Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

Unionisti
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Moldovan and Romanian citizens attend a march on the occasion of the National Day of Romania in downtown Chisinau, Moldova, 01 December 2020.

Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.

ŞTIRE :  „Nicolae Pascaru: Recomandăm politicienilor controlați de cei din străinătate să respecte decizia și alegerea moldovenilor de a-și iubi țara. Declarația a fost făcută de deputatul moldovean și vine ca urmare a răspunsului de ieri al președintelui Maia Sandu unui europarlamentar român ce se referea la schimbarea în Constituție a denumirii limbii de stat din moldovenească în română. Maia Sandu a spus că amendamentul la Constituție ar putea fi introdus după ce va fi aleasă o altă componență a Parlamentului.

Potrivit deputatului PSRM, acum moldovenii înțeleg mai bine de ce Maia Sandu are nevoie urgent de alegeri parlamentare anticipate.

În opinia lui Nicolae Pascaru, astfel de declarații ale președintelui Maia Sandu nu fac decât să divizeze societatea și să devieze accentul de pe problemele reale ale țării: criza pandemică, economică și politică. Mai mult, asemenea afirmații atentează la statalitatea Republicii Moldova și sunt inspirate de forțele din exterior sub patronajul cărora se află Maia Sandu [...]”

NARAŢIUNI: 1. Limba vorbită în Republica Moldova se numește moldovenească, nu română; 2. Maia Sandu atentează la statalitatea Republicii Moldova, la îndemnul forțelor din exterior sub patronajul cărora se află; 3. Republica Moldova este succesoarea Moldovei medievale a lui Ștefan cel Mare;

CONTEXT: Subiectele ce ţin de identitatea şi denumirea limbii vorbite în Republica Moldova sunt folosite de 30 de ani de politicienii moldoveni pentru a acumula capital politic, mai ales în preajma alegerilor. Problema identitară şi cea a limbii îşi au originea în perioada sovietică, când în RSSM, teritoriu românesc dintre Prut şi Nistru ocupat de URSS, s-a urmărit edificarea unei naţiuni şi a unei limbi moldoveneşti, diferită de cea românească.

Mişcarea de eliberare naţională din anii 89-90 a obținut, printre altele, recunoaşterea identităţii româneşti a populației majoritare din fosta RSSM și trecerea la scrierea limbii române cu alfabetul latin. În Declaraţia de Independenţă din 1991 a fost stipulat că limba română este limba oficială în Republica Moldova, însă în articolul 13 din Constituția adoptată în 1994 de Parlamentul dominat la acea vreme de foştii nomenclaturişti, care se grupaseră în Partidul Democrat Agrar, este scris că limba oficială este cea „moldovenească”. În 2013, Curtea Constituţională a decis că acest articol trebuie modificat, deoarece textul Declaraţiei de Independenţă din 1991 prevalează asupra textului din Constituţie. Deocamdată, hotărârea Curţii nu a fost executată, iar articolul 13 din Constituţie nu a fost modificat.

Curentul moldovenist este asumat în special de partida pro-rusească şi antiromânească, inclusiv de PSRM, partid care deţine în prezent cele mai multe mandate în Parlament. Susţinătorii curentului moldovenist/statalist, acuză frecvent România de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, iar mai recent, odată cu preluarea mandatului de şef de stat de către Maia Sandu, acuză Occidentul că atentează la statalitatea Republicii Moldova.

Naraţiunile moldoveniste sunt asociate, acum, contextului politic actual, într-o încercare a socialiștilor de a amâna alegeri anticipate care nu i-ar avantaja. Parlamentul Republicii Moldova urmează să fie dizolvat, după ce au eșuat două tentative de învestire a unui nou guvern iar timpul legal pentru formarea unui alt cabinet a trecut. Socialiștii se opun, însă, alegerilor anticipate în condițiile în care formațiunea lor este în descreștere în sondaje, care arată că în cazul unor alegeri anticipate ar obţine de două ori mai puţine mandate în Parlament. Pe de altă parte, partidul Maiei Sandu este în creştere în intenţiile de vot. Parlamentul urmează să fie dizolvat imediat după ridicarea stării de urgenţă, instituită de deputaţii PSRM-Şor cu intenţia de a devansa alegerile parlamentare.

Pascaru a reacționat după ce Maia Sandu a răspuns la o întrebare adresată de eurodeputatul român Titus Corlăţean în cadrul APCE privind modificarea Constituţiei astfel încât sintagma limba „moldovenească” să fie înlocuită cu „română”. Ea a precizat că „această întrebare urmează să fie adresată Parlamentului, deoarece acesta poate să modifice articolul respectiv din Constituţie. Până acum, însă, nu s-a format un număr suficient de parlamentari care să susţină ajustarea în Constituţie şi să avem limba română în legea supremă. Îndată ce va fi un Parlament care să modifice Constituţia, această problemă va fi soluţionată”, a răspuns Maia Sandu.

OBIECTIV: Naraţiunile au ca scop subminarea limbii române şi a identităţii româneşti în Republica Moldova, divizarea electoratului în prag de campanie electorală, dar și amânarea unor alegeri anticipate care nu le convin socialiștilor.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Limba română este denumirea corectă a limbii oficiale în Republica Moldova, a decis în 2013 Curtea Constituţională, care a constat că Declaraţia de Independenţă din 1991, unde este stipulată sintagma limba română, prevalează asupra articolului 13 din Constituţia votată în 1994,  în care este indicată denumirea limbă moldovenească.

Constituţia poate fi modificată doar prin votul Parlamentului, şeful statului are doar dreptul la iniţiativă legislativă. 

Alegerile anticipate au fost convocate pentru că au fost îndeplinite condițiile legale. Maia Sandu nu și-a ascuns vreodată dorința de a avea un Parlament în care majoritatea să fie deținută de formațiuni pro-europene în frunte cu PAS, dar pentru a putea implementa reformele promise, nu pentru a modifica legea fundamentală.

Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  socialistii.md
 • Data publicării:
  23/04/2021
 • Public țintă:
  Simpatizanţii PSRM, stataliștii, adepții curentului moldovenist
 • Amplificare:
  Presa afiliată PSRM: Primul TV, NTV, BreakingNews.md, AccentTV, politics.md
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul
Alte articole
FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

Cazul avionului Ryanair forțat să aterizeze la Minsk, unde un jurnalist aflat la bord a fost arestat, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia. Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul, care afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii orașului Zaporojie solicită alipirea la Republica Populară Donețk

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii orașului Zaporojie solicită alipirea la Republica Populară Donețk

Locuitorii din Zaporojie au cerut ca orașul lor să fie alipit la autoproclamata Republică Populară Donețk, scrie presa din Rusia. E o invenție; nu există vreo solicitare în acest sens.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pentru a atrage NATO în război, Ucraina va ataca ambasada SUA la Lvov și va da vina pe Rusia

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pentru a atrage NATO în război, Ucraina va ataca ambasada SUA la Lvov și va da vina pe Rusia

Ucraina va ataca ambasada SUA la Lvov și va da vina pe Rusia cu scopul de a atrage NATO în război, potrivit narațiunilor de propagandă ale presei guvernamentale ruse, care distribuie o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al Rusiei.

Mariana Vasilache

23 Apr 2021
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.
 • NARAŢIUNI: 1. Limba vorbită în Republica Moldova se numește moldovenească, nu română; 2. Maia Sandu atentează la statalitatea Republicii Moldova, la îndemnul forțelor din exterior sub patronajul cărora se află; 3. Republica Moldova este succesoarea Moldovei medievale a lui Ștefan cel Mare;
 • OBIECTIV: Naraţiunile au ca scop subminarea limbii române şi a identităţii româneşti în Republica Moldova, divizarea electoratului în prag de campanie electorală, dar și amânarea unor alegeri anticipate care nu le convin socialiștilor.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022