Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Securitatea alimentară şi situaţia Republicii Moldova – pe agenda discuţiilor din Germania ale miniştrilor de Externe din G7

Participanții la summitul G7 (de la stânga la dreapta) – Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru Afaceri Politice al SUA, Elizabeth Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franței, Melanie Joly, ministrul de Externe al Canadei, Yoshimasa Hayashi, ministrul de Externe al Japoniei, Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, Luigi Di Maio, ministrul de Externe al Italiei, și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate – se plimbă la Weissenhaus Grand Village Resort în Wangels, Germania, 12 mai 2022.
© EPA-EFE/Georg Wendt / POOL Pool Photo   |   Participanții la summitul G7 (de la stânga la dreapta) – Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru Afaceri Politice al SUA, Elizabeth Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franței, Melanie Joly, ministrul de Externe al Canadei, Yoshimasa Hayashi, ministrul de Externe al Japoniei, Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, Luigi Di Maio, ministrul de Externe al Italiei, și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate – se plimbă la Weissenhaus Grand Village Resort în Wangels, Germania, 12 mai 2022.

Susține jurnalismul independent

Preocupările legate de securitatea alimentară vor domina reuniunea anuală a miniştrilor de Externe din G7 – grupul celor mai industrializate state (Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franţa, Japonia şi SUA) –, care se întâlnesc vineri, în Germania, în contextul în care războiul dintre Rusia şi Ucraina ameninţă să destabilizeze şi Republica Moldova. La reuniunea din staţiunea Weissenhaus, de la Marea Baltică, participă şi şefii diplomaţiilor din Ucraina şi Republica Moldova. Miniștrii de Externe din cele mai dezvoltate state occidentale urmează să-şi reafirme sprijinul faţă de cele două ţări ex-sovietice. Discuţiile vor fi dominate de Ucraina şi problema gestionării consecinţelor unui conflict care s-ar putea prelungi luni la rând sau chiar mai mult.

Creşterea preţurilor pe plan global vor agrava criza alimentară

Războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor pe plan global la cereale, ulei alimentar, combustibil şi îngrăşăminte, iar agenţiile ONU avertizează că aceste creşteri vor agrava criza alimentară, mai ales în Africa. Invazia rusă în Ucraina a perturbat transportul de mărfuri pe Marea Neagră – o rută majoră pentru cereale şi alte mărfuri –, sufocând exporturile din Ucraina şi Rusia deopotrivă. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a explicat că, în portul ucrainean Odesa, „sunt blocate în acest moment 25 de milioane de tone de cereale, adică, mâncare pentru milioane de oameni din lume care au nevoie urgentă de ea, mai ales în ţările africane şi în Orientul Mijlociu; de aceea trimitem astăzi un semnal clar: vă vedem, vă auzim şi vă susţinem”. Surse diplomatice confirmă că statele din G7 vor să se organizeze mai bine pentru a găsi răspunsuri rapide şi eficiente la criza alimentară. Dintre miniştrii de Externe ai G7, nu va fi prezent la reuniunea care se va încheia sâmbătă secretarul de stat american Antony Blinken, abia ieşit din izolare din cauza infectării cu coronavirus.

„Trebuie să ne confirmăm susţinerea pentru Republica Moldova” – îndeamnă Franța

Participanţii la reuniune – la care va fi reprezentată şi Uniunea Europeană – vor urmări, de asemenea, să liniştească Republica Moldova, vecină cu Ucraina şi care se zbate să facă faţă unui flux major de refugiaţi. În plus, o serie de incidente care au avut loc, în ultimele săptămâni, în Transnistria (republică prorusă autoproclamată și nerecunoscută nici măcar de Moscova, situată în estul Republicii Moldova și la granița cu Ucraina), au implicat separatişti proruşi și au stârnit temeri pe plan internaţional că războiul s-ar putea extinde dincolo de frontierele Ucrainei. „Această ţară este slăbită din cauza războiului, aşa că trebuie să ne confirmăm susţinerea pentru Moldova” – a declarat presei o sursă diplomatică franceză.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj

Obiectivul acesteia ar fi fost „realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziției Poloniei pe scena internațională, discreditarea Ucrainei și a imaginii instituțiilor Uniunii Europene”.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici

E urmărit penal fiindcă, pe vremea când era premier, a zburat cu companii private, transferând costurile către contribuabilii letoni și europeni.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia

Acolo lucrează sute de mii de oameni din republica ex-sovietică din Asia Centrală, cu populație majoritar musulmană.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare

Bărbatului de 70 de ani i s-ar fi cerut să semneze un formular care indică disponibilitatea sa de a lupta în Ucraina invadată de trupele Moscovei.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024