Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Maia
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   The leader of Action and Solidarity Party (PAS) Maia Sandu cast her ballot at a polling station during the second tour of presidential elections in Chisinau, Moldova, 15 November 2020.

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

ŞTIRE: „Analistul politic Valentin Krîlov pune la îndoială transparența procesului electoral în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care sunt preconizate pentru viitorul apropiat. El susține că [ac]este posibile falsificări ar putea să vizeze votul din diasporă.

Președintele Maia Sandu și partidul pro-prezidențial PAS și-au făcut publice, în repetate rânduri, poziția față de viitorul politic al Republicii Moldova: declanșarea cu orice preț și prin orice metode a alegerilor parlamentare anticipate.

Socialiștii și reprezentanți altor forțe politice care fac parte din majoritatea parlamentară au menționat în mai multe rânduri că, în condiții de pandemie și stare de urgență din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului, aceste alegeri nu pot fi desfășurate pentru că ar conduce la sporirea cazurilor de infecție cu COVID-19.

[...]

[Analistul politic Valentin] Krîlov afirmă că nu putem exclude că, prin concursul Occidentului, procesul electoral peste hotare să fie fraudat, și anume să se atribuie un număr impresionant de voturi pentru PAS. Expertul spune că membrii Comisiei Electorale Centrale trebuie să fie vigilenți și să nu admită astfel de falsificări în masă dacă totuși vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.” 

NARAŢIUNE: Maia Sandu va falsifica votul în diaspora în folosul său cu ajutorul Occidentului.

OBIECTIV: Narațiunea se înscrie în campania de denigrare a președintei Maia Sandu, care s-a intensificat înainte de dizolvarea Parlamentului. Totodată, publicaţia încearcă să acuze din nou Occidentul că se implică în trebuirile interne ale Republicii Moldova.

CONTEXT: Curtea Constituțională a constatat, joi, 15 aprilie, că Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat, în condițiile în care deputații au eșuat de două ori să voteze un Guvern, timp de trei luni de la demisia Cabinetului Chicu, pe 23 decembrie 2020.

Partidul Socialiștilor s-a pronunțat inițial pentru alegeri anticipate, iar fostul premier Ion Chicu, apropiat al lui Igor Dodon, a anunțat chiar că demisionează în acest scop. Ulterior, PSRM a spus că nu mai dorește alegeri anticipate. Socialiștii, care în prezent dețin cele mai multe mandate în Parlament, sunt în descreștere simțitoare în sondaje și în cazul unor anticipate riscă să obțină cel mult 20 de mandate, față de 37 în prezent. Alte formațiuni reprezentate în atualul legislativ sunt, de asemenea, în scădere – unele riscă să nu atingă nici măcar pragul electoral – în timp ce formațiunea Maiei Sandu, PAS, este în creștere în preferințele electoratului.  

Socialiștii lui Igor Dodon și aliații lor de la partidul oligarhului fugar Ilan Șor au format o majoritate în Parlament, în încercarea de a promova un guvern propriu. Maia Sandu a respins însă candidaturile propuse de PSRM-Șor.

În aceste circumstanțe, coaliția parlamentară a instituit stare de urgență în Republica Moldova, până pe 31 mai, dar fără măsuri clare de combatere a pandemiei. Potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență.

PSRM și-a intensificat campania de denigrare a Maiei Sandu în contextul anunţării de către Curtea Constituţională a avizului de dizolvare a Parlamentului. Maia Sandu este învinuită de diverse acţiuni - de la aţâţarea unui război în Transnistria, uzurparea puterii în stat, până la majorarea prețurilor la produse. De asemenea, în acelaşi context s-a încercat discreditarea Curţii Constituţionale. De altfel, preşedinta Curţii Domnica Manole a atenţionat, după pronunţarea deciziei, că s-au făcut presiuni asupra instanţei din partea unor politicieni şi unele instituţii media.

Președinta Maia Sandu a câștigat alegerile din noiembrie 2020 fiind susținută masiv inclusiv de cetățenii moldoveni din diaspora. Aceștia s-au prezentat în număr foarte mare la vot, aproape 150 de mii de persoane – o mobilizare fără precedent a diasporei moldovenești. Numărul votanților din diaspora a crescut de la 10 mii în 2005, la 17 mii în 2009, 140 de mii la scrutinul prezidențial din 2016. După primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, Igor Dodon a criticat diaspora și a numit cetățenii moldoveni care au votat în străinătate „electorat paralel”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Scrutinele electorale din Republica Moldova sunt organizate peste hotare de către misiunile diplomatice ale statului, iar ţările în care sunt deschise secţiile nu joacă niciun rol în desfășurarea alegerilor.

Participarea diasporei la alegerile din Republica Moldova este greu de estimat. Autorităţile nu deţin cifre exacte, nici măcar aproximative, despre cetăţenii moldoveni care se află în ţările din Europa, dar şi în Federaţia Rusă. Numărul celor care au participat la vot în secţiile deschise peste hotare a crescut de la un scrutin la altul, însă autorităţile nu au deschis suficiente secţii de votare, formându-se cozi la care oamenii au aşteptat ore în şir.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  13/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM
 • Amplificare:
  Moldova Suverană, Noi.md,
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul va falsifica rezultatul alegerilor din diaspora
Alte articole
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

FAKE NEWS: Maia Sandu încearcă să-și subordoneze instituțiile de forță pentru a se răfui cu adversarii

FAKE NEWS: Maia Sandu încearcă să-și subordoneze instituțiile de forță pentru a se răfui cu adversarii

Președintele nou-ales al Republicii Moldova vrea să controleze serviciile și parchetele pentru a-și ataca adversarii, cum a făcut și oligarhul Vlad Plahotniuc. Narațiunea vine din zona PSRM, partid care controlează în realitate instituțiile respective deși, oficial, nu mai e la putere.

Mariana Vasilache

16 Apr 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.
 • NARAŢIUNE: Maia Sandu va falsifica votul în diaspora în folosul său cu ajutorul Occidentului.
 • OBIECTIV: Narațiunea se înscrie în campania de denigrare a președintei Maia Sandu, care s-a intensificat înainte de dizolvarea Parlamentului. Totodată, publicaţia încearcă să acuze din nou Occidentul că se implică în trebuirile interne ale Republicii Moldova.
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021