidelor pro-ruse.

În acest an, în PMAN a fost organizată Ziua Europei, dar organizații și partide pro-ruse au desfășurat tradiționalele acțiuni dedicate zilei victoriei.

OBIECTIV: Să asocieze Uniunea Europeană și guvernarea de la Chișinău cu fascismul și să stârnească disensiuni în societate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând este falsă afirmația că autoritățile de la Chișinău au decis în premieră să nu marcheze „oficial Ziua Victoriei”. În dimineața zilei de 9 mai, șefa statului, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, au participat la ceremonia solemnă de comemorare a eroilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Nimeni nu a interzis marcarea victoriei asupra fascismului de 9 mai în Republica Moldova, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că sunt marcate ambele evenimente. „Pe 9 mai în Moldova, comemorăm eroii căzuți în Al Doilea Război Mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului, și pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea care a stat la baza întemeierii unei Europe unite și prospere”, a declarat acesta.

Încercarea de a asocia UE și pe liderii acesteia cu fascismul și militarii germani din cel de-Al Doilea Război Mondial reprezintă o tentativă crasă de manipulare. În cazul particular al comisarului european, austriacul Johannes Hahn, nu există nicio dovadă a vreunei legături cu cu aviatorul german Hans Hahn.

Declarația Schuman, rostită la 9 mai 1950 este considerată ca piatra de temelie a Uniunii Europene, create pentru a asigura unitatea și a evita un nou război pe continentul european. Prezența în UE a statelor beligerante – Germania, Italia, Franța, Belgia, țările din Europa Centrală și de Est, reprezintă o dovadă a faptului că nu mai există tendințe revanșarde, legate de al doilea război mondial, între acestea, așa cum încearcă să insufle propagandiștii pro-ruși.

 • Publicație / Media:
  Politnavigator.md
 • Data publicării:
  05/05/2024
 • Public țintă:
  Eurosceptici, filo-ruși, nostalgici URSS
 • Amplificare:
  Evedomsti.md, noi.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Autoritățile de la Chișinău marchează Ziua Europei pentru a diviza societatea

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024