Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Monitor Fake News, Nr. 8: Împărtășanie cu NASA, „zborul Covid” care nu a existat și minciuni cu Parlamentul European

Monitor Fake News, Nr. 8: Împărtășanie cu NASA, „zborul Covid” care nu a existat și minciuni cu Parlamentul European
©EPA-EFE/HARISH TYAGI  |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Presa poloneză în „stare de urgenţă”

aljazeera.com / 13 nov. 2021, rsf.org / 14 sept. 2021, notesfrompoland.com / 2 nov. 2021

În timp ce regimul Lucaşenko foloseşte criza migranţilor pentru a-şi intensifica, prin presa controlată, propaganda anti-occidentală, guvernul de la Varşovia a decis să nu le permită jurnaliştilor accesul la frontieră, preferând să distribuie imagini oficiale prin Ministerul Apărării. Premierul Morawiecki a argumentat că prezenţa jurnaliştilor ar îngreuna situaţia, mass-media fiind sensibilă la influenţa ştirilor false promovate de Belarus şi Rusia. Măsura a fost criticată atât în Polonia, cât şi de organizaţii internaţionale precum Reporteri fără Frontiere, care o consideră arbitrară şi disproporţionată.

De altfel, îngrijorările privind libertatea presei poloneze au sporit. Platforma Civică, principalul partid de opoziţie condus de Donald Tusk, a devenit ţinta predilectă a televiziunii publice TVP. Propaganda şi manipulările s-au intensificat. S-a ajuns ca susţinătorii dreptului la avort să fie acuzaţi că folosesc simboluri satanice şi acceptă canibalismul, activista în probleme de mediu Greta Thunberg să fie asociată cu Hitler şi Stalin, homosexualii, migranţii şi refugiaţii să fie demonizaţi iar candidatul opoziţiei la preşedinţie să fie etichetat ca reprezentant al intereselor evreilor. Sunt exemple care ilustrează crezul noului preşedinte al TVP, fostul europarlamentar al partidului Lege şi Justiţie Jacek Kurski: „jurnaliştii din serviciul public trebuie să apere Polonia în faţa asaltului neo-bolşevic!”

Euro-mistificarea parlamentarului Cristian Terheş

Cristian Terheş, Facebook /facebook.com / 7 nov. 2021, factual.ro / 10 nov. 2021

Dacă ar fi să credem afirmaţia europarlamentarului anti-vaccinist Cristian Terheş postată în 7 noiembrie pe Facebook, Parlamentul European a devenit zonă liberă de certificat verde Covid-19 după o contestaţie adresată Tribunalului Uniunii Europene. Factual.ro a constatat însă că informaţia este trunchiată şi înşelătoare. Accesul aleşilor în sediile Parlamentul European rămâne condiţionat de prezentarea certificatului. Temporar, fac excepţie doar cinci contestatari care, după ce Tribunalul le-a respins cererea de anulare a întregului regulament, au făcut recurs pe motiv că atât vaccinul, dovada trecerii prin boală cât şi alternativa prezentării unui test PCR negativ sunt restricţii discriminatorii la locul de muncă. Potrivit instanţei, până la finalizarea procesului, cei cinci pot participa la activităţile parlamentare dacă prezintă un auto-test (salivar) negativ.

„Zborul Covid” - păcăleală virală fără discriminare

france24.com / 12 nov. 2021

Adepţi ai vaccinării şi antivaccinişti şi-au prelungit disputa pe paginile de socializare după ce au vizionat un videoclip, filmat într-un avion în care o pasageră fără mască refuză să stea pe locul rezervat pentru că vecinul de scaun este nevaccinat. După discuţii aprige, comandantul aeronavei pare să aibă ultimul cuvânt, explicându-i nemulţumitei că în avionul său nu face discriminări şi că atât vaccinaţii cât şi nevaccinaţii merită trataţi cu respect. Jurnaliştii emisiunii „Adevăr sau minciună” de la France 24 au dezvăluit că filmuleţul care a încăierat internauţii – şi care evocă o situaţie plauzibilă – este de fapt un produs de ficţiune, cu scenarist, actori şi regizor, fiind înregistrat ca atare pe site-ul de specialitate Internet Movie Data Base - IMDB.

Belarusul exploatează criza migranţilor

euvsdisinfo.eu / 13 nov. 2021

Criza umanitară a migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Polonia este un bun prilej de speculaţii propagandistice pentru presa controlată de preşedintele Lucaşenko, în tandem cu presa pro-Kremlin. Portalul euvsdisinfo evidenţiază mesajele manipulatoare transmise de echipele televiziunilor de stat din Minsk şi Moscova care au însoţit migranţii asiatici escortaţi de militari înarmaţi spre frontiera europeană. De pildă, în reportajul din 9 noiembrie difuzat pe canalul de stat, Grigori Azerionok, jurnalistul favorit al lui Lucaşenko, construieşte o falsă dihotomie morală, subliniind că de partea poloneză a frontierei este un vehicul militar, în timp ce în zona belarusă ar fi ajutoare umanitare. Pentru a-şi întări mesajul, jurnalistul intervievează un conaţional deputat care vorbeşte emoţionat despre decizia parlamentului de la Minsk de a acorda ajutoare migranţilor. Un mesaj cinic, de vreme ce în spatele său se zăresc soldaţi cu cagule care, practic, îi ţin captivi pe migranţi. Relaţia simbiotică dintre presa de stat belarusă şi cea rusă devine evidentă când reporterul îi cere unui coleg de la Russia Today să-i împărtăşească impresiile după noaptea petrecută la graniţă. Acesta laudă atitudinea binevoitoare a beloruşilor, în contrast cu lipsa de omenie „fascistă” a grănicerilor polonezi, care nu au oprit motoarele maşinilor pentru a le permite migranţilor să doarmă.

„Microbul” Covid, împărtăşania şi NASA

Sursa: România TV / 16 nov. 2021

Arhiepiescopul Tomisului recomandă înlocuirea vaccinului anti-Covid cu Sfânta împărtăşanie. Înalt Prea-Sfinţitul Teodosie a mai explicat la România TV şi de ce crede că aşa-numitul certificat verde nu şi-ar avea rostul la intrarea în biserici: „În biserică, mai ales în Sfântul Altar, unde noi ne desfăşurăm misiunea noastră - chiar specialiştii de la NASA au constatat aceasta -, în Altar nu prea sunt microbi, iar în Sfântul Potir nu sunt deloc. Noi lucrăm cu Cele Sfinte, care nu au de-a face cu aceste contaminări.”

Fără probe, pomenirea de către Arhiepiscopul Tomisului a agenţiei spaţiale americane ca garant al mediului aseptic din lăcaşurile de cult terestre rămâne îndoielnică. În schimb, este certă confuzia pe care înaltul prelat o face între microbi – adică bacterii – şi virusuri. Diferenţele nu ţin doar de formă şi dimensiuni – bacteriile sunt de vreo sută de ori mai mari – ci şi de modul de reproducere şi efectele asupra corpului uman. Spre deosebire de bacterii, benefice în proporţie de 99%, virusurile au nevoie de o gazdă vie în care preiau controlul organelor vitale şi ţesuturilor prin înlocuirea comenzilor ADN-ului cu propriile instrucţiuni genetice. Cea mai importantă diferenţă priveşte rezistenţa la intervenţia medicală. În vreme ce bacteriile pot fi distruse chimic cu antibiotice, infecţiile virale nu au un tratament propriu-zis, iar boala îşi urmează cursul până când organismul se poate apăra singur. Menirea vaccinurilor, atunci când există, ca în cazul SARS-Cov 2, este tocmai să ajute organismul să elimine virusul.

 

(Horia Grușcă)


Alte știri
Cel puțin trei militari ucraineni au murit în explozia unei mine în Donbass

Cel puțin trei militari ucraineni au murit în explozia unei mine în Donbass

Pare că Ucraina 'este singura care consideră că armistiţiul este necesar. Separatiştii vor ca armistiţiul să eşueze' - acuză preşedintele Volodimir Zelenski.

Autoritățile sârbe vor propune populației și o treia doză de vaccin pentru imunizarea anti-COVID-19

Autoritățile sârbe vor propune populației și o treia doză de vaccin pentru imunizarea anti-COVID-19

Demarată în forță, campania de vaccinare din Serbia bate acum pasul pe loc și doar circa 40% din cele șapte milioane de locuitori s-au imunizat.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere blocarea proiectului Nord Stream 2

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere blocarea proiectului Nord Stream 2

Parlamentarii europeni cer UE să sancționeze Rusia din cauza arestării opozantului rus, Aleksei Navalnîi

25 Nov 2021

Timp de citire: 5 min
Incertitudinea domnește la Bălți, cel mai mare oraș din nordul Republicii Moldova, unde, pe 5 decembrie, era programat turul decisiv de scrutin pentru alegerea unui nou primar
Incertitudinea domnește la Bălți, cel mai mare oraș din nordul Republicii Moldova, unde, pe 5 decembrie, era programat turul decisiv de scrutin pentru alegerea unui nou primar

În ajun, justiția a admis solicitarea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea din cursă a candidatei partidului populist pro-rus Șor Marina Tauber, care câștigase primul tur.

05 Dec 2021
Preşedinții american, Joe Biden, şi rus, Vladimir Putin, vor discuta, marți, în sistem videoconferință, pe fondul tensiunilor în creștere la granițele Ucrainei
Preşedinții american, Joe Biden, şi rus, Vladimir Putin, vor discuta, marți, în sistem videoconferință, pe fondul tensiunilor în creștere la granițele Ucrainei

La Moscova, liderii celor două așa-zise republici pro-ruse din estul Ucrainei, numit, generic, Donbas, Leonid Pasecinik şi Denis Puşilin, au devenit membri ai partidului prezidențial Rusia Unită.

05 Dec 2021
EJEDNEVNÎI JURNAL: Putin vs Morgenstern, în lupta pentru tineret
EJEDNEVNÎI JURNAL: Putin vs Morgenstern, în lupta pentru tineret

Ejednevnîi Jurnal se întreabă cum relaționează cultura hip-hop și procesele sociale din Rusia putinistă. Ar putea rapul să aibă același rol în prăbușirea putinismului, pe care l-a avut rockul rusesc la destrămarea URSS. Putin și Morgenstern sunt oponenți sau potențiali aliați?

04 Dec 2021
Un angajat al ambasadei britanice la Berlin, arestat în Germania pentru spionaj în favoarea Rusiei, riscă expulzarea
Un angajat al ambasadei britanice la Berlin, arestat în Germania pentru spionaj în favoarea Rusiei, riscă expulzarea

Comentatorii remarcă faptul că un astfel de caz de spionaj civil survine după multă vreme în care protagoniștii dosarelor de trădare pentru ruși în țările din lumea liberă au fost mai curând militari.

04 Dec 2021