Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Editoriale

Geopolitica vaccinurilor și mărul discordiei: cazul Sputnik V

vaccin
©  |  

Odată cu apariția vaccinului Sputnik V, în august 2020, într-un mod cinic, Rusia a început o campanie de vaccinare acasă în timp ce, în paralel, a alimentat și mai mult prin propagandă și dezinformare grupurile de antivaxeri din Europa și SUA pentru a destabiliza situația din aceste țări. Totodată, Moscova a încercat să discrediteze vaccinurile occidentale de la (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca etc), folosind propriul vaccin ca armă geopolitică. Moscova încearcă acum să proiecteze o imagine de stat puternic, exportator de vaccin în Uniunea Europeană cu precădere, în timp ce statisticile arată clar o incapacitate internă de vaccinare și luptă împotriva pandemiei de Coronavirus. 

Deși țara și-a produs propriul vaccin, doar 6 milioane de doze de vaccin au fost administrate până în prezent și 1,7 milioane de oameni au fost complet vaccinați. Aceasta reprezintă o rată infimă de doar 1,18% din totalul populației, conform datelor „Our World in Data”, platformă dezvoltată de Universitatea Oxford. Statele Unite, spre exemplu, țara lovită cel mai crunt de această pandemie, conduce deja topul vaccinărilor la nivel mondial cu 88 de milioane de doze administrate până pe 7 martieUrmează China cu 52 de milioane de doze inoculate populației, Marea Britanie - 21,9 milioane , India – 18 milioane și Brazilia – 9,74 de milioane. România are și ea o rată bună de 1,64 de milioane de doze, 620.000 de oamenii care au primit și rapelul și o rată de 3,19% din populație vaccinată.

Graba de a trimite Sputnik V către bogatele statele membre UE precum și către cele în care Rusia caută să își păstreze influența, în condițiile în care nu se poate face față cererii interne, sugerează că vaccinul este folosit în scopuri geopolitice și mai puțin medicale.

„Darurile” de la ruși împart UE

Primul stat membrul UE care nu a rezistat tentației, ba chiar a lăsat poarta cetății deschisă pentru acest „cal troian geopolitic” din partea Moscovei, a fost Ungaria. Regimul Orban de la Budapesta, poate cel mai fidel partener a lui Putin în Europa, a început undeva pe la mijlocul lunii trecute prin administrarea de Sputnik V populației, fără ca acesta să fie omologat la nivelul structurilor de specialitate în domeniul.

Ungaria a comandat două milioane de doze de Sputnik V din Rusia și cinci milioane de doze Sinopharm din China. Tactica lui Orban este de a pune UE într-o lumină proastă, în timp ce el apare ca un lider care se descurcă în vremuri de criză, situație exploată cinic de Moscova.

Un sondaj realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane în Budapesta, efectuat de compania Median și de Centrul de Cercetare 21, a arătat că dintre cei care doresc să fie vaccinați, doar 27% ar accepta un vaccin chinezesc și 43% un vaccin rusesc, comparativ cu 84% care au spus că sunt de acord cu un vaccin dezvoltat în țările occidentale.

După Ungaria a urmat Slovacia care a primit 200.000 de doze de vaccin Sputnik V. Slovacia are cea mai ridicată rată a mortalității din lume cauzată de COVID-19. Rusia a mizat tocmai pe această disperare a Slovaciei. 

Mai mult, contractul de achiziționare a două milioane de doze de Sputnik V a fost ținut secret de către autoritățile de la Bratislava. Totul a ieșit la iveală odată cu prima livrare pe 3 martie. Totuși, dozele nu au început a fi administrate și se pare că Slovacia așteaptă și una verde din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM).

A urmat Cehia. Președintele Milos Zeman, un admirator și partener declarat a lui Vladimir Putin, i-a trimis acestuia o scrisoare în care l-a rugat să trimită cât mai urgent vaccinul în Cehia, țară care a înregistrat deja peste 20.000 de morți în urma infectării cu COVID-19. Atât președintele Zeman, cât și premierul Andrej Babis au spus că Cehia ar putea utiliza vaccinul rusesc chiar și fără omologarea sa la AEM.

În paralel, și Austria s-a arătat interesată de vaccinul rusesc, iar cancelarul Sebastian Kurtz a discutat despre acest lucru cu Vladimir Putin la telefon și chiar despre o colaborare în producerea acestui vaccin. El a adăugat că este „în contact permanent cu ambasadorul Rusiei şi cu societăţile de producţie din Rusia” și că Viena ia în calcul importarea vaccinului după omologarea acestui de către AEM.

Paradoxal, austriecii au mai multă încredere într-un vaccin neomologat ca Sputnik V decât în cel britanico-suedez de la AstraZeneca, conform unui sondaj recent, cele două vaccinuri funcționând după aceleași principii.

Sputnik V, tot mai popular în rândul țărilor non-UE din Balcani și restul lumii

Vaccinul rusesc a fost aprobat deja în 32 de țări ale lumii și devine tot mai popular în Europa, în special rândul țărilor din Balcanii de Vest, acolo unde Rusia are o influență puternică. Una dintre acestea este indiscutabil Serbia, acolo unde președintele Aleksandr Vucici a încheiat atât cu China, cât și cu Rusia, contracte de livrare a vaccinurilor lor în vara și toamna anului trecut.

Cu toate acestea primul lot care a ajuns în Serbia a fost unul de 5.000 de doze de Pfizer. Moscova a reacționat imediat și a trimis o săptămâna mai târziu și ea 2.400 de doze de Sputnik V. 

La mijlocul lui ianuarie 2021, China a trimis un avion cu vaccinul Sinopharm, iar la finele aceleași luni Rusia a trimis 40.000 de doze de Sputnik. În urmă cu circa o săptămână, Moscova a mai trimis 100.000 de doze la Belgrad. Pe lânga asta, rușii au mai trimis în Serbia și o echipa de experți să colaboreze cu cei sârbi în domeniul cercetării pentru a produce Sputnik V chiar la Institutul Torlak de Virusologie, Vaccinuri și Seruri din Belgrad.

În Macedonia de Nord, premierul Zoran Zaev, după ce a afirmat inițial că țara sa va cumpăra numai vaccinuri din Occident, a anunțat  pe 21 februarie că a dat indicații ca 100.000 de doze de vaccin Sputnik să fie achiziționate din Rusia.

Rusia a mai încheiat un contract de 10 milioane de doze și cu Venezuela, iar 100.000 de doze au fost livrate la mijlocul lunii februarie. Într-o postare pe Twitter, președintele Nicolas Maduro a declarat că personalul medical va fi primul care va primi vaccinul, „având în vedere expunerea lor la COVID-19”.

La Chișinău se pregătește o mega-afacere cu iz rusesc

Republica Moldova este una dintre țările cu cea mai ridicată rată de infecții la numărul de milion de locuitori din Europa. Cifrele oficiale indică deja peste 4.000 de morți și numărul celor infectați se apropie de 200.000, dar există suspiciuni că cifrele reale sunt mult mai mari, din cauza lipsei de eficacitate a autorităților în a gestiona criza medicală.

Pandemia de coronavirus s-a suprapus în Republica Moldova cu campania electorală prezidențială, iar fostul președinte Igor Dodon și cabinetul de miniștri Chicu au căutat să cosmetizeze realitatea din teama de a nu pierde puncte: la începutul epidemiei, în martie 2020, populației i s-au transmis mesaje confuze de către fostul lider Igor Dodon  că „aceasta este doar o gripă care trece prin tine”.

Ulterior, când criza medicală a luat proporții, Dodon a făcut transferul de imagine negativă pe umerii premierului Ion Chicu, fostul său consilier prezidențial, considerat de mulți un „premier de paie” tras de sfori de către Igor Dodon. Această succesiune de inabilități, conjugate cu cinism politic, au condus treptat la situația gravă în care se află azi Republica Moldova.

După pierderea alegerilor de către Igor Dodon și demisia cabinetului Chicu pe 23 decembrie, aceștia au mers pe logica „după mine potopul” și nu au lăsat în visteria statului pe 2021 absolut niciun ban pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva coronavirus. În timp ce toate țările lumii și-au antamat diverse vaccinuri cât de timpuriu posibil în 2020, Republica Moldova în frunte cu cei doi nu au mișcat un deget în acest sens într-o logică cinică de a lăsa o „grea moștenire” următorului președinte și guvern.

Pe 27 februarie, România a fost prima țară care trimis la Chișinău 21.600 de doze pentru vaccinarea imediată a medicilor din prima linie. Ajutorul face parte dintr-un total de 200.000 de doze promise în decembrie 2020 de către președintele Klaus Iohannis.

A urmat apoi pe 4 martie un lot de 14.400 de vaccinuri AstraZeneca acordat în cadrul mecanismului internațional de ajutorare COVAX, Republica Moldova devenind prima țară din Europa în care platforma COVAX aduce vaccinul. După 15 martie, la Chișinău va sosi și primul lot de vaccin al companiei Pfizer.

Abia atunci, pe fondul reușitei imagologice combinate a României și Uniunii Europene, Igor Dodon a anunțat că Sputnik a primit aprobare de fi folosit în Moldova și că 200.000 de doze ar urma să fie aduse în țară. Numai că acestea nu vor veni pe linie oficială, ci vor fi introduse în sistemul privat pentru a fi achiziționate de cei care își permit acest lucru. O firmă obscură, al cărei nume nu a fost făcut public, așteaptă undă verde pentru a le importa.

Mai mult, cu toate că nu au fost prevăzuți bani în bugetul pe 2021, președintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, l-a convocat săptămâna trecută pe premierul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru ca acesta să identifice bani pentru achiziționarea de vaccin.

 „Deci, Sputnik V, care va fi importat în Republica Moldova pe linie comercială, bunăoară de companii private sau compania respectivă care a depus dosarul de înregistrare la Agenția Medicamentului pentru Sputnik V, evident că asta este filiera comercială”, a admis Ciocoi. El a mai spus că dacă Sputnik V va fi achiziționat de către stat, atunci acele loturi vor fi disponibile gratuit pentru populație. 

Cu toate acestea, analiștii politici de la Chișinău suspectează anumite jocuri de culise la Agenția Medicamentului, acolo unde Partidul Socialiștilor și în special deputatul socialist Vladimir Odnostalco, cu interese în zona afacerilor cu medicamente în Republica Moldova, controlează prin interpuși această instituție. 

În cazul Republicii Moldova, putem vorbi mai degrabă de o afacere oneroasă locală făcută de politicienii proruși cu vaccinuri Sputnik V și mai apoi un clinci cu valențe geopolitice. 

Tags: Republica Moldova, Rusia, Statele Unite, Anti-vacciniști, UE

Alte articole
100 de zile de guvern pro-european în Republica Moldova: bile albe și negre

100 de zile de guvern pro-european în Republica Moldova: bile albe și negre

Guvernul PAS a marcat 100 de zile de la învestire prin publicarea unui raport de activitate în care își prezintă realizările. Per total, executivul de la Chișinău a performat, însă lucrurile nu stau chiar atât de bine cum sunt prezentate de raportul menționat.

Politica Ucrainei față de Transnistria încurcă socotelile Chișinăului

Politica Ucrainei față de Transnistria încurcă socotelile Chișinăului

Politica Ucrainei față de Transnistria afectează și agenda guvernului de la Chișinău, care ar prefera să se concentreze pe reforma internă. Kievul a decis ca de la 1 septembrie să nu mai permită accesul automobilelor cu însemnele Transnistriei pe teritoriul său, deși Chișinăul dorea ca măsura să fie aplicată mai târziu.

De la Intermarium la Inițiativa celor Trei Mări: cum pot limita foștii sateliți ai URSS influența Rusiei în Europa

De la Intermarium la Inițiativa celor Trei Mări: cum pot limita foștii sateliți ai URSS influența Rusiei în Europa

După anexarea Crimeii în 2014, mișcările agresive ale Rusiei și atitudinea sa militaristă în zona flancului estic al NATO au devenit inevitabil un motiv de îngrijorare pentru mai multe țări central și est-europene, în special a celor care s-a aflat în partea rusească de influență, după Cortina de Fier. Inițiativa de conectare a infrastructurii de la nord la sud poate limita influența Moscovei în regiune și, indirect, poate spori securitatea colectivă a statelor central și est europene.

Timp de citire: 8 min
  • Pe tot parcursul pandemiei de coronavirus de la începutul lui 2020 până în prezent, Rusia a văzut o fereastră de oportunitate în a câștiga avantaje tactice și imagologice. În timp ce Vestul era copleșit de criza medicală și căuta și avea diverse tentative, mai mult sau mai puțin stângace, de o opri răspândirea coronavirusului, Moscova acționa pe toate canale oficiale, dar și cele informale din arsenalul războiului hibrid, pentru a discreta Occidentul.
  • Primul stat membrul UE care nu a rezistat tentației, ba chiar a lăsat poarta cetății deschisă pentru acest „cal troian geopolitic” din partea Moscovei, a fost Ungaria. Regimul Orban de la Budapesta, poate cel mai fidel partener a lui Putin în Europa, a început undeva pe la mijlocul lunii trecute prin administrarea de Sputnik V populației, fără ca acesta să fie omologat la nivelul structurilor de specialitate în domeniul.
  • Vaccinul rusesc a fost aprobat deja în 32 de țări ale lumii și devine tot mai popular în Europa, în special rândul țărilor din Balcanii de Vest, acolo unde Rusia are o influență puternică. Una dintre acestea este indiscutabil Serbia, acolo unde președintele Aleksandr Vucici a încheiat atât cu China, cât și cu Rusia, contracte de livrare a vaccinurilor lor în vara și toamna anului trecut.
Gas bucket challenge: cum e instrumentată de ruși și opoziție criza energetică din Republica Moldova
Gas bucket challenge: cum e instrumentată de ruși și opoziție criza energetică din Republica Moldova

Pe rețelele de socializare din Republica Moldova s-a văzut în ultima perioadă o adevărată explozie de fotografii ale facturilor la gaze post-scumpiri. Creșterile de preț și criza energetică sunt reale, iar Moscova și opoziția le folosesc pentru a submina guvernarea pro-europeană și reformele acesteia.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Jan 2022
Criza din Ucraina: de ce un război nu e în avantajul Rusiei
Criza din Ucraina: de ce un război nu e în avantajul Rusiei

Refuzul NATO de a accepta cererile ultimative făcute de Rusia în contextul crizei din Ucraina a sporit temerile că Moscova se pregătește de război. Este un scenariu posibil, dar care ar fi extrem de costisitor pentru Rusia, chiar dacă aceasta ar câștiga confruntările din teren.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
16 Jan 2022
Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan
Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan

Criza din Kazahstan ar putea să îi convingă pe moldoveni, odată pentru totdeauna, că modelul propus în spațiul dominat de Rusia este unul falimentar și că trebuie să înceteze să oscileze între „vectorul estic” și cel occidental

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
10 Jan 2022
Scandalul Djokovic: o poveste cu politicieni, anti-vacciniști și naționaliști sârbi
Scandalul Djokovic: o poveste cu politicieni, anti-vacciniști și naționaliști sârbi

Scandalul Djokovic trece dincolo de sport sau de politici sanitare. Este totodată un episod al disputelor politice interne ale Australiei și un pretext de victimizare pentru anti-vacciniști și naționaliștii sârbi.

Vuk Velebit
Vuk Velebit
07 Jan 2022