Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Monitor Fake News, Nr. 7: Vaccinul ucide rapperi iar directorul Pfizer a fost arestat

Monitor Fake News, Nr. 7: Vaccinul ucide rapperi iar directorul Pfizer a fost arestat
©EPA-EFE/HARISH TYAGI  |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Senatorul Streinu-Cercel invocă ştiinţa, ignorând-o

senat.ro / 27 oct. 2021, factual.ro / 4 nov. 2021

Dr. Adrian Streinu-Cercel, senator PSD: „Este greşit din punct de vedere conceptual, ştiinţific. Pentru că atât persoanele care sunt vaccinate cât şi persoanele care nu sunt vaccinate se pot infecta la fel de uşor cu SARS-Cov2.”

Afirmaţia senatorului Streinu-Cercel făcută în ziua respingerii de către Senat a legii care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă este falsă. Factual.ro a demonstrat că medicul infecţionist care conduce Comisia de Sănătate este contrazis tocmai de datele ştiinţifice pe care le invocă. Un studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite din august arată că persoanele nevaccinate au șanse de aproape cinci ori mai mari de a fi infectate cu Covid-19 decât cele vaccinate. Aceeaşi autoritate medicală demonstra în septembrie că, în cazul variantei Delta, nevaccinaţii prezintă un risc de deces de 11 ori mai mare decât persoanele vaccinate. Studii şi mai recente, realizate în Marea Britanie şi Israel, confirmă că riscul de infectare şi de transmitere a virusului este semnificativ mai mic în cazul celor care au trecut prin schema completă de vaccinare în comparaţie cu cei nevaccinaţi.

Mistificare anti-vaccin cu microbişti din 2011

andrei bordas mohorea /facebook.com / 27 oct. 2021, misreport / facebook.com / 3 nov. 2021,

youtube.com / 2011

Printre antivacciniştii care au jubilat la respingerea certificatului verde în Senat s-a numărat şi deţinătorul paginii de Facebook „Andrei Bordas Mohorea”, urmărită de 1,2 milioane de utilizatori. Jurnaliştii de la misreport.ro au descoperit că pagina, creată acum patru ani sub numele iniţial de „Hispanos del Mundo”, este administrată de cinci conturi de pe teritoriul României. Numele lui Andrei Bordaș Mohorea se regăsește pe lista de promotori în România a unei așa-zise investiții în criptomonede, despre care BBC arăta într-o investigație din 2019 că, de fapt, a fost o uriașă schemă piramidală de fraudat bani. Recent, un videoclip distribuit pe aceeaşi pagină cu pretenţia că arată mii de italieni refuzând să prezinte certificatul de vaccinare într-un supermarket a adunat în şase zile 8.000 de aprecieri, 4.500 de distribuiri şi 247.000 de vizualizări. În realitate, clipul, filmat în 2011, înfăţişa sosirea în gara din Roma a suporterilor echipei de fotbal Napoli.

Topul „super poluatorilor” de pe Facebook

theguardian.com / 2 nov. 2021

Negaţionismul privind schimbările climatice a devenit tot mai agresiv pe Facebook. The Guardian publică rezultatele unui studiu realizat de organizaţia britanică Center for Countering Digital Hate care a identificat zece publicaţii electronice, descrise ca „toxice”, responsabile de aproape 70% din conţinutul digital care contestă realitatea modificărilor de climă. Clasamentul include mai multe site-uri conservatoare sau de extremă dreapta din Statele Unite, unele finanţate de compania petrolieră Exxon, ca şi „vârfurile de lance” ale propagandei pro-Kremlin Russia Today şi Sputnik. Facebook a respins vehement rezultatele studiului, susţinând că metodologia cu care au fost analizate cele aproape 7.000 de articole negaţioniste este defectuoasă şi exagerează amploarea dezinformării tolerate pe platforma de socializare.

Acuzaţii justificate cu probe false

reuters.com / 3 nov. 2021

O fotografie cu zeci de avioane de mici dimensiuni parcate într-un aeroprt a fost larg distribuită pe Facebook şi Twitter ca reprezentând o parte dintre cele 400 de avioane private cu care liderii mondiali s-au deplasat la summit-ul de la Glasgow privind schimbările climatice. Comentariile subliniau demagogia politicienilor care în timp ce impun lumii reducerea emisiiilor de carbon, nu ezită – din comoditate - să contribuie personal la încălzirea globală. Chiar dacă acuzaţia de ipocrizie adusă unora dintre oficialii participanţi la conferinţă nu e lipsită de noimă, fotografia invocată nu e o dovadă. Şi asta pentru că, aşa cum au probat jurnaliştii de la Reuters, imaginea înfăţişează avioanele private cu care microbiştii cu dare de mână s-au dus să urmărească finala campionatului naţional de fotbal american – Super Bowl – desfăşutată la New Orleans în februarie 2013.

Vaccinaţii Covid-19 – vulnerabili la muzica rap

reuters.com / 9 nov. 2021

Tragedia a opt spectatori, sufocaţi în învălmăşeala creată la un concert din Houston, Texas, le-a prilejuit conspiraţioniştilor americani să reia teoria fantasmagorică a controlului vieţii cetăţenilor prin intermediul vaccinului anti-Covid. Agenţia Reuters a descoperit pe reţelele de socializare mai multe postări însoţite de un videoclip care pretind că decesele au fost cauzate de oxidul de grafen din vaccin, activat de frecvenţa muzicii rap, descrisă ca „satanistă”. Dincolo de faptul că atât producătorii, cât şi autorităţile medicale au certificat că vaccinurile nu conţin grafen, lichidul negru din imagini care-şi modifică forma la vibraţiile muzicii nu este oxid de grafen, ci o substanţă numită ferofluid. Aparatul care generează mişcarea este un audio-vizualizator fluid, adică – potrivit explicaţiilor inventatorului său, artistul Darkd Jung - un electromagnet care imprimă mişcare ferofluidului folosindu-se de proprietăţile magnetice ale acestuia. Descoperit de NASA în anii ’60, ferofluidul este astăzi utilizat în diverse domenii, de la computere şi incinte acustice la investigaţiile RMN, ca substanţă de contrast.

Directorul Pfizer, „arestat” pe internet

apnews.com / 10 nov. 2021

Apărută parcă de nicăieri, ştirea falsă a arestării directorului executiv al companiei farmaceutice Pfizer a devenit imediat virală pe reţelele de socializare. Cu atât mai mult cu cât motivul presupusei arestări a lui Albert Bourla avea legătură cu vaccinul anti-Covid produs de compania americană. Associated Press a identificat sursa ca fiind Conservative Beaver, un site auto-declarat canadian, cunoscut promotor al unor dintre cele mai năstruşnice teorii ale conspiraţiei. De această dată, fără să aducă vreo dovadă sau să indice o altă sursă decât un agent anominim al FBI, pseudo-informaţia enumera printre faptele imputate şefului Pfizer înşelarea clienţilor, falsificarea de date şi mituirea unor oficiali. FBI le-a confirmat jurnalişilor că Bourla nu figurează în evidenţe ca arestat şi că nu deţine informaţii despre presupusele infracţiuni. Mai mult, în chiar ziua în care vestea arestării sale făcea înconjurul lumii, Albert Bourla vorbea în emisiunile CNN şi CNBC despre medicamentul anti-Covid cu administrare orală pregătit de Pfizer.

 

(Horia Grușcă)

Propaganda de Razboi
Alte știri
Jurnaliştii Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia sunt laureaţii Premiul Nobel pentru pace pe anul 2021

Jurnaliştii Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia sunt laureaţii Premiul Nobel pentru pace pe anul 2021

Dmitri Muratov este redactorul şef al publicaţiei moscovite Novaia Gazeta, considerată singurul ziar cu adevărat critic care are influenţă naţională în Rusia de azi.

Șefii guvernelor conservatoare de la Budapesta și Varșovia spun că pregătesc lansarea unei noi familii politice europene

Șefii guvernelor conservatoare de la Budapesta și Varșovia spun că pregătesc lansarea unei noi familii politice europene

Analiștii amintesc că tentativele anterioare de sincronizare a partidelor de exterma dreptă, eurosceptice și naționaliste au eșuat.

Un diplomat ucrainean, de la consulatul din Sankt Petersburg, a fost reţinut de serviciul de securitate rus, sub acuzaţia de spionaj

Un diplomat ucrainean, de la consulatul din Sankt Petersburg, a fost reţinut de serviciul de securitate rus, sub acuzaţia de spionaj

Comentatorii remarcă înmulţirea cazurilor în care cetăţeni ruşi vând informaţii secrete altor ţări.

18 Nov 2021

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak crede că Moscova nu pricepe că războiul nu mai are loc după regulile, calendarul sau planurile sale.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România

Fluxul e, din nou, în ușoară scădere.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori

Violul și crima, practici curente ale armatei ruse – acuză celebra organizaţie pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, merge, joi, la Casa Albă.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022