Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Descentralizarea – o bombă cu ceas pentru Ucraina

Ucraina
© Amakuha, commons.wikimedia.org  |

Descentralizarea este o bombă cu ceas și ar putea duce la destrămarea Ucrainei, potrivit presei din Rusia. Prin această narațiune falsă este atacată una dintre cele mai importante reforme ale Kievului, cea administrativă, care beneficiază și de consultanță oferită de UE. Totodată, se pune în antiteză acest presupus eșec al descentralizării cu succesul unei administrații centralizate precum cea din Rusia.  

ȘTIRE: „În ciuda rescrierii Constituției Ucrainei la fiecare schimbare a președintelui, reforma administrativ-teritorială a devenit, poate singura transformare instituțională din ultimii douăzeci de ani. Dar, în loc să consolideze statul și să accelereze dezvoltarea socială, această reformă a devenit un puternic factor distructiv.

În Ucraina au existat întotdeauna conflicte între autoritățile de stat și autoguvernarea locală. Cu toate acestea, până de curând, conflictele erau povești private, fie cu un fundal ideologic, fie rezultate dintr-o luptă banală pentru resurse […]

Principala problemă a descentralizării pentru statul ucrainean este că elitele locale vor (și au început deja) să își construiască strategiile fără a ține cont de centru. Statul abandonează treptat propriile funcții și, din ce în ce mai des, se dovedește a fi incapabil să impună „baronilor” regionali reguli comune și obligatorii pentru toată lumea. […]

Și nu există alte bariere în fața tendințelor neofeudale din Ucraina. În aceste condiții, „fiecare pentru sine” devine strategia optimă. Statul va fi din ce în ce mai mult perceput ca o povară inutilă și un generator de conflicte. Întrebarea dacă mai are rost să existe acest stat va deveni tot mai actual, iar variantele alternative ale evoluțiilor politice nu se vor lăsa așteptate.

NARAȚIUNI: 1. Descentralizarea este „o bombă cu ceas” pentru Ucraina, care se va destrăma. 2. Kievul nu mai are influența de odinioară asupra regiunilor, iar elitele locale consideră că existența statului este o povară și un lucru inutil.

CONTEXT: Descentralizarea din Ucraina, ca reformă, a inclus mai multe etape. Mai întâi, în anii 2016-2019, au avut loc comasări de sate și orașe în baza principiului de unire benevolă, apoi soarta localităților care au rămas în afara acestui proces s-a decis la ședințele Cabinetul de Miniștri, după consultări cu Administrațiile Regionale de Stat (care reprezintă Guvernul în regiuni), dar și cu parlamentarii din circumscripțiile uninominale. Comasarea localităților a avut loc din necesitatea de a reduce cheltuielile administrative și a optimiza serviciile publice. În linii mari, reforma avea ca scop să aplice la maximum principiul subsidiarității, ceea ce înseamnă cât mai puține împuterniciri în centrele raionale / regionale și cât mai multe în comune (după modelul UE). Logica fostului Guvern condus de Volodimir Groisman (din perioada președintelui Petro Poroșenko) era de a elimina formulele administrative rămase din perioada regimului comunist și din anii 90: desființarea Administrațiilor Raionale și a Consiliilor Raionale, debirocratizarea și reformarea Administrațiilor din regiuni prin apariția institutului de prefecți, care doar vor monitoriza activitatea organelor autoguvernării locale și vor dialoga cu Guvernul. Reforma continuă și în momentul de față și are o serie de efecte pozitive în mai multe regiuni, existând, totuși și unele probleme. Presa rusă a atacat în repetate rânduri ideea de reformă locală, în special în contextul gestionării crizei provocate de COVID-19, arătând că sistemul centralizat rus, cu un Guvern puternic, se descurcă mult mai bine decât conducerea ucraineană, care, în urma descentralizării, nu mai ține sub control situația. Reforma a fost deseori folosită de presa finanțată de Rusia pentru a alimenta narațiunea de „Ucraina – stat fals, care în curând se va destrăma”.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a submina și decredibiliza reforma descentralizării, prin accentul pus pe aspecte negative și ignorarea celor pozitive. În egală măsură, cititorilor rusofoni li se sugerează ideea că Ucraina urmează să se destrame, iar statul ucrainean este unul fals, care de ani de zile nu își mai îndeplinește funcțiile. De aceea, recomandările UE, chipurile, nu trebuie luate în calcul de liderii din fostele state sovietice. Textul este însoțit de o serie de interviuri tv în cadrul rubricii „Ucraina acum – Rusia Kieveană în perioada fărâmițării feudale”, în care diverși experți susțin că elitele locale de abia așteptă destrămarea statului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, reforma descentralizării, care încă nu a fost încheiată, a stabilit un echilibru de împuterniciri între centru și  regiuni. Atitudinile secesioniste ale liderilor locali și respingerea ideii de stat ucrainean de către societate nu sunt confirmate de nicio cercetare sociologică. Dimpotrivă, centrele analitice din Ucraina constată o consolidare a identității civice ucrainene după izbucnirea conflictului din Donbass și anexarea Crimeii de către Rusia. Mai mult decât atât, peste 80 la sută din respondenții bine informați susțin reforma descentralizării din Ucraina. Kievul a păstrat deocamdată Administrațiile Regionale de Stat pentru a nu distruge definitiv verticala guvernamentală, urmând un transfer treptat de competențe către noile unități administrativ-teritoriale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Au existat în trecut diferite neînțelegeri între centru și regiuni, însă acestea nu au fost consecința reformei descentralizării și nu au însemnat neapărat falimentarea ideii de stat ucrainean în ochii elitelor locale. Unicele situații de acest gen au existat în anii 2013-2014 când Rusia a încercat să preia asupra regiunilor ucrainene din est și sud, cu ajutorul agenților sau cetățenilor ruși ajunși la putere în Ucraina. Pe de altă parte, au existat și probleme de natură financiară, legislativă, administrativă, dar nu au fost puse niciodată în discuție idei de genul „dacă mai are rost să existe acest stat”.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  29/03/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii rusofoni din Ucraina, Rusia și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Descentralizarea ca reformă va duce la destrămarea Ucrainei
Alte articole
FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

Noua lideră de la Chișinău, Maia Sandu, va face jocurile Occidentului, inclusiv ale României, și va căuta să suprime influența rusă în Republica Moldova, fapt care se va răsfrânge automat asupra vorbitorilor de limbă rusă și cu precădere asupra minorității ruse din acest stat.

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

Marin Gherman

30 Mar 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 4 min
 • NARAȚIUNI: 1. Descentralizarea este „o bombă cu ceas” pentru Ucraina, care se va destrăma. 2. Kievul nu mai are influența de odinioară asupra regiunilor, iar elitele locale consideră că existența statului este o povară și un lucru inutil.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a submina și decredibiliza reforma descentralizării, prin accentul pus pe aspecte negative și ignorarea celor pozitive. În egală măsură, cititorilor rusofoni li se sugerează ideea că Ucraina urmează să se destrame, iar statul ucrainean este unul fals, care de ani de zile nu își mai îndeplinește funcțiile. De aceea, recomandările UE, chipurile, nu trebuie luate în calcul de liderii din fostele state sovietice. Textul este însoțit de o serie de interviuri tv în cadrul rubricii „Ucraina acum – Rusia Kieveană în perioada fărâmițării feudale”, în care diverși experți susțin că elitele locale de abia așteptă destrămarea statului.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021