Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   185 / 5000 Translation results Un grup de elevi pozează după o ceremonie de deschidere a noului an școlar la Liceul Gogol, numit după scriitorul rus Nikolai Gogol, din Chișinău, Moldova, 03 septembrie 2018.

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

ȘTIRE: „Autoritățile vor să închidă ultima școală rusă din raion. În cadrul programului de optimizare a sistemului de învățământ numărul de școli cu predare în limba rusă în Moldova se reduce an de an.

Acum intenționează să închidă unicul gimnaziu din raion cu predare în limba rusă. Este vorba de satul Misovca (cu o populație de aproximativ 500 de locuitori n.red) din raionul Ialoveni. Părinții sunt îngrijorați că elevii nu vor putea asimila materia predată în limba de stat și le va fi greu să susțină examenele de absolvire. Pentru că vor trebui să învețe nu doar obiecte noi, dar și cuvinte noi”.

La finalul articolului, sursa precizează că la gimnaziul din satul Misovca învață 51 de elevi, iar în Republica Moldova sunt peste 200 de școli cu predare în limba rusă.

NARAȚIUNI: 1. Autoritățile (pro-europene) de la Chișinău lichidează școlile cu predare în limba rusă. 2. În Republica Moldova sunt subminate drepturile la educație ale minorităților naționale

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este o țară ex-sovietică în care limba rusă a avut un statut predominant în perioada fostei URSS, fiind limba elitelor comuniste și a minorităților, în special ruse și ucrainene.

Potrivit legislației adoptate la sfârșitul perioadei sovietice, limba rusă are rol de limbă de comunicare interetnică. Legea însă a fost declarată desuetă de Curtea Constituțională. Între timp, ponderea minorităților naționale a scăzut, iar în conformitate cu recensământul din 2014, 82% din populație se declară moldoveni/români (în 2004, 78% se declarau moldoveni/români), urmând ucraineni - 6,6%, găgăuzi - 4,6% și ruși - 4,4%.

Deși ponderea minorităților vorbitoare de limbă rusă scade, mai există politicieni și partide care încearcă să folosească minoritățile în scopuri electorale, prin promovarea unor subiecte precum declararea limbii ruse ca a doua limbă de stat.

Tema școlilor cu predare în rusă este abordată și în contextul unui proces îndelungat de reducere a numărului de instituții de învățământ, având în vedere scăderea anuală a populației și, respectiv, a numărului de elevi.

Stânga politică acuză dreapta pro-europeană că ar lichida școlile la indicația Occidentului. În special este acuzată Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova, având în vedere că în anii 2012-2015 a deținut funcția de ministru al Educației.

Acesta a fost unul din principalele subiecte de campanie la alegerile prezidențiale de anul trecut. Atunci însă au fost prezentate date statistice care relevă că în Republica Moldova numărul de școli a început să scadă încă începând cu anii 2002-2003, în contextul în care a început să se reducă și numărul de elevi. În ultimii aproape 20 de ani, numărul de școli s-a redus cu aproximativ 330, ceea ce reprezintă 20% din total, iar numărul de elevi a scăzut aproape la jumătate - de la 631.000 la 334.000.

De altfel, chiar și în timpul guvernării socialiste (2019-2021) au fost închise școli, chiar dacă socialiștii sunt cei mai vocali critici a optimizării școlilor.

OBIECTIV: Să realimenteze fobiile minorităților naționale că guvernarea pro-europeană de la Chișinău le va submina drepturile. Să mențină viziunile pro-ruse și antioccidentale ale majorității reprezentanților minorităților naționale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Deși titlul articolului este că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”, de fapt este vorba de o singură școală cu 51 de elevi, care, oricum, după clasa a noua vor trebui fie să meargă la un liceu cu predare în limba rusă din alt raion sau din Chișinău, fie să opteze pentru un liceu cu predare în limba română. Dacă vor merge la o școală cu predare în limba română mai devreme, le va fi mai ușor să asimileze materia și să se pregătească pentru examenele de absolvire.

În plus, autorii articolului nu fac referire la faptul că cetățenii Republicii Moldova, inclusiv elevii, trebuie să cunoască limba de stat a țării.

În Republica Moldova, peste 16% din școli sunt cu predare în limba rusă, ceea ce corespunde cu ponderea minorităților naționale, astfel încât nu poate fi vorba de încălcarea dreptului la educație în limba rusă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În ultimele două decenii în Republica Moldova au fost închise mai multe școli din cauza reducerii numărului de elevi. Procesul însă a afectat atât școli cu predare în limba rusă, cât și în română.


 • Data publicării:
  15/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Minoritățile naționale
 • Narațiune cheie:
  Autoritățile (pro-europene) de la Chișinău lichidează școlile cu predare în limba rusă, subminând drepturile la educație ale minorităților naționale
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând Canalul Crimeii de Nord – scrie presa rusă. Kievul afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.

FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Cornel Ciobanu

22 Nov 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.
 • NARAȚIUNI: 1. Autoritățile (pro-europene) de la Chișinău lichidează școlile cu predare în limba rusă. 2. În Republica Moldova sunt subminate drepturile la educație ale minorităților naționale.
 • OBIECTIV: Să realimenteze fobiile minorităților naționale că guvernarea pro-europeană de la Chișinău le va submina drepturile. Să mențină viziunile pro-ruse și antioccidentale ale majorității reprezentanților minorităților naționale.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021