Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

SUA Ucraina
©EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND  |   US and Ukrainian soldiers participate in the military exercise ‚Combined Resolve XIV’at the US Army’s Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany, 25 September 2020.

Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.

ȘTIRE/ȘTIRI: „Statele Unite sunt gata să lupte până la ultimul ucrainean! Între timp, suntem nevoiți să consolidăm măsurile de carantină la posturile de treceri peste linia de contact din cauza creșterii extraordinare a morbidității pe teritoriul adiacent controlat de Kiev", a spus Pasechnik.

În opinia sa, „nu este o coincidență faptul că Blinken, după întâlnirea cu Zelensky, a vorbit doar despre creșterea ajutorului militar”.

"De exemplu, nu s-a vorbit despre vaccin și medicamente. Cu siguranță Statele Unite nu sunt interesate de sănătatea ucrainenilor. Vedem perfect toată "grija" Statelor Unite atât pentru rezidenții din Donbass, cât și din Ucraina", a adăugat Pasechnik.

NARAȚIUNI: 1. SUA promovează politică agresivă și antirusească în Ucraina. 2. Situația în Ucraina este controlată de SUA. 3. Războiul în Ucraina sunt condus de Statele Unite. 4. SUA îi folosească pe ucraineni în războiul la Est Ucrainei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Leonid Pasechnik este liderul așa-numitei „Republici Populare de Luhansk”, care este controlată de Moscova. „LPR”, ca și „DPR” – republica separatistă Donețk – a apărut după 2014, când în urma preluării puterii de către pro-europeni, Federația Rusă a anexat Crimeea iar rebeli pro-ruși din estul Ucrainei au declanșat o insurecție armată cu sprijinul Moscovei care a furnizat armament și chiar și personal. După o perioadă de lupte intense, intensitatea conflictului a scăzut semnificativ, dar în regiune se înregistrează cu regularitate ciocniri și sunt încălcate acordurile de încetare a focului. La ostilitățile din Donbass ar participa direct personal militar rus profesionist, recruți din cadrul populației locale precum și mercenari pe care Rusia îi folosește în conflictele în care este implicată.  

Rusia încearcă să-și ascundă prezența în Donbass și să determine Ucraina să discute direct cu reprezentanții separatiștilor, lucru cerut, de altfel, și de aceștia din urmă.  

Pe de altă parte, în luna aprilie Rusia a mobilizat forțe semnificative, de 80 până la 100 de mii de militari, de-a lungul graniței estice a Ucrainei, dând naștere la temeri că s-ar pregăti de un război cu țara vecină.  În tot acest timp, presa pro-Kremlin, dar și oficiali ruși, acuză Kievul de provocări de-a lungul liniei de contact și Occidentul că ar incita Kievul.

OBIECTIV: Scopul narațiunii este de a prezenta aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei ca nesustenabile și de a prezenta relația Kievului cu Occidentul în cheia unei subordonări a primului. Narațiunile false caută să inventeze o altă cauză a războiului – acesta a fost declanșat pentru că Occidentul vrea să hărțuiască Rusia – ignorând faptul că agresiunea rusă a fost cea care a dus la declanșarea conflictului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Blinken doar a dat asigurări că Statele Unite susțin integritatea teritorială a Ucrainei. De la declanșarea războiului, Statele Unite au oferit asistență financiară, politică și de apărare Ucrainei, dar nu s-a pus vreodată problema implicării Washingtonului în conflict, iar echipamentele furnizate au fost menite să îi consolideze Kievului capacitatea de apărare, nu cea de atac. În plus, în timpul concentrării rusești de trupe din aprilie, Washingtonul a amânat trimiterea unei nave de luptă în Marea Neagră tocmai pentru a nu spori tensiunile.

Sâmbure de adevăr: Vizita lui Anthony Blinken la Kyiv a avut loc pe 6 mai. Secretarul de stat al SUA s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților ucrainene și cu președintele Volodymyr Zelenskyy. Blinken a spus că SUA consideră amenințarea rusă drept una dintre principalele amenințări cu care se confruntă Ucraina.


 • Publicație / Media:
  lug-info.com
 • Data publicării:
  07/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul din teritoriile separatiste
 • Amplificare:
  novorosinform.org, nashagazeta.net
 • Afiliere politică:
  Republica autoproclamata Lugansk
 • Narațiune cheie:
  SUA promovează o politică agresivă și antirusească în Ucraina și este responsabilă de războiul din Estul țarii.
Alte articole
FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova de a nu acorda un statut special limbii ruse reprezintă un pas către distrugerea statului și unirea cu România. Narațiunea caută să inducă premiza falsă că Republica Moldova ar fi un stat multinațional ca URSS și, la fel ca în URSS, rusa ar trebui să fie lingua franca în detrimentul limbii române.

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

Noua lideră de la Chișinău, Maia Sandu, va face jocurile Occidentului, inclusiv ale României, și va căuta să suprime influența rusă în Republica Moldova, fapt care se va răsfrânge automat asupra vorbitorilor de limbă rusă și cu precădere asupra minorității ruse din acest stat.

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Timp de citire: 3 min
 • Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.
 • NARAȚIUNI: 1. SUA promovează politică agresivă și antirusească în Ucraina. 2. Situația în Ucraina este controlată de SUA. 3. Războiul în Ucraina sunt condus de Statele Unite. 4. SUA îi folosească pe ucraineni în războiul la Est Ucrainei.
 • OBIECTIV: Scopul narațiunii este de a prezenta aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei ca nesustenabile și de a prezenta relația Kievului cu Occidentul în cheia unei subordonări a primului. Narațiunile false caută să inventeze o altă cauză a războiului – acesta a fost declanșat pentru că Occidentul vrea să hărțuiască Rusia – ignorând faptul că agresiunea rusă a fost cea care a dus la declanșarea conflictului.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021