Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

Fritz
©  |  

Presa afiliată Kremlinului condamnă autoritățile din România care critică protestele declanșate de partidul AUR împotriva restricțiilor impuse de carantină în contextul înmulțirii cazurilor de Coronavirus în România, dar și în lume.

ȘTIRI: „Primarul Timișoarei transmite un mesaj scandalos despre protestele – mai ales despre cele de la Timișoara, asociindu-le cu ”grupuri de interese”.

”Supărarea pe măsurile luate la nivel național pentru combaterea pandemiei nu este o justificare pentru încălcarea regulilor și terorizarea unui întreg oraș în miez de noapte”, scrie Fritz, preluând ideea lui Cîțu cu ”teroriștii”! Și, apropo de Timișoara, poate Fritz nu știe, dar preia și formula lui Nicolae Ceaușescu despre ”bandele teroriste”! Iată și continuarea ideii lui Ceaușescu”, scrie Sputnik.

Pe de altă parte, Sputnik afirmă despre mesajul dat marți de președintele Klaus Iohannis: „Președintele Iohannis a transmis un comunicat în care face acuzații grave la adresa protestelor, amestecând manifestațiile pașnice cu actele de huliganism!”

Nu în utimul rând, Sputnik relatează că „primarul Dominic Fritz face anunțuri șocante, transformând protestele anti-restricții într-un adevărat complot la nivel național în care o amestecă și pe… Maia Morgenstern! […] Ce treabă are marea actriță cu aceste atacuri? După cum se știe, întreaga țară o apără și este alături de ea în contextul insultelor și amenințărilor primite de la un nebun pe pagina de socializare! Deci, de ce o introduce Fritz în ”discursul” său?!

Ca o concluzie, Fritz consideră că, ”dincolo de toate diferenţele de opinie despre cum poate fi învinsă pandemia, nu ne putem lăsa dezbinaţi, pentru că „degeaba învingem pandemia dacă moare democraţia”. Un singur comentariu: nu cred că se putea auzi o mai interesantă lecție de… cum se aplică în teren teoriile din manualul diversionistului,” mai relatează Sputnik.

NARAȚIUNI: 1. România este condusă de etnici străini care adoptă un model dictatorial de raportare la protestele stradale; 2. România impune în mod dictatorial restricții pe timp de pandemie; 3. Liderii de etnie germană au apucături antisemite și sunt agenți străini.

CONTEXT: Declanșarea protestelor din România la finele săptămânii trecute, sprijinite de Alianța Unirea Românilor (AUR), și revigorarea mișcării anti-establisment ce denunță purtarea obligatorie a măștilor în spații deschise, se pronunță împotriva vaccinării și în general a tuturor regulilor sanitare impuse de pandemie.

Autoritățile române au impus o serie de restricții corelate cu numărul de cazuri din fiecare județ. Restricțiile se adresează populației și agenților economici. Astfel de măsuri au fost impuse în toate țările Europei, fiecare țară particularizându-le în funcție de nevoie și statistici negative în privința coronavirus.

OBIECTIV: Victimizarea protestarilor împotriva unor pretinse abuzuri ale statului și mobilizarea maselor împotriva autorităților.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Atât discursul primarului Timișoarei Dominic Fritz, cât și cel al președintelui Klaus Iohannis, au o tentă de îndemn la calm și denunță partidul cu tente extremiste, AUR, care încearcă să obțină dividende politice pe urma acestor proteste. AUR a avut acest tip de comportament de când a izbucnit pandemia și probabil că abordarea respectivă a fost unul dintre factorii care au ajutat formațiunea să obțină un rezultat bun în alegeri.

Dominic Fritz este comparat ca atitudine cu dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, cel care a dat ordin să se tragă în manifestanții de la Timișoara în timpul Revoluției din decembrie 1989. Autorul materialului Sputnik încearcă să inducă ideea că Fritz ar avea aceeași atitudine față de protestatari ca și Ceaușescu. În același timp, se încearcă o asociere imagologică între manifestanții AUR și cei împotriva comunismului din 1989.

De asemenea, autorul forțează prin reintepretări eronate declarațiile lui Fritz legate de proteste și caută să le plaseze în zona antisemitismului asociindu-le cu amenințările recente primite de actrița Maia Morgenstern. Asocierea forțată și ruptă din context are ca scop trimiterea la comportamentul naziștilor cu evrei în timpul Holocaustul.

Se induce subliminal ideea că Fritz și Iohannis, doi etnici germani, au înclinații dictatoriale asociate liderilor naziști și comuniști în raport cu populația ce ar fi, în viziunea celor de la Sputnik, reprezentată de manifestanții AUR.

Mai mult, Fritz este în continuare asimilat agentului străin diversionist desantat în România cu misiuni precise de distrugere a țării.

De reținut este faptul că Sputnik evită să scrie în materiale denumirea partidului „AUR” pentru a evita o asociere imagologică Sputnik (recte Rusia), cu AUR  în contextul în care, conform sondajele, românii privesc detașat Rusia ca pe cea mai mare amenințare.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Rusiei, care dorește destabilizarea situației interne în țări UE. De asemenea, partidelor populiste și de extremă – în cazul Românieim AUR – pe care Rusia le sprijină constant, în special după anexarea Crimeii în 2014 și până în prezent.


  • Data publicării:
    29/03/2021
Alte articole
FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza Facebook, care i-ar fi șters like-uri primite și ar fi blocat conturile membrilor săi de partid. În mod ironic, afirmațiile au fost făcute într-o emisiune online transmisă pe aceeași rețea, Facebook.

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

FAKE NEWS:  Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.

Timp de citire: 4 min
  • Presa afiliată Kremlinului condamnă autoritățile din România care critică protestele declanșate de partidul AUR împotriva restricțiilor impuse de carantină în contextul înmulțirii cazurilor de Coronavirus în România, dar și în lume.
  • NARAȚIUNI: 1. România este condusă de etnici străini care adoptă un model dictatorial de raportare la protestele stradale; 2. România impune în mod dictatorial restricții pe timp de pandemie; 3. Liderii de etnie germană au apucături antisemite și sunt agenți străini.
  • OBIECTIV: Victimizarea protestarilor împotriva unor pretinse abuzuri ale statului și mobilizarea maselor împotriva autorităților.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021