Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Monitor Fake News, Nr. 8: Împărtășanie cu NASA, „zborul Covid” care nu a existat și minciuni cu Parlamentul European

Monitor Fake News, Nr. 8: Împărtășanie cu NASA, „zborul Covid” care nu a existat și minciuni cu Parlamentul European
©EPA-EFE/HARISH TYAGI  |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Presa poloneză în „stare de urgenţă”

aljazeera.com / 13 nov. 2021, rsf.org / 14 sept. 2021, notesfrompoland.com / 2 nov. 2021

În timp ce regimul Lucaşenko foloseşte criza migranţilor pentru a-şi intensifica, prin presa controlată, propaganda anti-occidentală, guvernul de la Varşovia a decis să nu le permită jurnaliştilor accesul la frontieră, preferând să distribuie imagini oficiale prin Ministerul Apărării. Premierul Morawiecki a argumentat că prezenţa jurnaliştilor ar îngreuna situaţia, mass-media fiind sensibilă la influenţa ştirilor false promovate de Belarus şi Rusia. Măsura a fost criticată atât în Polonia, cât şi de organizaţii internaţionale precum Reporteri fără Frontiere, care o consideră arbitrară şi disproporţionată.

De altfel, îngrijorările privind libertatea presei poloneze au sporit. Platforma Civică, principalul partid de opoziţie condus de Donald Tusk, a devenit ţinta predilectă a televiziunii publice TVP. Propaganda şi manipulările s-au intensificat. S-a ajuns ca susţinătorii dreptului la avort să fie acuzaţi că folosesc simboluri satanice şi acceptă canibalismul, activista în probleme de mediu Greta Thunberg să fie asociată cu Hitler şi Stalin, homosexualii, migranţii şi refugiaţii să fie demonizaţi iar candidatul opoziţiei la preşedinţie să fie etichetat ca reprezentant al intereselor evreilor. Sunt exemple care ilustrează crezul noului preşedinte al TVP, fostul europarlamentar al partidului Lege şi Justiţie Jacek Kurski: „jurnaliştii din serviciul public trebuie să apere Polonia în faţa asaltului neo-bolşevic!”

Euro-mistificarea parlamentarului Cristian Terheş

Cristian Terheş, Facebook /facebook.com / 7 nov. 2021, factual.ro / 10 nov. 2021

Dacă ar fi să credem afirmaţia europarlamentarului anti-vaccinist Cristian Terheş postată în 7 noiembrie pe Facebook, Parlamentul European a devenit zonă liberă de certificat verde Covid-19 după o contestaţie adresată Tribunalului Uniunii Europene. Factual.ro a constatat însă că informaţia este trunchiată şi înşelătoare. Accesul aleşilor în sediile Parlamentul European rămâne condiţionat de prezentarea certificatului. Temporar, fac excepţie doar cinci contestatari care, după ce Tribunalul le-a respins cererea de anulare a întregului regulament, au făcut recurs pe motiv că atât vaccinul, dovada trecerii prin boală cât şi alternativa prezentării unui test PCR negativ sunt restricţii discriminatorii la locul de muncă. Potrivit instanţei, până la finalizarea procesului, cei cinci pot participa la activităţile parlamentare dacă prezintă un auto-test (salivar) negativ.

„Zborul Covid” - păcăleală virală fără discriminare

france24.com / 12 nov. 2021

Adepţi ai vaccinării şi antivaccinişti şi-au prelungit disputa pe paginile de socializare după ce au vizionat un videoclip, filmat într-un avion în care o pasageră fără mască refuză să stea pe locul rezervat pentru că vecinul de scaun este nevaccinat. După discuţii aprige, comandantul aeronavei pare să aibă ultimul cuvânt, explicându-i nemulţumitei că în avionul său nu face discriminări şi că atât vaccinaţii cât şi nevaccinaţii merită trataţi cu respect. Jurnaliştii emisiunii „Adevăr sau minciună” de la France 24 au dezvăluit că filmuleţul care a încăierat internauţii – şi care evocă o situaţie plauzibilă – este de fapt un produs de ficţiune, cu scenarist, actori şi regizor, fiind înregistrat ca atare pe site-ul de specialitate Internet Movie Data Base - IMDB.

Belarusul exploatează criza migranţilor

euvsdisinfo.eu / 13 nov. 2021

Criza umanitară a migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Polonia este un bun prilej de speculaţii propagandistice pentru presa controlată de preşedintele Lucaşenko, în tandem cu presa pro-Kremlin. Portalul euvsdisinfo evidenţiază mesajele manipulatoare transmise de echipele televiziunilor de stat din Minsk şi Moscova care au însoţit migranţii asiatici escortaţi de militari înarmaţi spre frontiera europeană. De pildă, în reportajul din 9 noiembrie difuzat pe canalul de stat, Grigori Azerionok, jurnalistul favorit al lui Lucaşenko, construieşte o falsă dihotomie morală, subliniind că de partea poloneză a frontierei este un vehicul militar, în timp ce în zona belarusă ar fi ajutoare umanitare. Pentru a-şi întări mesajul, jurnalistul intervievează un conaţional deputat care vorbeşte emoţionat despre decizia parlamentului de la Minsk de a acorda ajutoare migranţilor. Un mesaj cinic, de vreme ce în spatele său se zăresc soldaţi cu cagule care, practic, îi ţin captivi pe migranţi. Relaţia simbiotică dintre presa de stat belarusă şi cea rusă devine evidentă când reporterul îi cere unui coleg de la Russia Today să-i împărtăşească impresiile după noaptea petrecută la graniţă. Acesta laudă atitudinea binevoitoare a beloruşilor, în contrast cu lipsa de omenie „fascistă” a grănicerilor polonezi, care nu au oprit motoarele maşinilor pentru a le permite migranţilor să doarmă.

„Microbul” Covid, împărtăşania şi NASA

Sursa: România TV / 16 nov. 2021

Arhiepiescopul Tomisului recomandă înlocuirea vaccinului anti-Covid cu Sfânta împărtăşanie. Înalt Prea-Sfinţitul Teodosie a mai explicat la România TV şi de ce crede că aşa-numitul certificat verde nu şi-ar avea rostul la intrarea în biserici: „În biserică, mai ales în Sfântul Altar, unde noi ne desfăşurăm misiunea noastră - chiar specialiştii de la NASA au constatat aceasta -, în Altar nu prea sunt microbi, iar în Sfântul Potir nu sunt deloc. Noi lucrăm cu Cele Sfinte, care nu au de-a face cu aceste contaminări.”

Fără probe, pomenirea de către Arhiepiscopul Tomisului a agenţiei spaţiale americane ca garant al mediului aseptic din lăcaşurile de cult terestre rămâne îndoielnică. În schimb, este certă confuzia pe care înaltul prelat o face între microbi – adică bacterii – şi virusuri. Diferenţele nu ţin doar de formă şi dimensiuni – bacteriile sunt de vreo sută de ori mai mari – ci şi de modul de reproducere şi efectele asupra corpului uman. Spre deosebire de bacterii, benefice în proporţie de 99%, virusurile au nevoie de o gazdă vie în care preiau controlul organelor vitale şi ţesuturilor prin înlocuirea comenzilor ADN-ului cu propriile instrucţiuni genetice. Cea mai importantă diferenţă priveşte rezistenţa la intervenţia medicală. În vreme ce bacteriile pot fi distruse chimic cu antibiotice, infecţiile virale nu au un tratament propriu-zis, iar boala îşi urmează cursul până când organismul se poate apăra singur. Menirea vaccinurilor, atunci când există, ca în cazul SARS-Cov 2, este tocmai să ajute organismul să elimine virusul.

 

(Horia Grușcă)


Alte știri
Preşedintele american, Joe Biden, participă, în premieră de la învestirea sa din ianuarie, la un summit NATO

Preşedintele american, Joe Biden, participă, în premieră de la învestirea sa din ianuarie, la un summit NATO

Acesta a fost prefaţat de reuniunea la vârf a aşa-numitului G7, grupul celor mai bogate şapte democraţii din lume, care au cerut, din nou, Rusiei să înceteze acţiunile destabilizatoare în lume şi încălcarea drepturilor omului acasă şi au convenit asupra unei atitudini mai ferme faţă de China.

UPDATE: Opoziția rusă a comemorat asasinarea unuia dintre foștii săi lideri, Boris Nemțov, printr-un protest mut

UPDATE: Opoziția rusă a comemorat asasinarea unuia dintre foștii săi lideri, Boris Nemțov, printr-un protest mut

Pe 10 februarie 2015, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de asasinat, Nemțov mărturisea că îi este frică că va fi ucis de președintele Vladimir Putin.

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a declanşat, în ultimii şapte ani, peste 16 mii de proceduri penale pentru înaltă trădare şi terorism

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a declanşat, în ultimii şapte ani, peste 16 mii de proceduri penale pentru înaltă trădare şi terorism

Aproape toate aceste infracţiuni au legătură cu rebeliunea pro-rusă din Donbas şi cu anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea.

25 Nov 2021

Timp de citire: 5 min
Polemistul francez de extrema dreaptă Eric Zemmour și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale de anul viitor
Polemistul francez de extrema dreaptă Eric Zemmour și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale de anul viitor

Născut într-o familie de evrei sefarzi originari din fosta colonie franceză Algeria, omul e autorul mai multor teorii conspiraționiste.

30 Nov 2021
Un elicopter militar azer s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament
Un elicopter militar azer s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament

Incidentul survine la două săptămâni după noile ciocniri sângeroase dintre trupele azere și cele armene, care au alimentat temerile privind reizbucnirea războiului dintre cele două republici ex-sovietice din sudul Caucazului.

30 Nov 2021
16 agenții naționale de presă au decis să se asocieze, pentru a crea, cu sprijin financiar din partea Bruxellesului, o așa-numită redacție continentală
16 agenții naționale de presă au decis să se asocieze, pentru a crea, cu sprijin financiar din partea Bruxellesului, o așa-numită redacție continentală

Din proiect fac parte atât agenții din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, cât și din țări aspirante la admitere din Balcanii de Vest.

30 Nov 2021
Ucraina le-a cerut aliaților săi occidentali să acționeze rapid, pentru a descuraja o invazie rusească, pe care o consideră tot mai plauzibilă
Ucraina le-a cerut aliaților săi occidentali să acționeze rapid, pentru a descuraja o invazie rusească, pe care o consideră tot mai plauzibilă

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a promis sprijin pentru forțele ucrainene, dar a exclus orice intervenție militară directă a Statelor Unite.

30 Nov 2021