Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

Protest
©  |  

Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile. 

ȘTIRE: „Occidentul și-ar dori să vadă un Belarus „docil” cu un curs de politică externă diferit, dar Minskul, spre deosebire republicile baltice, nu a intrat sub control extern, crede Gaidukevich.

Belarusul urmărește o politică externă independentă, iar Occidentul nu vrea să i-o ierte. Acest lucru a fost afirmat de politicianul belarus, președinte Partidului Liberal Democrat din Belarus Oleg Gaidukevich.  

„Noi (Belarus – ed.) nu am intrat sub controlul extern. Scuzați-mă, dar nu ne sună, ca în Ucraina, și nu ne spun cine trebuie să fie de numit la funcție ministrului. Noi, ca statele baltice nu ne târâm în genunchi, urmărind orice recomandări împotriva poporului nostru. Când conducerea lituaniană este în război cu Centrala nucleară din Belarus, cu tranzitul mărfurilor pe teritoriul lor – toate acestea sunt în defavoarea lor. Dar acest lucru se datorează faptului ca acolo există de fapt controlul extern. Belarus nu a intrat sub acest control, noi luăm deciziile înșine și gestionăm țara singuri, indiferent daca îi place cuiva sau nu. Cine ne va ierta acesta? Nimeni”, a afirmat Gaidukevich.”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul se află în spatele organizării de proteste în Belarus întrucât își dorește să îi impună acestei țări o nouă linie de politică externă. 2. Belarusul deranjează pentru că își menține independența. 3. (implicit) Reprimarea manifestațiilor anti-guvernamentale este, de fapt, o formă de apărare a independenței. 4. Lituania și Polonia, alături de alte state, se amestecă în treburile interne ale Belarusului și controlează opoziția anti-Lukașenko. 5. Statele baltice nu sunt cu adevărat independente și duc politici dictate de Occident împotriva propriilor popoare.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 10 august, în Belarus a avut loc turul doi al alegerilor prezidențiale, în urma cărora președintele autoritar Alexandr Lukașenko – considerat a fi „ultimul dictator” al Europei – a obținut, cu o largă majoritate un al șaselea mandat în fruntea statului. Lukașenko avusese grijă să elimine din procesul electoral toți contra-candidații care ar fi putut prezenta un risc minim, iar opoziția și Occidentul au denunțat o fraudă electorală masivă la alegerile propriu-zise. În seara de 10 august, la Minsk au izbucnit proteste, iar acestea s-au amplificat rapid și s-au transformat într-o mișcare de protest care continuă să se manifeste până în prezent, chiar dacă liderii rămași ai opoziției au fost forțați să părăsească țara. Răspunsul autorităților a fost mixt – mii de arestări și brutalitate împotriva protestatarilor și a celor arestați, momente în care au părut să fie un pic mai moderate urmate, iar, de înăspriri ale tonului față de opozanți. Semnificativ este că, în afara unui număr limitat de cazuri care au titlu de excepție, sistemul și-a păstrat caracteristicile de monolit și nu au existat defecțiuni majore sau în masă din tabăra Lukașenko. În ceea ce privește reacțiile internaționale, Occidentul a refuzat să recunoască alegerile, în timp ce Rusia și-a exprimat sprijinul pentru Lukașenko și disponibilitatea de a trimite forțe de securitate în ajutorul acestuia – asta după ce, înainte de alegeri, avusese loc un episod bizar în care autoritățile din Belarus au anunțat că au arestat mercenari ruși care ar fi pregătit atacuri teroriste.

Regimul Lukașenko a vorbit în mai multe rânduri de amestecul Occidentului în afacerile interne ale Belarusului și la mai puțin de o săptămână de la alegeri a acuzat NATO că și-ar mobiliza trupele la graniță.

Alegațiile privind amestecul Occidentului „în treburile interne” și legăturile opoziției cu forțe străine nu sunt însă specifice Belarusului. Dincolo de precedente regionale ceva mai vechi (fostul dictator român Nicolae Ceaușescu a vorbit în repetate rânduri de un astfel de presupus amestec, mai ales în contextul Revoluției în urma căreia a fost îndepărtat de la putere și executat) „amestecul" reprezintă obsesia Kremlinului în epoca Putin și una din temele predilecte ale narațiunilor și dezinformărilor lansate de Rusia de mai bine de un deceniu. În linii mari, linia narativă este următoarea: Occidentul ar căuta să se amestece în spațiul ex-sovietic (Rusia și fostele republici) pe de-o parte prin legături cu opoziția, pe care o susține, pe de altă parte prin intermediul societății civile, a ONG-urilor. Legăturile și finanțările au loc pe două planuri – direct de către guvernele occidentale (ambasade, structuri ca National Endowment for Democracy etc.) sau prin filantropi/oameni de afaceri/ONG-uri occidentale (sorosiștii). Rezultatele acțiunilor conjugate ale opoziției și societății civile sunt „revoluțiile colorate”. Scopul îl reprezintă preluarea puterii în vederea transferului mascat al suveranității către Occident.

În țările care au scăpat din sfera Kremlinului, cum sunt cele baltice, care fac parte din UE și NATO, se încearcă să se acrediteze ideea că integrarea acestora în lumea occidentală reprezintă un eșec și că nu au făcut decât să se transforme în vasali. În plus, Moscova lucrează și cu comunitățile rusești din statele respective și caută să le pună în poziții antagonice față de majoritate atât pentru a avea pârghii de influență cât și pentru a încerca să vândă narațiunea unor minorități persecutate (ceea ce ar arăta și că insistența Occidentului pe respectarea drepturilor fundamentale și a principiilor democratice este, de fapt, o formă de ipocrizie).

În ceea ce privește Belarusul, acesta este probabil statul ex-sovietic cel mai apropiat de Rusia și cu cele mai mari șanse de inversare a procesului de dezintegrare a imperiului sovietic. Pregătirile privind integrarea Rusiei și Belarusului au început în 1996 când a fost fondată Comunitatea Rusiei și Belarusului. În 1999 a fost fondată Uniunea Rusia – Belarus, care presupune o integrarea politică și economică profundă, inclusiv o strânsă cooperare a serviciilor speciale. Integrarea a fost însă frânată de dorința lui Lukașenko de a menține controlul asupra Belarusului.

Partidul Liberal Democrat din Belarus este considerat a fi cel mai apropiat de Rusia din Belarus. Oleg Gaidukevich, actualul său președinte, a „moștenit” partidul de la tatăl său, Serghei, care a candidat împotriva lui Lukașenko în alegerile prezidențiale.

OBIECTIV: Discreditarea mișcărilor pro-democratice din spațiul ex-sovietic și prezentarea lor drept agenți străini care încearcă să submineze suveranitatea statelor în care se află. Promovarea unei narațiuni potrivit căreia integrarea euro-atlantică reprezintă, de fapt, abandonarea independenței.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:

Protestele din Belarus au reprezentat o reacție la fraudarea alegerilor, nu o conspirație a Occidentului, care a reacționat târziu, după izbucnirea protestelor. 2. Criticile care au privit Belarusul s-au referit la încălcarea drepturilor omului și lipsa de democrație, nu la orientarea geopolitică a țării; în plus, independența este discutabilă dată fiind apropierea de Rusia și dependența de aceasta. 3. Reprimarea manifestațiilor are ca scop menținerea la putere a lui Lukașenko; este o chestiune care ține de politica internă, nu un răspuns la o agresiune armată externă. 4. Asumarea unor principii și promovarea acestora (stat de drept, democrație etc.) nu înseamnă „amestecul în treburile interne”; acest tip de argument este folosit de dictaturi pentru a putea să își persecute în voie populațiile. 5. Statele-membre UE și NATO sunt independente și își pot purta propriile politici. Ele au oricând posibilitatea de a-și limita participarea la aceste structuri – cum a făcut Franța, în 1966, când s-a retras din structura integrată de comandă a NATO, sau Marea Britanie când a decis să părăsească Uniunea Europeană.


 • Publicație / Media:
  lt.sputnik.ru
 • Data publicării:
  31/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  Rusofonii, în special cei din statele baltice
 • Afiliere politică:
  Partidul Liberal Democrat din Belarus (pro-rus)
 • Narațiune cheie:
  Occidentul caută să își subjuge statele din spațiul ex-sovietic
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Timp de citire: 6 min
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul se află în spatele organizării de proteste în Belarus întrucât își dorește să îi impună acestei țări o nouă linie de politică externă. 2. Belarusul deranjează pentru că își menține independența. 3. (implicit) Reprimarea manifestațiilor anti-guvernamentale este, de fapt, o formă de apărare a independenței. 4. Lituania și Polonia, alături de alte state, se amestecă în treburile interne ale Belarusului și controlează opoziția anti-Lukașenko. 5. Statele baltice nu sunt cu adevărat independente și duc politici dictate de Occident împotriva propriilor popoare.
 • Alegațiile privind amestecul Occidentului „în treburile interne” nu sunt specifice Belarusului. Dincolo de precedente regionale ceva mai vechi „amestecul” reprezintă obsesia Kremlinului în epoca Putin și una din temele predilecte ale narațiunilor și dezinformărilor lansate de Rusia de mai bine de un deceniu.
 • OBIECTIV: Discreditarea mișcărilor pro-democratice din spațiul ex-sovietic și prezentarea lor drept agenți străini care încearcă să submineze suveranitatea statelor în care se află. Promovarea unei narațiuni potrivit căreia integrarea euro-atlantică reprezintă, de fapt, abandonarea independenței.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021