Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Un etnic cecen a fost condamnat de justiția austriacă la închisoare pe viață pentru asasinarea unuia dintre opozanții președintelui pro-rus al Ceceniei, Ramzan Kadîrov

Object Name: RUSSIA MISHUSTIN KADYROV
© EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT  |   Russian Prime Minister Mikhail Mishustin (L) and the Chechen Republic Head Ramzan Kadyrov (R) during their meeting in Grozny, the Chechen Republic, Russia

Un etnic cecen în vârstă de 48 de ani a fost condamnat de justiția austriacă la închisoare pe viață pentru asasinarea unuia dintre opozanții președintelui pro-rus al Ceceniei, temutul Ramzan Kadîrov. Victima, Mamikan Umarov, 43 de ani, refugiată în Austria din 2005, sub numele de Martin Beck, a fost găsită ucisă cu gloanțe, în apropierea Vienei, pe 4 iulie 2020.

Fost polițist în Cecenia, Umarov/Beck colabora cu serviciile de informații austriece și gestiona un blog video foarte critic la adresa la Kadîrov. În anii din urmă, el a fost martor, în Ucraina și Austria, în unele procese în care victimele erau contestatari fie ai lui Kadîrov, fie ai protectorului său de la Kremlin, Vladimir Putin.

Circa 35 de mii de ceceni trăiesc în Austria, parte a unei diaspore tot mai numeroase, alimentate de abuzurile și crimele comise în Cecenia, deopotrivă, de armata rusă și de oamenii lui Kadîrov. Chiar presa moscovită îl califică pe acesta din urmă drept deosebit de prost și deosebit de crud.

În iunie, organizația non-guvernamentală rusă Memorial a anunțat agențiile internaționale de presă că un militant cecen independentist, Mahomed Gadaev, expulzat din Franța, a fost condamnat  în Rusia la un an și jumătate de închisoare. Livrarea lui Gadaev rușilor de către autoritățile franceze a suscitat controverse majore în Hexagon, în pofida acuzațiilor că acesta ar fi avut conexiuni cu organizații teroriste și cu rețeaua jihadului internațional.

În mai, organizații umanitare non-guvernamentale au cerut Franței să pună capăt expulzării spre Rusia a militanților ceceni. Sucursala din  Hexagon a celebrei organizații Amnesty International, Liga drepturilor omului și Comitetul Cecenia le-au amintit, într-un comunicat comun, responsabilililor politici de la Paris că acești ceceni expulzați vor fi preluați de forțele de securitate ruse, predați cecenilor pro-moscoviți, întemnițați pe baza unor acuzații false, interogați sub tortură și făcuți să dispară fără urmă. Între noiembrie 2020 și mai 2021, cel puțin zece ceceni antiruși au fost livrați Moscovei, potrivit unei proceduri pe care organizațiile non-guvernamentale citate o numesc periculoasă, inumană și ilegală.

Parisul, amintesc agențiile internaționale, vrea să se dispenseze de militanții ceceni, după ce, anul trecut, un tânăr conațional al acestora, refugiat în Franța, a ucis un profesor francez de istorie și geografie, Samuel Paty, pentru că a pledat pentru libertatea de expresie, ce ar include și publicarea unor caricaturi cu profetul musulman Mahomed. Media amintesc că ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, s-a dus la Moscova, pentru a regla detaliile expulzărilor, fapt ce a panicat restrânsa comunitate cecenă din Franța.

Expulzarea în Rusia a lui Mahomed Gadaev, considerat un inamic ireductibil al atotputernicului președinte pro-moscovit al Ceceniei, republică autonomă din Caucazul rus, i-a neliniștit  suplimentar pe susținătorii săi, care se tem că viața îi e pusă în pericol – scria presa de la Paris. Bărbatul de 36 de ani, fișat de autoritățile franceze drept "S", adică un pericol pentru siguranța statului, a fost expulzat în pofida avizului negativ de pe 10 martie al Curții Naționale pentru Drept de  Azil, care avertizase că o atare măsură contravine dreptului internațional.

Amnesty International afirmă că, odată ajuns în Rusia, urmele lui Gadaev s-au pierdut, în doar 48 de ore, și condamnă ferm expulzarea lui, dispusă printr-o flagrantă violare a obligațiilor internaționale ale Franței. „Mi-e teamă că nu se va întoarce niciodată", mărturisește avocatul lui, Arnaud Toulouse, care amintește că Gadaev, despre care spune că e un revoluționar cecen, ce a trecut, deja, câteva săptămâni, prin închisorile rusești, e martor într-un proces privind tratamentele inumane și degradante din sistemul penitenciar al regimului de la Moscova. Ministerul francez de Interne ripostează că Gadaev, fișat "S" din 2013, e cunoscut pentru legăturile sale statornice cu mișcările islamiste și ale jihadului internațional. Gadaev a fugit din Federația Rusă în Polonia în 2010, iar Varșovia i-a acordat, inițial, statut de refugiat, pe care i l-a retras ulterior, și a fost condamnat în Belgia și Franța pentru violențe în formă agravantă. Indiferent că Gadaev e un adversar politic al lui Kadîrov sau e un islamist primejdios pentru securitatea Franței, să extrădezi un martor cheie într-un dosar contra torționarilor ceceni pro-ruși înseamnă să-l condamni la moarte – punctează organizațiile non-guvernamentale care îl susțin.

Tags: Rusia, Vladimir Putin
Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
Alte știri
Echipajul unui vas de pescuit japonez, arestat de ruși luna trecută, a fost eliberat

Echipajul unui vas de pescuit japonez, arestat de ruși luna trecută, a fost eliberat

Astfel de incidente sunt frecvente în apele din jurul micilor insule vulcanice pe care rușii le numesc Kurilele de Sud, iar japonezii Teritoriile din Nord, anexate de Uniunea Sovietică a lui Stalin la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul de la București vrea să continue programul de burse destinate elevilor etnici români din Ucraina

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul de la București vrea să continue programul de burse destinate elevilor etnici români din Ucraina

Anterior, europarlamentari români ceruseră Executivului comunitar să intervină pentru a opri discriminarea românilor din Ucraina, prin limitarea dreptului la învăţământ în limba maternă.

Directoarea economică a gigantului telecom chinez Huawei, Meng Wanzhou, a fost pusă în libertate după aproape trei ani de autoritățile canadiene

Directoarea economică a gigantului telecom chinez Huawei, Meng Wanzhou, a fost pusă în libertate după aproape trei ani de autoritățile canadiene

Pe 1 decembrie 2018, Meng, fiica patronului Huawei, a fost arestată pe aeroportul din Vancouver, la cererea Statelor Unite, care voiau s-au judece pentru fraudă bancară.

07 Aug 2021

Timp de citire: 3 min
Rusia a raportat, sâmbătă, în premieră, peste o mie de decese provocate de COVID-19 într-o singură zi
Rusia a raportat, sâmbătă, în premieră, peste o mie de decese provocate de COVID-19 într-o singură zi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmă că nu autoritățile sunt vinovate de situația actuală, fiindcă acestea ar fi creat toate condițiile pentru ca rușii să-și protejeze viața vaccinându-se.

16 Oct 2021
Premierul ceh în exercițiu, miliardarul populist Andrej Babis, renunță la încercarea de a forma un nou guvern
Premierul ceh în exercițiu, miliardarul populist Andrej Babis, renunță la încercarea de a forma un nou guvern

Incertitudinea politică domnește la Praga, după spitalizarea președintelui Milos Zeman, care trebuia să desemneze un nou prim-ministru.

16 Oct 2021
Germania: coaliția „semafor” a început discuțiile cu privire la programul de guvernare
Germania: coaliția „semafor” a început discuțiile cu privire la programul de guvernare

Politica externă n-a fost abordată decât în linii mari, dar toate cele trei partide din viitoarea coaliție guvernamentală pledează pentru consolidarea a ceea ce numesc suveranitatea strategică a Europei.

16 Oct 2021
Încă un atentat cu zeci de victime într-o moschee şiită afgană
Încă un atentat cu zeci de victime într-o moschee şiită afgană

Atacurile sunt revendicate de organizaţia cea mai radicală a islamismului sunit din Afganistan, aşa-numitul Stat Islamic-Korasan, care-i consideră eretici pe şiiţi, minoritari în această ţară.

15 Oct 2021