RĂZBOI ÎN UCRAINA: Miniştrii de Externe din G7 fac noi presiuni asupra Rusiei

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Miniştrii de Externe din G7 fac noi presiuni asupra Rusiei
© EPA-EFE/Morris MacMatzen / POOL   |   Ministrul german de Externe Annalena Baerbock vorbește în timpul unei conferințe de presă, după întâlnirea miniștrilor de Externe ai statelor membre G7 la Schlossgut Weissenhaus de lângă Oldenburg în Holstein, Germania, 14 mai 2022.

Miniștrii de Externe ai G7 au promis sâmbătă, într-o declaraţie comună, că vor intensifica izolarea economică și politică a Rusiei, vor continua să furnizeze arme Ucrainei și să pună în discuţie ceea ce şefa diplomaţiei de la Berlin a descris drept „războiul grâului” purtat de Moscova. După întâlnirea avută într-un castel vechi de 400 de ani din stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, înalți diplomați din Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat, de asemenea, să-și continue asistența militară și de apărare „atâta timp cât este necesar”. „Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenţia sa militară” în Ucraina; „ne reafirmăm hotărârea de a duce mai departe presiunile economice şi politice asupra Rusiei, continuând să acţionăm uniţi” şi „vom continua asistenţa militară şi de apărare în curs pentru Ucraina atâta timp cât este necesar” – s-au anjagat şefii diplomaţiilor din G7.

G7 cere Chinei să nu sprijine Rusia prin subminarea sancţiunilor economice internaţionale

Consemnând că atacul Rusiei împotriva Ucrainei a fost neprovocat şi că ucrainenii sunt în legitimă apărare, ei au cerut Chinei să nu sprijine Rusia prin subminarea sancţiunilor economice internaţionale. Totodată, ei au făcut un nou apel la Belarus 'să înceteze facilitarea intervenţiei Rusiei şi să îşi respecte angajamentele internaţionale'. Miniştrii de externe doresc accelerarea eforturilor de eliminare a dependenţei de energia din Rusia. G7 mai cere ca Rusia să înceteze blocada împotriva exporturilor ucrainene de cereale, pentru a evita o criză umanitară majoră. Reprezentanţii grupului au arătat că războiul a înrăutăţit perspectivele economice mondiale, provocând creşterea preţurilor energiei, combustibililor şi alimentelor, care afectează populaţiile cele mai vulnerabile.

Timp citire: 1 min