Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

Covid

Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit unei publicații apropiate socialiștilor care caută să inducă publicul în eroare pornind de la o simplă măsură tehnică a Consiliului UE: acesta le-a recomandat statelor membre ca, în contextul pandemiei, să impună anumite restricții de călătorie.

ȘTIRI:    „Moldovenii nu-și au locul aici: Uniunea Europeană a introdus restricții pentru cetățenii țării noastre” , a titrat kp.md, anticipând în corpul știrii că UE planifică să excludă Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina din lista statelor terțe ale căror cetățeni pot circula fără restricții în țările UE, având în vedere incidența redusă a răspândirii COVID-19.

„UE a închis cortina: Moldova a fost inclusă în lista cu restricții, acum niciun fel de călătorii”, a fost titlul unei știri publicate a doua zi, după decizia anunțată de Consiliul UE.

NARAȚIUNE: Uniunea Europeană blochează accesul moldovenilor pe teritoriul său.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Cele două știri fac de fapt referire decizia Consiliului Uniunii Europene de a exclude Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina din lista țărilor ale căror rezidenți pot călători fără restricții în UE din cauza situației epidemiologice cu care se confruntă.

Modul în care publicația apropiată Partidului Socialiștilor, cu strânse legături cu un cunoscut ziar rus, fondat încă din perioada sovietică, având aceeași denumire,  prezintă această știre este părtinitor și se înscrie în politica sa editorială generală. Aceasta se manifestă prin critici la adresa Occidentului și a politicienilor pro-europeni și de favorizare a politicienilor filoruși.

Interpretarea dată deciziei UE de a exclude Republica Moldova din lista respectivă se înscrie într-o campanie mai largă, promovată de unele instituții media și politicieni, prin care se încearcă subminarea aspirațiilor pro-europene ale majorității cetățenilor Republicii Moldova. Direct sau indirect aceleași surse și politicieni promovează apropierea de Federația Rusă și scot în evidență puterea economică, politică și militară a acestui stat..

 OBIECTIV: 1. Să arate că UE este indiferentă față de soarta moldovenilor. 2 Să inducă panică în societate că UE își închide hotarele pentru cetățenii moldoveni. 3.  (Indirect) Să arate că guvernarea pro-europeană dă greș cu politicile sale pro-europene.  

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: UE nu își închide granițele pentru cetățenii Republicii Moldova și nici nu le elimină dreptul de a călători în spațiul comunitar. Consiliul UE a decis la 23 septembrie să înlăture Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina de pe lista țărilor pentru care restricțiile de călătorie ar trebui eliminate. Decizia are legătură strict cu evoluția pandemiei de Covid 19 în cele două state.

În plus, restricțiile se referă doar la călătoriile neesențiale și fiecare stat membru poate să permită accesul cetățenilor vaccinați. „Călătoriile neesențiale către UE din țări sau entități care nu sunt enumerate în anexa I fac obiectul unei restricții temporare de călătorie. Acest lucru nu aduce atingere posibilității statelor membre de a ridica restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE pentru călătorii vaccinați complet”, se arată în documentul respectiv.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău precizează că recomandările Consiliului UE nu sunt obligatorii. „Statele spațiului Schengen vor putea permite călătoriile neesențiale ale cetățenilor Republicii Moldova și ale persoanelor cu reședință legală în țara noastră, care au trecut cursul complet de vaccinare anti-COVID-19. 

MAEIE menționează că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale UE (cu excepția Danemarcei și Irlandei). Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale UE și statelor spațiului Schengen”

Republica Moldova a mai fost în lista țărilor cu restricții și până la 1 iulie, când a fost eliminată datorită scăderii numărului de îmbolnăviri. În toamnă, acesta a crescut semnificativ, la fel ca în toate țările din regiune.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, ale căror rezidenți nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei COVID-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale. Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina au fost excluse din această listă urmare a înrăutățirii situației epidemiologice în țările respective.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  Kp.md
 • Data publicării:
  23/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățenii indeciși în privința direcției („vectorului”) politicii externe
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Europeană desconsideră cetățenii Republicii Moldova și le îngrădește accesul pe teritoriul său.
Alte articole
FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

Cornel Ciobanu

27 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit unei publicații apropiate socialiștilor care caută să inducă publicul în eroare pornind de la o simplă măsură tehnică a Consiliului UE: acesta le-a recomandat statelor membre ca, în contextul pandemiei, să impună anumite restricții de călătorie.
 • OBIECTIV: 1. Să arate că UE este indiferentă față de soarta moldovenilor. 2 Să inducă panică în societate că UE își închide hotarele pentru cetățenii moldoveni. 3. (Indirect) Să arate că guvernarea pro-europeană dă greș cu politicile sale pro-europene.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021