Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

Dodon
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Moldova's outgoing President Igor Dodon gestures during a joint press briefing in Chisinau, Moldova, 23 December 2020.

Occidentul vrea să impună victoria pro-europenilor în alegerile din Republica Moldova pentru a atrage țara în lupta împotriva Rusiei. Această narațiune falsă este promovată în contextul unei campanii electorale în care forțe pro-rusești – socialiști și comuniști – caută să pună accentul pe chestiunea orientarea geopolitică a Moldovei.

ŞTIRE: „Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, copreşedinte al blocului electoral al comuniştilor şi socialiştilor, a declarat că actorii occidentali doresc ca Moldova meargă pe calea anti-rusă şi să transforme ţara într-un teren de luptă cu Rusia, scrie Ria Novosti. Sursa citată aminteşte că şi reprezentanta MAE rus Maria Zaharova a declarat că SUA şi UE încearcă să se implice în alegerile parlamentare din Moldova.

„Actorii geopolitici occidentali au nevoie ca Moldova să meargă pe o cale antirusească. Misiunea mea ca politician este să salvez Moldova şi să nu admit transformarea ei într-un teren de luptă geopolitică cu Rusia, aşa cum doreşte Occidentul”, a declarat Igor Dodon la Primul TV în Moldova.

Igor Dodon a mai declarat că republica ar putea să dispară ca stat peste 4-8 ani dacă ţările occidentale vor reuşi să preia controlul parlamentului moldovenesc după alegeri.”

NARAŢIUNI: 1. Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei. 2. UE şi SUA se implică în alegerile din Republica Moldova. 3. Republica Moldova va dispărea ca stat dacă partidele pro-occidentale vor câştiga alegerile.

CONTEXT: Campaniile electorale din Republica Moldova sunt întotdeauna marcate de tema „geopolitică”, în contextul în care clasa politică este împărţită în două tabere – partida pro-rusească şi cea pro-occidentală. Deşi, oficial, partidele se autodefinesc de dreapta sau de stânga, socialiste sau liberale, în esenţă acestea acţionează şi sunt percepute de electorat ca formaţiuni care sunt adepte fie ale cursului proeuropean şi democratic de dezvoltare a Republicii Moldova, fie ale apropierii de Federaţia Rusă/ rămânerii în sfera de influenţă rusă. Electoratul moldovenesc este împărţit aproape egal între susţinătorii partidei pro-occidentale şi cei ai celei pro-ruseşti, iar rezultatul votului rămâne imprevizibil până la numărarea buletinelor.  

Din cauză că au căzut drastic în sondajele cu privire la intenția de vot, socialiştii pro-rusului Igor Dodon s-au aliat într-un bloc electoral cu Partidul Comuniştilor lui Vladimir Voronin. Aceştia încearcă să tragă principalul său rival, Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu, într-o bătălia electorală cu iz geopolitic, promovând diverse falsuri şi naraţiuni menite să sperie electoratul. Acestuia i se spune că urmează integrarea în NATO (cu imagine tradițional negativă, din vream URSS, și subminată constant în perioada post-sovietică în spațiul mediatic rus, extrem de influent și în Republica Moldova), unirea cu România [fascistă], că Moldova va fi la cheremul Occidentului, că urmează înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, destabilizarea în zona transnistreană etc. Astfel de mesaje vin inclusiv de la înalţi demnitari ruşi, la fel ca şi în campania pentru prezidenţiale de anul trecut.

Pe de altă parte, PAS, care şi-a dorit din start alegeri anticipate pentru a câştiga mai multe mandate în Parlament ca să poată susţine agenda de reforme democratice a preşedintei Maia Sandu, promovează un mesaj anticorupţie, cu care a câştigat alegerile prezidenţiale din toamna 2020.

Parlamentul dizolvat recent a fost marcat de un traseism politic şi un fenomen de cumpărare a deputaţilor fără precedent, aleşii poporului schimbând de mai multe ori formaţiunile în timpul celor doi ani de mandat neîncheiat. Socialiştii lui Igor Dodon – care au cel mai mare grup parlamentar –, au făcut, pe rând, alianţe cu Blocul ACUM, apoi cu PDM şi cu deputaţii afiliaţi fugarului Ilan Şor, implicat în furtul miliardului.

OBIECTIV: Ştirea are scopul să submineze încrederea electoratului în partenerii occidentali ai Republicii Moldova, precum şi în partidele pro-occidentale de la Chişinău, rivale socialiştilor. De asemenea, naraţiunea este lansată şi în scopul de a abate atenţia publică de la problemele corupţiei în rândul demnitarilor şi a sărăciei în rândul populaţiei din Republica Moldova, în plină campanie electorală. 

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Reformele democratice în beneficiul cetăţenilor, lupta anticorupţie, fortificarea statului de drept, independenţa instituţiilor, independenţa justiţiei, cerute de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi prevăzute în Acordul de Asociere RM-UE nu înseamnă o cale antirusească. O apropiere de UE nu înseamnă a fi duşman cu Rusia. Dorinţa cetăţenilor moldoveni de a trăi mai bine, într-un stat de drept, fără corupţie n-are vreo legătură cu Rusia, deci nu poate fi interpretată drept o dorință de a confruntare cu Moscova.

Partenerii occidentali ai Republicii Moldova nu au condiţionat niciodată relaţiile lor cu Chişinăul de distanţarea sau confruntarea cu Federaţia Rusă. Dimpotrivă, Moscova a introdus de mai multe ori embargo-uri la vinurile şi produsele moldoveneşti exportate în Rusia, sancţionând astfel aspiraţiile pro-europene ale Chişinăului (în 2013, la semnarea Acordului de Asociere RM-UE). 

Agenda de confruntare geopolitică este în general una falsă, care încearcă să înlocuiască adevăratele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, sărăcia, corupţia, refacerea economică în urma pandemiei etc.


  • Publicație / Media:
    Ria Novosti
  • Data publicării:
    26/05/2021
  • Limba / Public țintă:
    Electoratul PSRM
  • Amplificare:
    Presa afiliată PSRM
  • Afiliere politică:
    PSRM
  • Narațiune cheie:
    Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei
Alte articole
FAKE NEWS: Klaus Iohannis va aduce, ilegal, migranți afgani în România

FAKE NEWS: Klaus Iohannis va aduce, ilegal, migranți afgani în România

Președintele Klaus Iohannis este acuzat că dorește să aducă în România un val de refugiați afgani, încălcând astfel Constituția țării. Această narațiune falsă a apărut după ce Ministerul român de externe a transmis că Bucureștiul ia în calcul primirea în țară a unor afgani care au lucrat pentru forțele române de-a lungul anilor în care acestea au fost în misiune în Afganistan.

FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

Occidentul a organizat prin jurnalistul Roman Protasevici protestele din Belarus, după modelul „revoluțiilor colorate”, iar acestea au putut avea loc pentru că Lukașenko a subminat identitatea rusă a poporului belarus. Narațiunile false sunt promovate de un fost ofițer ucrainean fugit în Rusia și se înscriu în discursul menit să mențină sfera de influență a Moscovei.

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând Canalul Crimeii de Nord – scrie presa rusă. Kievul afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

Mariana Vasilache

29 May 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
  • Occidentul vrea să impună victoria pro-europenilor în alegerile din Republica Moldova pentru a atrage țara în lupta împotriva Rusiei. Această narațiune falsă este promovată în contextul unei campanii electorale în care forțe pro-rusești – socialiști și comuniști – caută să pună accentul pe chestiunea orientarea geopolitică a Moldovei.
  • NARAŢIUNI: 1. Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei. 2. UE şi SUA se implică în alegerile din Republica Moldova. 3. Republica Moldova va dispărea ca stat dacă partidele pro-occidentale vor câştiga alegerile.
  • OBIECTIV: Ştirea are scopul să submineze încrederea electoratului în partenerii occidentali ai Republicii Moldova, precum şi în partidele pro-occidentale de la Chişinău, rivale socialiştilor. De asemenea, naraţiunea este lansată şi în scopul de a abate atenţia publică de la problemele corupţiei în rândul demnitarilor şi a sărăciei în rândul populaţiei din Republica Moldova, în plină campanie electorală.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021