Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Un avion de vânătoare cu reacție MiG-21 LanceR de fabricație rusească al Forțelor Aeriene Române, la sol, la finalul unui exercițiu de poliție aeriană NATO, desfășurat în spațiul aerian de deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 02 iulie 2021.

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent și în presa de la București.

ȘTIRE: „Ucraina a devenit epicentrul unui posibil război Est – Vest. Evenimentele în curs ar trebui să sperie pe toată lumea, căci în Donbas conflictul se dezlănțuie. Kievul și-a intensificat atacurile asupra regiunii separatiste, dar în același timp cere cu disperare mai mult sprijin occidental. De partea cealaltă, Rusia a mobilizat iar trupe militare la granița cu Ucraina, mesaj clar de sprijin pentru autoritățile (nerecunoscute) din Donbas și Luhansk. Din păcate, România joacă rolul capului de pod în acest război, la fel cum s-a întâmplat în 1999, când NATO a atacat Iugoslavia folosindu-ne aeroporturile […] România va fi cap de pod într-un eventual război NATO – Rusia, care va implica toate statele Alianței, în special pe cele din regiune”, scrie Ziarul Național.

NARAȚIUNI: 1. România va fi atrasă într-un război care nu este al ei în Ucraina. 2. NATO va folosi România ca un cap de pod în războiul cu Rusia. 3. SUA vor hegemonia în regiune și vor să transforme Rusia într-o colonie, dar aceasta se va apăra.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Tensiunile dintre Ucraina și Rusia din punct de vedere militar sunt în continuă creștere. Moscova a ordonat regruparea trupelor sale pe mai multe segmente ale graniței cu Ucraina.

Serviciile americane de informații se arată tot mai îngrijorate de faptul că Rusia ar putea interveni de data aceasta militar în Ucraina, după ce militarii ucraineni au atacat, la finalul lui octombrie, mai multe poziții ale forțelor separatiste pro-ruse din Donbas cu drone cumpărate din Turcia.

Acest lucru a iritat Rusia, din cauza avantajului strategic pe ca Kievul l-ar putea avea asupra Donbas-ului prin folosirea unei tehnici militare folosite recent de către azeri în Nagorno-Karabah împotriva armenilor și care a fost achiziționată tot din Turcia, stat membru NATO.

România și-a declarat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. De altfel, România ajută Kievul la apărarea cibernetică a Ucrainei și cu echipament militar neletal.

Tema pregătirilor SUA pentru atacarea Rusiei via Ucraina apare recurent în media ruse. Unul dintre principalii promotori ai acesteia în limba română este Sputnik Moldova, dar există și alte publicații, ca Național, care pune accentul pe o ipotetică implicare a României într-un război care nu este al său cu Rusia din cauza Ucrainei.

Articolul recent privind folosirea României drept cap de pod reia și o altă temă pe care s-a insistat tot mai mult în ultimii ani, aceea că România a ajuns o „colonie” – iar o consecință a acestui fapt este că românii vor ajunge „carne de tun” într-un viitor conflict.

Pentru a da credibilitatea și mai mare celor afirmate de autorul materialului, sursa îl citează pentru credibilitate pe analistul military pro-Rus Rick Rozoff, un personaj cu viziune anti-NATO și care este republicat și promovat frecvent de către Sputnik și Russia Today.

OBIECTIV: Inducerea ideii că NATO și SUA folosesc România împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Statul agresor în regiune este Federația Rusă, care începând cu 2008 a invadat două state – Georgia și Ucraina – și a fost implicată și în alte tipuri de activități ostile (de exemplu atacul cibernetic împotriva Estoniei, un stat membru NATO). În Donbas, Rusia i-a sprijinit pe rebelii separatiști cu echipamente și oameni. De asemenea, forțe ale armatei ruse au fost mobilizate la granița Ucrainei.

Aceasta nu este stat NATO, așa că nu beneficiază de protecția garantată de apartenența la Alianță. Agresivitatea Rusiei a îngrijorat însă NATO care și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina și a luat unele măsuri pentru a-și consolida apărarea în regiune, mai ales că aliații din flancul estic – foste victime ale politicii expansioniste a Rusiei/URSS – au fost alarmați.

Nu s-a pus însă niciun moment problema unei intervenții în Ucraina ori a unui atac împotriva Rusiei; din contră, toate măsurile luate de NATO sunt strict defensive. Prezența navală a Alianței în Marea Neagră este limitată prin Convenția de la Montreux, iar efectivele de forțe terestre și aeriene ale aliaților sau ale Statelor Unite sunt reduse. Exercițiile militare organizate de NATO sunt defensive – forțele aliate se pregătesc pentru a respinge un atac, nu pentru a lansa un atac.

Pe lângă motivele de mai sus, România nu poate fi folosită ca un eventual cap de pod și pentru că îi lipsește infrastructura necesară unei operațiuni militare de amploare. De altfel, faptul că România ar fi fost folosită drept cap de pod în războiul NATO împotriva fostei Iugoslavii este o minciună grosolană: la vremea respectivă România, care nu era membru al Alianței, doar a permis survolarea spațiului său aerian.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Ucraina a atacat poziții ale separatiștilor pro-ruși din Donbas și Lugansk, iar NATO a avertizat Rusia în privința mobilizării de trupe la granițele Ucrainei.


 • Publicație / Media:
  National.ro
 • Data publicării:
  23/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățenii români cu viziuni anti-NATO și SUA
 • Narațiune cheie:
  România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie
Alte articole
FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.

FAKE NEWS: Maia Sandu cedează resursele de apă ale Moldovei

FAKE NEWS: Maia Sandu cedează resursele de apă ale Moldovei

Lidera de la Chișinău ar fi de acord cu proiectul ucrainean de construire, pe Nistru, a unei hidrocentrale care ar reduce drastic resursele de apă ale Republicii Moldova și ar lăsa inclusiv Chișinăul fără apă.

Timp de citire: 4 min
 • România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent și în presa de la București.
 • NARAȚIUNI: 1. România va fi atrasă într-un război care nu este al ei în Ucraina. 2. NATO va folosi România ca un cap de pod în războiul cu Rusia. 3. SUA vor hegemonia în regiune și vor să transforme Rusia într-o colonie, dar aceasta se va apăra.
 • OBIECTIV: Inducerea ideii că NATO și SUA folosesc România împotriva Rusiei.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021