Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ambulanta
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   An Ambulance car was pictured in traffic in Peresecina village on Moldova's M2 National Road, 27 March 2021.

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

ȘTIRE: Câțiva copii din Transnistria, care s-au născut cu probleme cardiovasculare au murit din cauză că Ucraina nu a permis accesul ambulanțelor duceau pacienți la intervenții chirurgicale de urgență la Kiev și Odessa, a declarat ministrul de externe al republicii separatiste, Vitali Ignatiev.

„Ambulanțele noastre pentru reanimare puteau anterior să meargă în Ucraina pentru intervenții chirurgicale urgente care nu sunt efectuate de partea moldovenească. Spre regret, am avut câteva cazuri letale, când copii care s-au născut cu malformații cardiace au decedat în clinicile din Chișinău din cauza lipsei medicilor calificați”, a spus Ignatiev.

În continuare sunt citate acuzațiile acestuia despre instituirea unei blocade împotriva Transnistriei, în urma unor înțelegeri dintre Chișinău și Kiev.

NARAȚIUNE Ucraina se face vinovată de decesul unor copii din Transnistria pentru că a pus în aplicare interdicțiile de acces pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene. Vina îi aparține și Republicii Moldova care ar susține „blocada”.

CONTEXT/ETOS LOCAL: De la 1 septembrie Ucraina nu mai permite accesul automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene pe teritoriul său. Măsura pune în aplicare acorduri și înțelegeri semnate de Chișinău și Tiraspol încă începând cu anul 2017. În aprilie 2018, părțile au semnat un acord care prevedea înregistrarea automobilelor din stânga Nistrului de autoritățile de la Chișinău cu numere de înmatriculare „neutre”, adică fără însemnele Republicii Moldova, dar și fără cele ale republicii separatiste în condițiile în care, aceasta nefiind recunoscută de vreo țară, nici plăcuțele de înmatriculare emise de ea nu puteau fi acceptate în traficul internațional.

Procesul de înregistrare și de schimbare a numerelor a început la 1 septembrie 2018, iar de atunci Ucraina a amânat de câteva ori instituirea interdicțiilor pentru accesul pe teritoriul său al automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Kievul însă a anunțat că nu va mai permite accesul pe teritoriul său automobilelor cu numere transnistrene de la 1 septembrie, chiar dacă Tiraspolul și Chișinăul a cerut amânarea interdicției până la începutul anului viitor.

Tiraspol a acuzat atunci Chișinăul și Kievul că ar institui o blocadă împotriva regiunii. Totuși, în cei trei ani pe care i-au avut la dispoziție pentru a-și schimba plăcuțele de înmatriculare, doar 5% din proprietarii de automobile din regiunea separatistă au făcut-o.

OBIECTIV: Să prezinte guvernările pro-europene de la Chișinău și Kiev ca fiind inumane și gata să sacrifice și vieți de copii pentru a-și atinge obiectivele. Să readucă în discuție narațiunea privind așa-numita blocadă împotriva Transnistriei, aplicate de Chișinău și Kiev.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Este o exagerare și un nonsens să acuzi Ucraina că a omorât copii din Transnistria pentru că hotărârile autorităților de la Kiev nu permit accesul pe teritoriul său automobilelor cu numere de înmatriculare ale unei regiuni separatiste, finanțate și susținute de facto de Rusia, stat cu care Ucraina este în conflict teritorial.

Cu același succes pot fi acuzate SUA că au omorât copii din Transnsitria pentru că nu le acordă automat viză tuturor locuitorilor din regiunea separatistă care ar dori să-și facă operații peste ocean.

În plus, din declarațiile lui Ignatiev nu este clar dacă el se referă la cazuri letale în spitalele din Chișinău după 1 septembrie, atunci când Kievul a introdus restricțiile, sau în general.

Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău a precizat într-un comentariu pentru Veridica.ro că pacienții din stânga Nistrului pot fi preluați și transferați, în cazul în care este necesar, în clinicile de peste hotare de ambulanțele din dreapta Nistrului.

„Atât ambulanțele cât și autosanitarele de urgență ce asigură transportarea asistată și cu echipament specializat de pe malul drept reacționează la toate solicitările și se deplasează la fiecare apel venit de la pacienți, solicitanți sau personal medical din stânga Nistrului.

Totodată, la orice cerere înregistrată, se efectuează transferul bolnavilor la centrele medicale calificate de pe malul drept (la Chișinău sau alte localități apropiate) unde li se acordă asistență medicală specializată, iar dacă lipsesc echipamente performante sau sunt necesare intervenții mai complicate se efectuează transportarea bolnavilor peste hotarele țării, conform acordurilor bilaterale încheiate de către Republica Moldova cu statele respective (de ex. pe linia SMURD). Aceste intervenții se îndeplinesc rapid și permanent, fiind salvate vieți omenești și recuperată sănătatea cetățenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri, în condițiile respectării standardelor și angajamentelor internaționale în vigoare.

Republica Moldova nu a aplicat și nici nu va aplica tactici de blocadă social-economică sau umanitară în privința cetățenilor săi de pe ambele maluri ale Nistrului, ci dimpotrivă întreprinde toate măsurile posibile în vederea revenirii activităților în spațiile naționale unice și mereu acordă diverse măsuri de sprijin locuitorilor în vederea soluționării celor mai stringente probleme (scutiri de taxe, ajutoare umanitare, vaccinuri împotriva COVID-19 etc.)”, se arată în comentariu oferit de Biroul pentru Reintegrare.

De altfel, Chișinăul și Tiraspolul au convenit încă în 2015 în privința extinderii zonei de intervenție a SMURD și în stânga Nistrului, iar prima operațiune de acest fel a fost realizată la începutul anului 2016..

SÂMBURE DE ADEVĂR: De la 1 septembrie Ucraina a interzis accesul pe teritoriul său al automobilelor cu numere de înmatriculare eliberate de o regiune secesionistă nerecunoscută pe plan internațional.


 • Publicație / Media:
  Politnavigator.net
 • Data publicării:
  13/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  locuitorii din Transnistria
 • Amplificare:
  daily-inform.ru, infox.sg, smi.today
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina se face vinovată de decesul unor copii din Transnistria pentru că a pus în aplicare interdicțiile de acces pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene. Vina îi aparține și Republicii Moldova care ar susține „blocada”
Alte articole
FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova de a nu acorda un statut special limbii ruse reprezintă un pas către distrugerea statului și unirea cu România. Narațiunea caută să inducă premiza falsă că Republica Moldova ar fi un stat multinațional ca URSS și, la fel ca în URSS, rusa ar trebui să fie lingua franca în detrimentul limbii române.

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

Presa afiliată Kremlinului condamnă autoritățile din România care critică protestele declanșate de partidul AUR împotriva restricțiilor impuse de carantină în contextul înmulțirii cazurilor de Coronavirus în România, dar și în lume.

Cornel Ciobanu

25 Oct 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernările pro-europene de la Chișinău și Kiev ca fiind inumane și gata să sacrifice și vieți de copii pentru a-și atinge obiectivele. Să readucă în discuție narațiunea privind așa-numita blocadă împotriva Transnistriei, aplicate de Chișinău și Kiev.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021