Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Jandarmii români îi învață pe colegii moldoveni cum să înăbușe protestele opoziției

jandarmi romani
©EPA PHOTO/ ROBERT GHEMENT  |   A group of Romanian riot police attempt to catch a violent armed man as people watch the scene from the windows of a railway train during an exercise at the Romanian National Gendarmes headquarters in Bucharest Saturday 05 August 2000.
Fals
Adevărat

Jandarmii români au instruit carabinierii din Republica Moldova cum să înăbușe protestele opoziției dacă aceasta va încerca să blocheze preluarea unui teren pentru viitoarea ambasadă SUA. Acest fake news face trimitere la narațiunea jandarmului român și reia teme vehiculate în campanie privind iminența unor demonstrații ample.
 
ȘTIRE: „Carabinierii din Republica Moldova și jandarmii români au perfecționat interacțiunea forțelor comune pentru înăbușirea revoltelor la hotar. În cadrul instruirilor comune au participat 50 de reprezentanți ai trupelor de carabinieri și aproximativ 30 de jandarmi”.
„Instituțiile de presă din Republica Moldova au presupus că, cel mai probabil, angajații organelor de menținere a ordini publice și-au perfecționat abilitățile de a suprima opoziția, care intenționează să protesteze împotriva hotărârii Curții Constituționale de a vinde Stadionul Republican ambasadei SUA”.
 
NARAȚIUNI: 1. Jandarmeria Română pregătește forțele de ordine din Republica Moldova să riposteze în forță în cazul unor proteste ale opoziției. 2. Populația nu vrea să accepte vânzarea țării către Occident (și SUA), astfel încât sunt iminente manifestații masive.
 
CONTEXT/ETOS LOCAL: În anul 2018, Parlamentul de la Chișinău a decis să transmită „cu titlu oneros” terenul fostului Stadion Republican din centrul Chișinăului, aflat în paragină de peste 10 ani, pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Decizia a fost criticată de opoziția socialistă de atunci care, în decembrie 2020, a votat împreună cu Partidul Șor abrogarea legii respective. La 29 iulie, Curtea Constituțională a anulat însă legea votată în 2020, lăsând astfel în vigoare decizia Parlamentului din 2018 de a vinde terenul de aproximativ 5 hectare Ambasadei SUA. Hotărârea Curții a fost dur criticată de socialiști, care au organizat și un mic protest în fața instituției. Este de menționat că socialiștii, care au pierdut puterea la alegerile din 11 iulie, au vorbit de mai multe ori despre posibilitatea unor acțiuni masive de protest.

Narațiunea „jandarmului român”, potrivit căreia autoritățile române au avut un comportament neadecvat față de populația din Basarabia după Unirea din 1918, a fost promovată în perioada sovietică și este una din „sperietorile” actuale împotriva unei eventuale uniri, dar și a apropierii Republicii Moldova de UE.

Tema iminenței unor proteste ale populației a fost vehiculată insistent și în perioada campaniei electorale de către canale afiliate socialiștilor și comuniștilor, care încercau să sperie populația cu privire la instabilitatea declanșată de o victorie a dreptei în alegeri. De asemenea, de-a lungul întregii campanii au fost promovate narațiuni privind preluarea Moldovei de către Occident, care va pune mâna pe toate resursele țării. Stadionul Republican, deși abandonat de mult timp (și neglijat înainte de acel abandon) este văzut de o parte din populație drept un reper important al Chișinăului.
 
OBIECTIV: Să inducă panică în societate cu privire la riscul implicării jandarmilor români în înăbușirea unor eventuale proteste în Republica Moldova. 2 Să reactiveze narațiunea „jandarmului român”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Exercițiile comune ale carabinierilor și jandarmilor fac parte dintr-un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (E.N.I.). Acestea au fost programate cu mult timp înainte de hotărârea Curții Constituționale și, respectiv, nu puteau avea nimic în comun cu eventuale proteste împotriva acesteia. „Exercițiul complex a avut drept scop consolidarea capacităților operaționale și tactice ale forțelor de ordine pentru acțiuni în comun. Dispozitivele realizate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice au fost constituite din carabinieri și jandarmi, atât în plan operațional cât și în planul conducerii operațiunii”, potrivit Inspectoratului General de Carabinieri.

Textul conține și erori factologice – Curtea Constituțională nu a decis vânzarea terenului către Ambasada SUA. Hotărârea Curții a anulat doar o lege votată în decembrie anul trecut, lăsând în vigoare o lege veche de aproape trei ani, votată de Parlament.

Este interesantă și „ruta” acestei dezinformări: Inițial, pravdorub.md și-a pus întrebarea dacă nu cumva carabinierii își perfecționează abilitățile de a înăbuși protestele opoziției, de exemplu împotriva vinderii terenului pentru Ambasada SUA? Ulterior, Eaurasia Daily, un site de știri din Rusia, a prezentat această întrebare drept o „presupunere a instituțiilor mass-media din Republica Moldova”, ca mai apoi articolul din presa rusă să fie preluat de portalul mejdurecie.md, din Republica Moldova.
 
SÂMBURE DE ADEVĂR: Carabinierii din Republica Moldova și Jandarmii din România au desfășurat un exercițiu comun, rezultat al instruirilor organizate în cadrul proiectului de asistență externă ”Intervention techniques and tactics standardization through joint preparation and training activities for the insurance of public order measures occurred during cross border public manifestations”
 
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Partidului Socialiștilor, Moscovei, prin alimentarea fobiilor antiromânești.  

Tags: jandarmul român, proteste, Ambasada SUA

 • Publicație / Media:
  Pravdorub.md, Eadaily.com
 • Data publicării:
  30/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățenii care au votat dreapta pro-europeană, dar care se opun unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România.
 • Amplificare:
  Mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Partidul Socialiștilor, Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Jandarmeria Română pregătește forțele de ordine din Republica Moldova să riposteze în forță în cazul unor proteste ale opoziției.
Alte articole
FAKE NEWS: Conflictul din Donbass – în interesul Occidentului și al Kievului

FAKE NEWS: Conflictul din Donbass – în interesul Occidentului și al Kievului

Aniversarea a șapte ani de la semnarea primului acord de pace de la Minsk a fost folosită pentru reluarea narațiunilor false potrivit cărora Ucraina nu și-ar dori pace în Donbass, iar politicile sale, încurajate de Occident, ar fi motivate de rusofobie.

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile.

FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății a modificat definițiile privind pandemia și imunitatea de turmă pentru a putea, mai întâi, să constate starea de pandemie și, ulterior, să impună vaccinarea la scară largă a populației. Narațiunea este amplificată de canalul rusesc Sputnik, care a preluat-o de la realizatorul Răzvan Dumitrescu care, la rândul său, a preluat-o din surse americane.

Cornel Ciobanu

03 Aug 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • Jandarmii români au instruit carabinierii din Republica Moldova cum să înăbușe protestele opoziției dacă aceasta va încerca să blocheze preluarea unui teren pentru viitoarea ambasadă SUA. Acest fake news face trimitere la narațiunea jandarmului român și reia teme vehiculate în campanie privind iminența unor demonstrații ample.
 • NARAȚIUNI: 1. Jandarmeria Română pregătește forțele de ordine din Republica Moldova să riposteze în forță în cazul unor proteste ale opoziției. 2. Populația nu vrea să accepte vânzarea țării către Occident (și SUA), astfel încât sunt iminente manifestații masive.
 • OBIECTIV: Să inducă panică în societate cu privire la riscul implicării jandarmilor români în înăbușirea unor eventuale proteste în Republica Moldova. 2 Să reactiveze narațiunea „jandarmului român”.
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021