
Sute de cetățeni irakieni, blocați de câteva săptămâni la granița dintre Belarus și Polonia, revin, de joi, cu avionul, în țara lor – a anunțat ministerul de Externe de la Bagdad, citat de agențiile internaționale de presă. Majoritatea sunt etnici kurzi din nordul Irakului. Circa patru mii de migranți ilegali se află încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia. Forțele de securitate poloneze au reținut, în cursul nopții, circa o sută de oameni care au forțat granița și au aruncat cu pietre în militarii care o păzesc.
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a averizat că, dacă nu-și înăsprește politicile privind migrația și protecția frontierelor externe, Uniunea Europeană se poate trezi cu milioane de refugiaţi. El și-a reiterat convingerea că aliatul și protectorul regimului autoritar de la Minsk, președintele rus Vladimir Putin, încurajează fluxul de migrație ilegală alimentat de belaruși. Morawiecki nu exclude ipoteza că, prin această nouă criză a migranților, Putin vrea să distragă atenţia de la noi atacuri militare contra Ucrainei.
Tot joi, așa-numitul G7, grupul ce reunește cele mai bogate șapte democrații ale lumii, a cerut Belarusului să stopeze fluxul de migranți. Într-un comunicat comun, miniștrii de externe din Marea Britanie, ce asigură preşedinţia rotativă a G7, Franţa, Germania, Italia, Statele Unite, Canada și Japonia acuză regimul de la Minsk că disprețuiește dreptul internaţional, libertăţile fundamentale şi drepturile omului, inclusiv cele ale propriului popor. La putere din 1994 și calificat, frecvent, drept ultimul dictator de pe continent, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a amenințat, încă din mai, că nu va mai opri migranții și traficanții de droguri care vor să ajungă în Europa, ca ripostă la sancțiunile instituite de occidentali contra regimului său.