Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Maia Sandu e anti-unionistă și repetă comportamentul lui Dodon

MaiaIohannis
©presedinte.md  |   Maia Sandu, Klaus Iohannis
Fals
Adevărat

La sosirea lui Iohannis, Maia Sandu a ținut unioniștii după gard

 „Unioniștii, care au venit la Președinție să îl salute pe șeful statului român, Klaus Iohannis, au fost ținuți după gard.  Susținătorii ideii de unire a Republicii Moldova cu România nu au fost lăsați să intre pe teritoriul reședinței prezidențiale și au urmărit ceremonia de întâmpinare a lui Iohannis printre gratii. 

Amintim că în timpul campaniei electorale, președintele Maia Sandu a promis că imediat ce va deveni șef de stat va scoate gardul de la Președinție. După investire însă, Maia Sandu și-a schimbat poziția, spunând că nu mai este o prioritate”, potrivit unei știri publicate de Accent TV, considerat parte a holdingului mediatic controlat de fostul președinte, Igor Dodon. Textul a fost preluat și de alte instituții media care l-au favorizat pe Igor Dodon în campania electorală precum moldova24.info, breakingnews.md, evenimentul.md.

NARAȚIUNI: Maia Sandu își încalcă promisiunile; Maia Sandu are un comportament nerespectuos față de unioniști (care au susținut-o în turul doi la prezidențiale).

CONTEXT/ETOS LOCAL: Relația autorităților de la Chișinău cu unioniștii, adică adepții unirii Republicii Moldova cu România, a constituit mereu un subiect de dispută în societate și de comentarii în presă începând de la represiunile unor acțiuni unioniste în timpul guvernării comuniste de până la 2009. Guvernările de dreapta din această perioadă au fost mereu acuzate de unioniști că fac prea puțin sau nimic pentru realizarea acestui „deziderat național”, în timp ce stânga politică și reprezentanți ai minorităților naționale le-au acuzat că urmăresc „distrugerea statalității moldovenești”.

Numărul unioniștilor a crescut semnificativ în Republica Moldova în ultimii ani și a ajuns la o treime din populație, potrivit ultimelor sondaje, ceea ce ar trebui să se traducă printr-o pondere politică mai importantă (în mod paradoxal însă, partidele unioniste se află de câțiva ani într-un declin accentuat, lucru arătat de rezultatele slabe obținute de acestea și de candidații susținuți de ele la mai multe alegeri succesive).  Adepții unirii au susținut-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale, aceasta declarând acum aproximativ cinci ani că în cazul unui referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, ar vota pentru.

În campania electorală, dar și înainte de a prelua oficial mandatul de președinte, Maia Sandu a declarat că va dispune scoaterea gardului care îngrădește clădirea prezidențială. Acesta a fost instalat de fostul președinte comunist Vladimir Voronin, după protestele din aprilie 2009. Este însă de menționat că Maia Sandu a preluat oficial mandatul la 24 decembrie (joi), în ajunul Crăciunului, urmat de weekend, iar Klaus Iohannis a efectuat vizita sa la Chișinău la 29 decembrie (marți).

Instituțiile de presă care au scos în evidență că unioniștii „au rămas după gard”, iar Maia Sandu nu și-a respectat promisiunea de a scoate gardul sunt și cele care anterior au criticat inițiativa Maiei Sandu. De altfel, și Igor Dodon s-a pronunțat împotriva acestei idei.

OBIECTIV:  De a o prezenta pe Maia Sandu drept „trădătoare” a propriilor alegători, în cazul de față fiind vorba de unioniști; De a fi prezentată drept o persoană care nu-și îndeplinește promisiunile

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:   Asociația „UNIREA-ODIP” a anunțat o acțiune în timpul vizitei lui Klaus  Iohannis la Chișinău pentru a-i înmâna o scrisoare deschisă. Organizatorii au precizat că urmau să demonstreze vizavi de clădirea prezidențială și nu și-au manifestat intenția de a fi primiți la președinție.

„Marți, 29 decembrie, ora 11:15, unioniștii de la Asociația „UNIREA-ODIP” îl vor întâmpina pe președintele României, Klaus Iohannis cu harta României Mari, însoțită de o scrisoare deschisă adresată șefului statului român. Evenimentul de întâmpinare va avea loc în fața Președinției (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 154). 

Potrivit liderului „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, scrisoarea publică adresată oficialului român va conține un mesaj de recunoștință pentru numeroasele investiții și ajutoare de la București pentru dezvoltarea Republicii Moldova (renovarea grădinițelor, donația de microbuze școlare, renovarea mai multor instituții culturale, lotul semnificativ de ajutoare pentru combaterea pandemiei COVID-19 etc.). Totodată, unioniștii vor veni și cu o serie de revendicări, printre care crearea unui Minister al Reîntregirii, responsabil de relația cu Republica Moldova, dar și anularea interdicției aplicată cetățeanului român, George Simion, actual deputat în Parlamentul României”, se arăta în anunțul organizației. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a declarat drept prioritate demolarea gardului de la Președinție.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, pentru a scoate în evidență eventualele gafe politice ale Maiei Sandu; partidelor declarat unioniste pentru a atrage votul unioniștilor la următoarele alegeri.

Tags: PSRM , Maia Sandu
Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  Accent TV, moldova24.info, breakingnews.md, evenimentul.md
 • Data publicării:
  29/12/2020
 • Public țintă:
  electoratul unionist
 • Amplificare:
  Instituții de presă afiliate PSRM și lui Igor Dodon; rețele sociale
 • Afiliere politică:
  Igor Dodon, PSRM
 • Narațiune cheie:
  Președintele Maia Sandu și-a încălcat promisiunea de a demola gardul de la Președinție și le-a interzis unioniștilor să intre în curtea instituției.
Alte articole
FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

România trebuie să își proclame neutralitatea față de conflictul din Ucraina, afirmă controversatul fost-ministru de externe și condamnat penal, Adrian Severin. Într-o scrisoare adresată autorităților române, Severin, care în ultimii ani a promovat teze suveraniste și anti-occidentale similare cu cele care apar în narațiunile răspândite de Rusia, reia și unele teze ale propagandei de război a Rusiei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina se pregătea să atace Belarusul, iar Rusia a dejucat acest scenariu

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina se pregătea să atace Belarusul, iar Rusia a dejucat acest scenariu

Ucraina se pregătea să atace trupele rusești și belaruse în ziua lansării „operațiunii militare speciale” a Rusiei, susține președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. Narațiunea falsă a fost preluată de presa din Rusia și Belarus.

Cornel Ciobanu

04 Jan 2021
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022