FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

Unionisti
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Moldovan and Romanian citizens attend a march on the occasion of the National Day of Romania in downtown Chisinau, Moldova, 01 December 2020.

Susține jurnalismul independent

Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.

ŞTIRE :  „Nicolae Pascaru: Recomandăm politicienilor controlați de cei din străinătate să respecte decizia și alegerea moldovenilor de a-și iubi țara. Declarația a fost făcută de deputatul moldovean și vine ca urmare a răspunsului de ieri al președintelui Maia Sandu unui europarlamentar român ce se referea la schimbarea în Constituție a denumirii limbii de stat din moldovenească în română. Maia Sandu a spus că amendamentul la Constituție ar putea fi introdus după ce va fi aleasă o altă componență a Parlamentului.

Potrivit deputatului PSRM, acum moldovenii înțeleg mai bine de ce Maia Sandu are nevoie urgent de alegeri parlamentare anticipate.

În opinia lui Nicolae Pascaru, astfel de declarații ale președintelui Maia Sandu nu fac decât să divizeze societatea și să devieze accentul de pe problemele reale ale țării: criza pandemică, economică și politică. Mai mult, asemenea afirmații atentează la statalitatea Republicii Moldova și sunt inspirate de forțele din exterior sub patronajul cărora se află Maia Sandu [...]”

NARAŢIUNI: 1. Limba vorbită în Republica Moldova se numește moldovenească, nu română; 2. Maia Sandu atentează la statalitatea Republicii Moldova, la îndemnul forțelor din exterior sub patronajul cărora se află; 3. Republica Moldova este succesoarea Moldovei medievale a lui Ștefan cel Mare;

CONTEXT: Subiectele ce ţin de identitatea şi denumirea limbii vorbite în Republica Moldova sunt folosite de 30 de ani de politicienii moldoveni pentru a acumula capital politic, mai ales în preajma alegerilor. Problema identitară şi cea a limbii îşi au originea în perioada sovietică, când în RSSM, teritoriu românesc dintre Prut şi Nistru ocupat de URSS, s-a urmărit edificarea unei naţiuni şi a unei limbi moldoveneşti, diferită de cea românească.

Mişcarea de eliberare naţională din anii 89-90 a obținut, printre altele, recunoaşterea identităţii româneşti a populației majoritare din fosta RSSM și trecerea la scrierea limbii române cu alfabetul latin. În Declaraţia de Independenţă din 1991 a fost stipulat că limba română este limba oficială în Republica Moldova, însă în articolul 13 din Constituția adoptată în 1994 de Parlamentul dominat la acea vreme de foştii nomenclaturişti, care se grupaseră în Partidul Democrat Agrar, este scris că limba oficială este cea „moldovenească”. În 2013, Curtea Constituţională a decis că acest articol trebuie modificat, deoarece textul Declaraţiei de Independenţă din 1991 prevalează asupra textului din Constituţie. Deocamdată, hotărârea Curţii nu a fost executată, iar articolul 13 din Constituţie nu a fost modificat.

Curentul moldovenist este asumat în special de partida pro-rusească şi antiromânească, inclusiv de PSRM, partid care deţine în prezent cele mai multe mandate în Parlament. Susţinătorii curentului moldovenist/statalist, acuză frecvent România de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, iar mai recent, odată cu preluarea mandatului de şef de stat de către Maia Sandu, acuză Occidentul că atentează la statalitatea Republicii Moldova.

Naraţiunile moldoveniste sunt asociate, acum, contextului politic actual, într-o încercare a socialiștilor de a amâna alegeri anticipate care nu i-ar avantaja. Parlamentul Republicii Moldova urmează să fie dizolvat, după ce au eșuat două tentative de învestire a unui nou guvern iar timpul legal pentru formarea unui alt cabinet a trecut. Socialiștii se opun, însă, alegerilor anticipate în condițiile în care formațiunea lor este în descreștere în sondaje, care arată că în cazul unor alegeri anticipate ar obţine de două ori mai puţine mandate în Parlament. Pe de altă parte, partidul Maiei Sandu este în creştere în intenţiile de vot. Parlamentul urmează să fie dizolvat imediat după ridicarea stării de urgenţă, instituită de deputaţii PSRM-Şor cu intenţia de a devansa alegerile parlamentare.

Pascaru a reacționat după ce Maia Sandu a răspuns la o întrebare adresată de eurodeputatul român Titus Corlăţean în cadrul APCE privind modificarea Constituţiei astfel încât sintagma limba „moldovenească” să fie înlocuită cu „română”. Ea a precizat că „această întrebare urmează să fie adresată Parlamentului, deoarece acesta poate să modifice articolul respectiv din Constituţie. Până acum, însă, nu s-a format un număr suficient de parlamentari care să susţină ajustarea în Constituţie şi să avem limba română în legea supremă. Îndată ce va fi un Parlament care să modifice Constituţia, această problemă va fi soluţionată”, a răspuns Maia Sandu.

OBIECTIV: Naraţiunile au ca scop subminarea limbii române şi a identităţii româneşti în Republica Moldova, divizarea electoratului în prag de campanie electorală, dar și amânarea unor alegeri anticipate care nu le convin socialiștilor.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Limba română este denumirea corectă a limbii oficiale în Republica Moldova, a decis în 2013 Curtea Constituţională, care a constat că Declaraţia de Independenţă din 1991, unde este stipulată sintagma limba română, prevalează asupra articolului 13 din Constituţia votată în 1994,  în care este indicată denumirea limbă moldovenească.

Constituţia poate fi modificată doar prin votul Parlamentului, şeful statului are doar dreptul la iniţiativă legislativă. 

Alegerile anticipate au fost convocate pentru că au fost îndeplinite condițiile legale. Maia Sandu nu și-a ascuns vreodată dorința de a avea un Parlament în care majoritatea să fie deținută de formațiuni pro-europene în frunte cu PAS, dar pentru a putea implementa reformele promise, nu pentru a modifica legea fundamentală.

  • Publicație / Media:
    socialistii.md
  • Data publicării:
    23/04/2021
  • Public țintă:
    Simpatizanţii PSRM, stataliștii, adepții curentului moldovenist
  • Amplificare:
    Presa afiliată PSRM: Primul TV, NTV, BreakingNews.md, AccentTV, politics.md
  • Afiliere politică:
    PSRM
  • Narațiune cheie:
    Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
  • Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.
  • NARAŢIUNI: 1. Limba vorbită în Republica Moldova se numește moldovenească, nu română; 2. Maia Sandu atentează la statalitatea Republicii Moldova, la îndemnul forțelor din exterior sub patronajul cărora se află; 3. Republica Moldova este succesoarea Moldovei medievale a lui Ștefan cel Mare;
  • OBIECTIV: Naraţiunile au ca scop subminarea limbii române şi a identităţii româneşti în Republica Moldova, divizarea electoratului în prag de campanie electorală, dar și amânarea unor alegeri anticipate care nu le convin socialiștilor.
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova

Guvernarea le impune moldovenilor integrarea europeană, potrivit unei narațiuni false promovate de infractorul fugar Ilan Șor, preluat de presa pro-Kremlin.

Veridica
Veridica
28 Mar 2024
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice

Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice, anunță o parte a presei române, citând un studiu ce compară emisiile motorului cu ale cauciucurilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
26 Mar 2024
PROPAGANDĂ DE  RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Mar 2024
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria

Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.

Veridica
Veridica
22 Mar 2024