Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Influentul ministru ucrainean de Interne Arsen Avakov a demisionat

Object Name: UKRAINE PROTEST AVAKOV RESIGNATION
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Activists attend a rally outside the Parliament building in Kiev, Ukraine, 05 June 2020. Ukrainians gathered demanding the resignation of the Interior Minister Arsen Avakov after a series of criminal cases with the participation of policemen in Ukraine.

Influentul ministru ucrainean de Interne Arsen Avakov a demisionat din funcția pe care o ocupa de șapte ani, record de longevitate într-o țară mai curând marcată de instabilitate guvernamentală. El nu a precizat motivele demisiei, dar media de la Kiev, citate de agențiile internaționale, speculează că însuși președintele Volodimir Zelenski i-ar fi cerut să plece din guvern.
Fost om de afaceri foarte bogat, Avakov a preluat portofoliul Internelor în februarie 2014, după revolta pro-occidentală de la Kiev, cunoscută drept Euro-Maidan și soldată cu fuga fostului președinte filorus Viktor Ianukovici. A fost singurul ministru care și-a păstrat postul în tot acest interval, sub diferiți premieri și doi președinți, Petro Poroșenko și Zelenski. Pe lângă poliție, Avakov controla garda națională, grănicerii și serviciile de urgență, adică, remarcă analiștii, sute de mii de funcționari înarmați, ceea ce i-a conferit o putere însemnată în statul ucrainean. Opoziția și organizațiile pentru apărarea drepturilor omului l-au acuzat frecvent  de corupție și de tolerarea numeroaselor abuzuri comise de forțele de ordine. Lansată cu mare pompă în 2015 și sprijinită de partenerii occidentali ai Kievului, reforma poliției ucrainene a rămas literă moartă.

Luna trecută, președintele american, Joe Biden, declarase că orice discuţie despre apropierea Ucrainei de Alianţa Nord-Atlantică, cerută insistent de Zelenski, trebuie precedată o mai viguroasă combatere a corupţiei. În aprilie, Statele Unite au criticat destituirea de către guvernul ucrainean a  șefului grupului energetic național Naftogaz, Andrii Koboliev, cotat drept un reformator și un vârf de lance în așa-numitul război al gazelor purtat contra gigantului rus Gazprom. Odată cu el, a fost concediat întregul consiliu de administrație al concernului. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de agențiile de presă, a spus că Washingtonul e profund neliniștit de această decizie, care ar trăda dispreț față de practicile unei guvernanțe echitabile și transparente. Price a mai spus că plecarea lui Koboliev pune în pericol progresele cu greu obținute în domeniu. Statele Unite, a adăugat el, vor continua să sprijine reformarea instituțiilor ucrainene, dar a insistat că și decidenții de la Kiev trebuie să se implice.
Considerat un protejat al americanilor, Koboliev a fost numit în fruntea  Naftogaz în 2014, imediat după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene  Crimeea și cu puțin înainte de declanșarea rebeliunii separatiste pro-ruse din estul țării.  Experții spun că s-a luptat cu succes pentru a reduce dependența Ucrainei de livrările de gaz rusesc și că a reușit să reformeze concernul, până atunci măcinat de corupție, căruia i-a imprimat transparență și rentabilitate. 

Tags: Rusia, Statele Unite, NATO
Carte recomandata
Alte știri
Atleta olimpică belarusă Krystina Țimanuskaya, speriată de posibile șicane din partea regimului autoritar de la Minsk, a ajuns în Polonia, țară care i-a acordat o viză umanitară

Atleta olimpică belarusă Krystina Țimanuskaya, speriată de posibile șicane din partea regimului autoritar de la Minsk, a ajuns în Polonia, țară care i-a acordat o viză umanitară

Până acum necunoscută publicului neinteresat de atletism și discretă în ceea ce privește opiniile sale politice, Țimanuskaya a devenit celebră după ce a afirmase că a fost obligată să-și suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo și dusă de responsabilii comitetului național olimpic belarus la aeroport, pentru a fi expediată în țară.

Preşedintele ceh, Milos Zeman, şi-a exprimat sprijinul personal şi admiraţia pentru  lidera opozanţilor din Belarus, Svetlana Tihanovskaia

Preşedintele ceh, Milos Zeman, şi-a exprimat sprijinul personal şi admiraţia pentru lidera opozanţilor din Belarus, Svetlana Tihanovskaia

Deşi cunoscut pentru atitudinile sale filoruse, Zeman l-a numit pe omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, la rându-i foarte ataşat de Moscova, ultimul dictator din Europa.

Statele Unite au condamnat ferm zecile de arestări operate printre etnicii tătari din Crimeea

Statele Unite au condamnat ferm zecile de arestări operate printre etnicii tătari din Crimeea

Fabricarea unor dosare de terorism pentru tătarii indezirabili e o practică obișnuită în peninsula anexată de Moscova în 2014, notează comentatorii.

14 Jul 2021

Timp de citire: 2 min
Noul premier român desemnat este actualul ministru al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă
Noul premier român desemnat este actualul ministru al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă

Nominalizarea sa survine după ce un recent sondaj de opinie confirmă că Armata şi Biserica sunt pe primele locuri într-un top al încrederii românilor, iar clasa politică inspiră preponderent neîncredere şi e percepută drept coruptă şi incompetentă.

21 Oct 2021
Ucraina a înregistrat, joi, noi numere record de decese provocate de COVID-19 și de  contaminări cu noul coronavirus într-o singură zi
Ucraina a înregistrat, joi, noi numere record de decese provocate de COVID-19 și de contaminări cu noul coronavirus într-o singură zi

Înăsprirea restricțiilor, cred comentatorii, explică afluxul masiv de oameni care, în ultimul timp, merg să se imunizeze.

21 Oct 2021
Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol
Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol

Ea ar fi plecat din țară în august, la câteva zile după ce a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu supendare, sub acuzația că ar fi instigat la încălcarea normelor antiepidemice.

21 Oct 2021
Vicepremierul Republicii Moldova, Vlad Kulminski, se află, joi, la Moscova
Vicepremierul Republicii Moldova, Vlad Kulminski, se află, joi, la Moscova

Analiștii de la Chișinău cred că Republica Moldova ar putea obține un preț mai bun de achiziție a gazelor rusești doar dacă va face cedări politice legate de dosarul transnistrean.

21 Oct 2021