Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

HIMARS
©wikipedia.org  |  

Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.

ȘTIRE: Sistemul de securitate a statelor de la Marea Neagră este demontat sistematic de Statele Unite și NATO. Desfășurarea armelor grele în Europa de Est are anumite obiective bine determinate și nu va rămâne fără un răspuns din partea Ministerului Apărării al Rusiei.
Putem admite că sistemele americane au fost oferite României pentru o păstrare responsabilă. La momentul oportun, vor apărea avioanele și navele cu steagul american, care se vor ocupa de transportarea HIMARS mai aproape de Rusia, cum ar fi în regiunea Herson. Ipotetic, într-o situație de război, brigada de artilerie 41 a SUA ar putea împrumuta sistemele “românești” HIMARS, în drumul lor spre Georgia sau Ucraina. Nu e nicio conspirație, pentru că întreținerea manevrelor Pentagonului în regiunea Mării Negre este destul de transparentă.

La sfârșitul anului 2020, forțele terestre ale SUA au exersat în România tactica “războiului hi-tech”: în câteva ore au transportat pe calea aerului din Germania, la baza aeriană Kogâlniceanu, două sisteme HIMARS și au efectuat câteva lansări de rachetă în direcția Mării Negre. 

Distanța de la țărmul românesc până la cel rusesc este de 400 de kilometri, una de neatins pentru rachetele HIMARS. Cu toate acestea, potrivit aprecierilor publicației Forbes, misiunea românească a Pentagonului a devenit “un mesaj pentru Moscova” și “o surpriză cu rachete” pentru gruparea rusească de forțe din Crimeea”. scrie Sputnik. 

NARAȚIUNI: 1. SUA folosește România ca un pe cap de pod sau un FOB (Forward Operating Base) pentru a ataca Rusia. 2. România este o colonia militară americană. 3. România se înarmează nu în scop defensiv, ci ofensiv (inclusiv nuclear), motiv pentru care Rusia trebuie să vină cu un răspuns

CONTEXT/ETOS LOCAL: În ultimii ani, România a dus o politică de înzestrare militară și de înlocuire treptată și modernizare a arsenalului din dotare, în mare parte de provenință sovietică.

Parteneriatul stategic cu SUA și un plan pe 10 ani menit să aducă armata România la standardele NATO au iritat vizibil Moscova din cauza slăbirii puterii sale de disuasiune a statelor mai mici riverane la Marea Neagră. NATO a realizat rapid că, după anexarea Crimeii, balanța de forțe la Marea Neagră trebuie reechilibrată, iar militarismul rus în regiune trebuie ponderat.

România și SUA au semnat un contract de 1,5 miliarde de dolari pentru livrarea a primelor trei sisteme de rachete HIMARS. Pe lângă cele 54 de lansatoare (18 pe fiecare sistem), contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS, cu o rază de până la 300 de kilometri.

De altfel, fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, afirma în noiembrie 2019 că sistemele HIMARS fac parte dintr-un complex mai larg de apărare gândit de România în parteneriat cu SUA ce mai cuprinde achițiile e avioane de vânătoare F-16 și rachetele de tip Patriot.

Venirea primele sisteme de rachete HIMARS în România a pus pe jar propaganda rusă care încearcă să prezinte acest armament ca pe unul este pregătit a fi în scop de atac și aeropurtat rapid pe teritoriul Rusiei în scenariul unui atac combinat al SUA și României.

De altfel, Rusia are reacții similare de fiecare dată când NATO își consolidează capacitatea de apărare, mai ales dacă este vorba de flancul estic al Alianței. Moscova caută să se prezinte ca o potențială victimă a unei agresivități NATO în ciuda faptului că ea este cea care s-a aflat în spatele unor agresiuni multiple în apropierea granițelor sale.

OBIECTIV: Prezentarea României și SUA ca două state agresoare care fac pregătiri de luptă și vor să atace Rusia, un stat care este în defensivă. Subliminal se induce ideea că România se pregătește de un nou atac asupra Rusiei cu noul său aliat militar SUA, la fel ca pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când România a intrat în luptă alături de Germania.

SUA sunt demonizate ca cel mai mare pericol la adresa păcii mondiale în momentul de față.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Analiza celor de la Sputnik este un amestec de narațiuni ce nu se susțin factual și sunt mai degrabă construite pe argumente unilaterale și un singur scenariu vizibil părtinitor. Mai mult, acestea ignoră vădit scopul declarat atât de vânzător, cât și de cumpărător, și anume cel defensiv.

Într-un document publicat de Agenția de Cooperare în Securitatea Apărării se spune că scopul acestui contract de achiționarea a sistemelor HIMARS este de a întări capacitatea defensivă a României.

Vânzarea propusă a sistemului HIMARS va susține nevoile României de autoapărare și va sprijini obiectivele de apărare ale NATO. Guvernul României intenționează să utilizeze aceste sisteme și serviciile de apărare pentru a-și moderniza forțele armate, a-și consolida capacitatea de apărarea și a descuraja amenințările regionale, se arată în documentul citat.

În expunerea de motive făcute în cadrul unui proiect de lege de la Camera Deputaților, MApN explică faptul că „sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare angajează ținte de suprafață sau punctuale în adâncimea dispozitivului inamicului la distante de pana la 300 km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial în toate mediile operaționale".

Acest lucru înseamnă că România nu va putea ataca cu aceste sisteme de rachete obiective ale Rusiei, deoarece niciunul nu se află într-o rază mai mică de 300 de kilometri.

În raza de acțiune a HIMARS s-ar afla doar depozitele și trupele rusești din Transnistria, amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, însă acestea nu fac parte din teritoriul Rusiei, nsiderate ca fiind  împreună cu trupele ruse din stânga Nistrului.

Mai mult, scopul defensiv este dat și de dorința România de a înlocui aruncătoarele de proiectile reactive nedirijate de calibru 122 mm și lansatoare multiple de rachete multiple LAROM, care poate lansa atât proiectile reactive nedirijate de calibru122 mm - GRAD cât și rachete de calibrul 160 mm cu submuniții LAR MK-4, dar care însă nu sunt în standardele NATO.

În realitate, Rusia este deranjată de rezultatele exercițiului româno-american din noiembrie 2019 Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre ale SUA în Europa, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Capul Midia, în care au fost implicate sisteme HIMARS.

Exercițiu a simulat atunci angajarea unor ținte pe mare sub forma unor ipotetice  nave inamice care s-ar fi apropiat prea mult de litoralul românesc. Cum Rusia are concentrată o bună parte a Flotei Mării Negre în portul Sevastopol din Crimeea, aflat la circa 400 de kilometri, aceste sisteme HIMARS pot descuraja scenarii de atac din această locație asupra țărmului românesc.

În niciun caz sistemele HIMARS, care bat la maxim 300 de kilometri, nu pot lovi ținte din peninsula Crimeea, fapt ce le prezintă, din nou, ca sisteme defensive.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Sistemele HIMARS au fost achiziționate de către România pentru a-și înări capabilitățile de apărare și interoperabilitatea cu armamentul din dotarea NATO în scopul de a întări flancul sud-esti al Alianței Nord-Atlantice. În raza lor de acțiune intră și obiective rusești, dar e vorba de depozite de muniții și contingentul din Transnistria (staționate ilegal acolo), aflate, așadar, departe de teritoriul rusesc.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, simpatizanților proruși și celor anti-americani.

Tags: Rusia, Statele Unite

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  04/03/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetăeni cu viziune proruse și antiamericane
 • Amplificare:
  portal-ro.com
 • Afiliere politică:
  Kremlin
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina își hrănește armata cu piure rusesc

FAKE NEWS: Ucraina își hrănește armata cu piure rusesc

Ucraina nu ar fi capabilă nici măcar să își asigure necesarul de hrană pentru armata, așa că a recurs la importuri de cartofi și piure de cartofi din Rusia, deși o descrie drept stat inamic. Știrea e fake: piureul din prefabricate nici măcar nu apare în meniul personalului militar ucrainean.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.

Timp de citire: 6 min
 • Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.
 • NARAȚIUNI: 1. SUA folosește România ca un pe cap de pod sau un FOB (Forward Operating Base) pentru a ataca Rusia. 2. România este o colonia militară americană. 3. România se înarmează nu în scop defensiv, ci ofensiv (inclusiv nuclear), motiv pentru care Rusia trebuie să vină cu un răspuns.
 • OBIECTIV: Prezentarea României și SUA ca două state agresoare care fac pregătiri de luptă și vor să atace Rusia, un stat care este în defensivă. Subliminal se induce ideea că România se pregătește de un nou atac asupra Rusiei cu noul său aliat militar SUA, la fel ca pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când România a intrat în luptă alături de Germania.
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021