
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Sigmund Freud şi psihanaliza conspiraţiei Covid-19
activenews.ro / 23 dec. 2021, politifact.com / 23 dec. 2021
Publicaţia activenews.ro, unul dintre cei mai harnici promotori ai teoriilor conspiraţiei din presa românească, pretinde că are dovada existenţei unui plan diabolic de ucidere a copiilor cu vaccinul anti-Covid, recunoscut involuntar de însuşi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Într-un fragment dintr-un videoclip mai lung difuzat de agenţia rusă de ştiri video Ruptly şi distribuit pe reţelele de socializare de sute de ori în mai multe limbi, medicul etiopian Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorbind despre vaccinul de rapel, se poticneşte în prima silabă a cuvântului englezesc „copii” şi pronunţă „kil” în loc „children”, corectându-se imediat. Suficient pentru speculaţii din partea antivacciniştilor, care au interpretat savant bâlba şefului OMS ca fiind ceea ce psihanaliza freudiană numeşte un „act ratat”, adică o eroare de exprimare cauzată de un gând ascuns refulat în subconştient. La solicitarea site-ului Politifact, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a respins interpretarea ca incorectă. Aşa cum reiese din transcrierea conferinţei de presă, şeful OMS a pledat pentru administrarea cu prioritate a dozelor booster grupurilor de risc şi nu copiilor, aşa cum se întâmplă în unele ţări.
Minciuna testelor Covid pozitive la apa chioară
ROVaccinare / facebook.com / 28 dec. 2021, Verificat.afp.com / 24 dec. 2021
Adversarii măsurilor sanitare anti-Covid şi-au propus discreditarea testelor antigen din salivă, obligatorii de luna trecută în şcolile din România pentru dignosticarea rapidă a infecţiilor. Un videoclip în care un test devine pozitiv după ce asupra lui a fost turnată apă de la robinet a fost distribuit de peste zece mii de ori pe Facebook, fiind descris ca dovadă că testele sunt nesigure sau – mai grav - sunt falsificate deliberat. Specialiştii platformei ROVaccinare au reacţionat, arătând că, în realitate, testul din imagine este unul nazofaringian şi nu unul de salivă. Mai mult, ei au precizat că testul nici măcar nu este folosit corespunzător. Atât compania producătoare, cât şi mai mulţi experţi independenţi au explicat pentru Agenţia France Presse că testul nazofaringian nu poate fi utilizat cu alimente, apă sau alte lichide, ci doar cu probe umane, lucru menţionat de altfel în instrucţiunile de folosire.
Fals în propaganda anti-ucraineană a Kremlinului
euvsdisinfo.eu / 30 dec. 2021
Portalul euvsdisinfo semnalează un nou episod din campania Moscovei de culpabilizare a Ucrainei în problema migranților ilegali. Mai multe publicații pro-Kremlin au distribuit un videoclip cu imagini de noapte filmate în infraroșu, sugerând că reprezintă o ambuscadă organizată de către militarii ucraineni, care împușcă un grup de imigranți surprinși în zona de frontieră. Videoclipul, datat 29 noiembrie, a început să circule pe rețelele rusești de socializare imediat după ce a fost lansat pe Facebook în 1 decembrie de pe un cont al cărui deținător susține că a fost victima unui hacker. În scurt timp clipul a fost preluat de canalul Ohranitel, de unde a fost repostat pe canalul Telegram de un jurnalist de la Russia Today, ajungând în mai puțin de o oră pe canalul Telegram al Sputnik Belarus. Cópii ale videoclipului au circulat pe rețelele VKontakte și Odnoklassniki, ca și pe mai multe canale YouTube rusești. Ultimul pas a fost preluarea falsului de către principalele publicații controlate de Kremlin. Agenția de știri Ria Novosti care a relatat, citând aşa-numite „surse de presă”, despre execuţia unor imigranţi de către gănicerii ucraineni. Înainte să fie distribuită pe reţelele de socializare, povestea a fost strecurată de hackeri pe site-uri ucrainene, citate ulterior ca surse pentru a câştiga credibilitate. În 2 decembrie, site-ul regional de ştiri Zhitomir News anunţa că, în urma unui atac cibernetic, pe pagina sa a apărut o captură de ecran trucată atribuită portalului oficial al grănicerilor ucraineni, din care reieşea, în mod fals, că autorităţile de la Kiev recunosc existenţa incidentului petrecut la graniţă în 29 noiembrie. Un atac similar a avut loc şi asupra site-ului organizaţiei neguvernamentale Detector Media, unde un articol din 29 noiembrie a fost înlocuit cu unul contrafăcut.
Aselenizarea, contestată cu un film de ficţiune
reuters.com / 31 dec. 2021
La mai bine de 50 de ani de la primii paşi ai unui om pe Lună, negaţioniştii aselenizării continuă să falsifice argumente. Un videoclip care amestecă imagini reale din timpul misiunilor Apollo cu fragmente dintr-un film de ficţiune a fost distribuit pe reţelele de socializare ca fiind versiunea necenzurată din dosarele Wikileaks a evenimentului, chipurile pus în scenă în Deşertul Nevada. Jurnaliştii agenţiei Reuters au identificat secvenţele ca fiind din pelicula Capricorn One, turnată în 1979, avându-i în distribuţie, printre alţii, pe James Brolin şi O.J. Simpson. În mod ironic, thrillerul cu tentă satirică descrie povestea pregătirii unei misiuni spaţiale spre Marte, anulată în ultima clipă din raţiuni de securitate.
Franţa: istoria unei mistificări preelectorale
dailymail.co.uk / 1 ian. 2021
Apropierea alegerilor prezidenţiale din aprilie pare să înlocuiască în Franţa dezbaterea politică cu atacuri de tip fake news şi teorii ale conspiraţiei lansate de extrema dreaptă, după modelul consacrat de fostul preşedinte american Donald Trump. Este concluzia cotidianului britanic Daily Mail, care aduce ca argument atacul descris ca „murdar” la adresa soţiei preşedintelui, Brigitte Macron, fostă Trogneaux, despre care publicaţia Faits et Documents susţine că s-ar fi născut băiat, se numea Jean Michel Trogneaux şi şi-ar fi schimbat chirurgical sexul în anii 80, deşi la acea vreme avea deja trei copii. Oricât de bizară, acuzaţia a devenit virală, fiind larg distribuită de grupările anti-vacciniste, mişcarea anti-guvernamentală a vestelor galbene şi extremiştii QAnon. Jurnaliştii britanici demontează mistificarea grosolană, explicând – inclusiv cu ajutorul altor fotografii şi documente - că fetiţa aflată în braţele mamei în fotografie este Brigitte, iar băiatul este Jean-Claude, fratele mai mare cu opt ani, între timp decedat.
(Horia Grușcă)