Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

Donbass
©EPA-EFE/ALEXANDER USENKO  |   Servicemen of the Armed Forces self-proclaimed Donetsk Peoples Republic (DPR) ride APC during the military parade to mark the Victory Day in the downtown of the pro-Russian militant's controlled city of Donetsk, Ukraine, 09 May 2021.

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

ȘTIRE: „Raportul ONU privind situația din Ucraina a scos la suprafață unele detalii ale coșmarului apărut după Maidan. Șeful Misiunii de monitorizare a ONU, Matilda Bogner, a publicat raportul pentru perioada 1 februarie – 31 iulie 2021. Chiar și experții ONU, care, în mare parte, au salarii de la Soros și echipa acestuia, nu au putut ascunde obrăzniciile din Ucraina – sunt prea evidente, este imposibil să le ignorăm”, informează postul de televiziune REN TV.   

„Datele raportului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului confirmă că în majoritatea cazurilor anume partea ucraineană deschide focul în Donbass. Aceste cifre coincid cu informațiile militarilor LNR și DNR [republicilor autoproclamate], care declară că ei deschid focul doar ca răspuns și nu de fiecare dată”, menționează EurAsia Daily, care analizează doar cifrele ce se referă la acțiunile militare din estul Ucrainei.

„În raport sunt criticate sancțiunile impuse de autorități față de presa de opoziție, fiind vorba de posturile de televiziune 112 Ucraina, Zik și NewsOne [….] Peste trei luni va fi publicat un al raport. Ce va conține acesta nu este greu de prognozat. Noul raport se va deosebi de cel actual prin cifre – mai puțină libertate a cuvântului, mai multe persoane civile și militari uciși în Donbass de către armata ucraineană”, notează News Front, iar publicația online Fondul Culturii Strategice   intitulează știrea despre raportul ONU în felul următor: „Persecutări ale vorbitorilor de limba rusă, blocarea presei, tiruri asupra civililor – ONU despre Ucraina”.

NARAȚIUNE: ONU a criticat Ucraina pentru persecutarea vorbitorilor de limba rusă și deschiderea focului asupra civililor din Donbass.

CONTEXT / ETOS LOCAL: ONU publică o dată la trei luni rapoarte privind respectarea drepturilor omului pe teritoriul Ucrainei în contextul anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și lansării operațiunilor militare în Donbass. Mai multe rezoluții adoptate de Adunarea Generală au denunțat de-a lungul timpului încălcarea de către Moscova a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, condamnând agresiunea rusească.  UE, SUA ș.a. au introdus sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea dreptului internațional. Pe de altă parte, Moscova susține că s-a ghidat de dreptul istoric și cel internațional, acceptând unirea benevolă a Crimeii cu Rusia drept rezultat al unui referendum. Acesta nu a fost însă recunoscut de comunitatea internațională și s-a desfășurat în contextul în care peninsula fusese deja ocupată de „omuleții verzi”.

Rusia finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care încorporează o mică parte din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk. Ucraina și ţările occidentale au acuzat în repetate rânduri Rusia că a sprijinit separatiștii cu echipamente – inclusiv armament greu – și trupe.

Rapoartele ONU se referă atât la situația social-politică din întreg teritoriul Ucrainei, cât și la zonele necontrolate de Guvernul de la Kiev. Presa rusă a utilizat aceste rapoarte, neprezentând contextul lor general, pentru a demonstra că Ucraina este un stat care persecută rusofonii și care ucide populați civilă din Donbass.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra că Ucraina este un stat rusofob, fapt confirmat, chipurile, de rapoartele ONU. De asemenea, prin astfel de narațiuni Moscova se îndreptățește în fața opiniei publice interne, argumentând necesitatea de a interveni pentru a-și proteja populația vorbitoare de limba rusă din Crimeea și Donbass.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, majoritatea cazurilor de încălcare a drepturilor omului, analizate în raportul ONU se referă la Crimeea și teritoriile din Donbass, care nu sunt sub controlul Kievului, fapt trecut sub tăcere de presa rusă. Mai mult decât atât, ONU critică în același raport Rusia pentru că nu îndeplinește recomandările experților Națiunilor Unite și laudă Ucraina pentru că ține cont parțial sau total de aceste sfaturi: „Guvernul Ucrainei a îndeplinit 13 la sută din recomandările Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, a îndeplinit parțial 56 și nu a îndeplinit – 13%; Federația Rusă nu a îndeplinit total nicio o recomandare, a îndeplinit parțial 3 și nu a îndeplinit 97%”.

Potrivit raportului ONU, pe teritoriul republicilor autoproclamate din Lugansk și Donețk are loc înrolarea ilegală în forțele armate locale, blocarea punctelor de trecere a liniei de demarcare, uciderea civililor, încălcarea dreptului la proprietate privată, acordarea forțată a cetățeniei ruse, refuzul accesului experților la monitorizarea situației privind respectarea drepturilor omului, arestări, violență asupra femeilor, încălcarea dreptului la proteste și adunări publice, încălcarea dreptului la libertatea expresiei și a religiei, neremunerarea muncii. ONU critică Rusia pentru că nu permite o serie de drepturi civice în Crimeea unde au fost raportate acte de tortură, persecuții, percheziții, lipsa justiției independente, încălcarea libertății exprimare și religioase. Cum toate acestea au avut loc în Crimeea și Donbass, părți juridice ale Ucrainei, au fost incluse de ONU în raportul privind acest stat.

Presa rusă nu amintește aceste și alte elemente importante ale raportului ONU privind drepturile omului (arestări și torturi ale jurnaliștilor, tătarilor crimeeni, închiderea unor ziare și asociații) care țin de responsabilitatea directă a Moscovei, ci doar de observațiile făcute Ucrainei, interpretând unilateral și selectiv concluziile Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului. Or, mai mult de 75% din raport se referă anume la teritoriile necontrolate de Kiev. Presa rusă a reluat în acest context de diferite elemente ale narațiunilor sale clasice privind „regimul de la Kiev”, „rusofobie”, „oamenii lui Soros”, „marionetele Occidentului din Ucraina” ș.a.

SÂMBURE DE ADEVĂR: ONU analizează în raport închiderea unor posturi  de televiziune ale opoziției din Ucraina în urma introducerii unor sancțiuni de către Kiev pentru cooperarea patronilor și sponsorilor acestor organe de presă cu liderii republicilor autoproclamate din Donțk și Lugansk. De asemenea, sunt amintite diferite cazuri de agresare a membrilor comunității LGBT și altor minorități. Este analizată tangențial și legea „Privind popoarele autohtone” din Ucraina, care a generat tensiuni interetnice suplimentare. ONU recomandă Ucrainei să se consulte mai mult cu reprezentanții popoarelor autohtone privind drepturile și aspirațiile lor. Merită menționat faptul că niciuna dintre aceste observații ale ONU nu au fost menționate ca fiind critice și de sistem și nu includ recomandări imediate, spre deosebire de cele referitoare la Rusia, căreia prin recomandările nr. 136 și 137 i se solicită să exercite influența sa asupra republicilor autoproclamate DNR și LNR pentru respectarea regimului de încetare a focului și să renunțe practica de încălcare a drepturilor omului în Crimeea.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  Rent TV, News Front, EurAsia Daily
 • Data publicării:
  30/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Rusia și din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  fondsk.ru, jpgazeta.ru, rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

Marin Gherman

12 Oct 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 5 min
 • ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.
 • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra că Ucraina este un stat rusofob, fapt confirmat, chipurile, de rapoartele ONU. De asemenea, prin astfel de narațiuni Moscova se îndreptățește în fața opiniei publice interne, argumentând necesitatea de a interveni pentru a-și proteja populația vorbitoare de limba rusă din Crimeea și Donbass.
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021