Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

Donbass
©EPA-EFE/ALEXANDER USENKO  |   Servicemen of the Armed Forces self-proclaimed Donetsk Peoples Republic (DPR) ride APC during the military parade to mark the Victory Day in the downtown of the pro-Russian militant's controlled city of Donetsk, Ukraine, 09 May 2021.

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

ȘTIRE: „Raportul ONU privind situația din Ucraina a scos la suprafață unele detalii ale coșmarului apărut după Maidan. Șeful Misiunii de monitorizare a ONU, Matilda Bogner, a publicat raportul pentru perioada 1 februarie – 31 iulie 2021. Chiar și experții ONU, care, în mare parte, au salarii de la Soros și echipa acestuia, nu au putut ascunde obrăzniciile din Ucraina – sunt prea evidente, este imposibil să le ignorăm”, informează postul de televiziune REN TV.   

„Datele raportului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului confirmă că în majoritatea cazurilor anume partea ucraineană deschide focul în Donbass. Aceste cifre coincid cu informațiile militarilor LNR și DNR [republicilor autoproclamate], care declară că ei deschid focul doar ca răspuns și nu de fiecare dată”, menționează EurAsia Daily, care analizează doar cifrele ce se referă la acțiunile militare din estul Ucrainei.

„În raport sunt criticate sancțiunile impuse de autorități față de presa de opoziție, fiind vorba de posturile de televiziune 112 Ucraina, Zik și NewsOne [….] Peste trei luni va fi publicat un al raport. Ce va conține acesta nu este greu de prognozat. Noul raport se va deosebi de cel actual prin cifre – mai puțină libertate a cuvântului, mai multe persoane civile și militari uciși în Donbass de către armata ucraineană”, notează News Front, iar publicația online Fondul Culturii Strategice   intitulează știrea despre raportul ONU în felul următor: „Persecutări ale vorbitorilor de limba rusă, blocarea presei, tiruri asupra civililor – ONU despre Ucraina”.

NARAȚIUNE: ONU a criticat Ucraina pentru persecutarea vorbitorilor de limba rusă și deschiderea focului asupra civililor din Donbass.

CONTEXT / ETOS LOCAL: ONU publică o dată la trei luni rapoarte privind respectarea drepturilor omului pe teritoriul Ucrainei în contextul anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și lansării operațiunilor militare în Donbass. Mai multe rezoluții adoptate de Adunarea Generală au denunțat de-a lungul timpului încălcarea de către Moscova a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, condamnând agresiunea rusească.  UE, SUA ș.a. au introdus sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea dreptului internațional. Pe de altă parte, Moscova susține că s-a ghidat de dreptul istoric și cel internațional, acceptând unirea benevolă a Crimeii cu Rusia drept rezultat al unui referendum. Acesta nu a fost însă recunoscut de comunitatea internațională și s-a desfășurat în contextul în care peninsula fusese deja ocupată de „omuleții verzi”.

Rusia finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care încorporează o mică parte din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk. Ucraina și ţările occidentale au acuzat în repetate rânduri Rusia că a sprijinit separatiștii cu echipamente – inclusiv armament greu – și trupe.

Rapoartele ONU se referă atât la situația social-politică din întreg teritoriul Ucrainei, cât și la zonele necontrolate de Guvernul de la Kiev. Presa rusă a utilizat aceste rapoarte, neprezentând contextul lor general, pentru a demonstra că Ucraina este un stat care persecută rusofonii și care ucide populați civilă din Donbass.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra că Ucraina este un stat rusofob, fapt confirmat, chipurile, de rapoartele ONU. De asemenea, prin astfel de narațiuni Moscova se îndreptățește în fața opiniei publice interne, argumentând necesitatea de a interveni pentru a-și proteja populația vorbitoare de limba rusă din Crimeea și Donbass.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, majoritatea cazurilor de încălcare a drepturilor omului, analizate în raportul ONU se referă la Crimeea și teritoriile din Donbass, care nu sunt sub controlul Kievului, fapt trecut sub tăcere de presa rusă. Mai mult decât atât, ONU critică în același raport Rusia pentru că nu îndeplinește recomandările experților Națiunilor Unite și laudă Ucraina pentru că ține cont parțial sau total de aceste sfaturi: „Guvernul Ucrainei a îndeplinit 13 la sută din recomandările Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, a îndeplinit parțial 56 și nu a îndeplinit – 13%; Federația Rusă nu a îndeplinit total nicio o recomandare, a îndeplinit parțial 3 și nu a îndeplinit 97%”.

Potrivit raportului ONU, pe teritoriul republicilor autoproclamate din Lugansk și Donețk are loc înrolarea ilegală în forțele armate locale, blocarea punctelor de trecere a liniei de demarcare, uciderea civililor, încălcarea dreptului la proprietate privată, acordarea forțată a cetățeniei ruse, refuzul accesului experților la monitorizarea situației privind respectarea drepturilor omului, arestări, violență asupra femeilor, încălcarea dreptului la proteste și adunări publice, încălcarea dreptului la libertatea expresiei și a religiei, neremunerarea muncii. ONU critică Rusia pentru că nu permite o serie de drepturi civice în Crimeea unde au fost raportate acte de tortură, persecuții, percheziții, lipsa justiției independente, încălcarea libertății exprimare și religioase. Cum toate acestea au avut loc în Crimeea și Donbass, părți juridice ale Ucrainei, au fost incluse de ONU în raportul privind acest stat.

Presa rusă nu amintește aceste și alte elemente importante ale raportului ONU privind drepturile omului (arestări și torturi ale jurnaliștilor, tătarilor crimeeni, închiderea unor ziare și asociații) care țin de responsabilitatea directă a Moscovei, ci doar de observațiile făcute Ucrainei, interpretând unilateral și selectiv concluziile Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului. Or, mai mult de 75% din raport se referă anume la teritoriile necontrolate de Kiev. Presa rusă a reluat în acest context de diferite elemente ale narațiunilor sale clasice privind „regimul de la Kiev”, „rusofobie”, „oamenii lui Soros”, „marionetele Occidentului din Ucraina” ș.a.

SÂMBURE DE ADEVĂR: ONU analizează în raport închiderea unor posturi  de televiziune ale opoziției din Ucraina în urma introducerii unor sancțiuni de către Kiev pentru cooperarea patronilor și sponsorilor acestor organe de presă cu liderii republicilor autoproclamate din Donțk și Lugansk. De asemenea, sunt amintite diferite cazuri de agresare a membrilor comunității LGBT și altor minorități. Este analizată tangențial și legea „Privind popoarele autohtone” din Ucraina, care a generat tensiuni interetnice suplimentare. ONU recomandă Ucrainei să se consulte mai mult cu reprezentanții popoarelor autohtone privind drepturile și aspirațiile lor. Merită menționat faptul că niciuna dintre aceste observații ale ONU nu au fost menționate ca fiind critice și de sistem și nu includ recomandări imediate, spre deosebire de cele referitoare la Rusia, căreia prin recomandările nr. 136 și 137 i se solicită să exercite influența sa asupra republicilor autoproclamate DNR și LNR pentru respectarea regimului de încetare a focului și să renunțe practica de încălcare a drepturilor omului în Crimeea.

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  Rent TV, News Front, EurAsia Daily
 • Data publicării:
  30/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Rusia și din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  fondsk.ru, jpgazeta.ru, rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul și Ucraina nu vor pace în Donbass

FAKE NEWS: Occidentul și Ucraina nu vor pace în Donbass

Franța, Germania și Ucraina nu își doresc reglementarea conflictului din Donbass întrucât au boicotat o inițiativă de pace a Federației Ruse și a republicilor auto-proclamate din estul Ucrainei, afirmă presa rusă și cea pro-rusă.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace obiective strategice importante ale Rusiei în regiunea separatistă transnistreană, precum depozitul de muniții de pe vremea URSS de la Cobasna. Această narațiune este promovată în contextul în care tensiunile se intensifică în zonă, dat fiind că Rusia concentrează trupe la granițele Ucrainei.

Marin Gherman

12 Oct 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 5 min
 • ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.
 • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra că Ucraina este un stat rusofob, fapt confirmat, chipurile, de rapoartele ONU. De asemenea, prin astfel de narațiuni Moscova se îndreptățește în fața opiniei publice interne, argumentând necesitatea de a interveni pentru a-și proteja populația vorbitoare de limba rusă din Crimeea și Donbass.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021