Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Editoriale

Convertirea la „conspiraționism” sau pseudo-legitimarea teoriilor conspirației

Gates
©  |  

Teoriile conspirației par să își găsească un nou avânt în această perioadă, fiind folosite inclusiv în campanii de dezinformare. Noii lor promotori vin din zona mass-media, a politicii și a Bisericii, iar acest lucru le dă un plus de credibilitate și o falsă legitimitate.

Instanța care a validat teoriile conspirației

Greu de crezut, dar adevărat: teoriile conspirației au fost „confirmate” printr-o decizie judecătorească. „Por tanto, ningún gobierno mundial, personas naturales y jurídicas, ni la defensa del imputado, puede sostener que esta pandemia, tiene la calidad de “previsible”, salvo sus creadores del nuevo orden mundial como Bille Gate, Soros, Rockefeller, etc. que lo manejaron y siguen direccionando con un secretismo a ultranza dentro de sus entornos y corporaciones mundiales, con proyecciones al proyecto 2030”. Acesta este un citat în original dintr-o hotărâre judecătorească, pronunțată pe 21 decembrie 2020 de trei judecători de la Curtea de Apel a provinciei Chincha-y-Pisco din statul Peru, în cazul unei cereri de prelungire a mandatului de arest al unei persoane cercetate pentru viol, motivul invocat de anchetă pentru prelungirea arestului fiind pandemia de COVID-19. „Prin urmare, niciun guvern mondial, persoane fizice și juridice, și nici apărarea acuzatului nu pot susține că această pandemie poate fi „previzibilă”, cu excepția creatorilor noii ordini mondiale, cum sunt Bill Gates, Soros, Rockefeller etc., care au gestionat-o și continuă s-o direcționeze în condiții de secretizare extremă în mediile lor și în corporațiile globale, cu proiecții până în 2030”, a statuat instanța de judecată peruană, confirmând că pandemia constituie, fără îndoială, o „dificultate specială care împiedică ancheta sau procesul penal”. Oricât de fantezistă și chiar absurdă poate părea, totuși este o decizie judecătorească reală, care a și intrat în arsenalul „dovezilor” utilizate de adepții teoriilor conspirației, foarte activi în diferite rețele sociale și nu numai acolo. Autoritatea peruană de reglementare a sistemului judecătoresc investighează acest caz unic în lume (sper că e singurul, totuși), când judecătorii își argumentează hotărârea cu teze conspiraționiste despre „noua ordine mondială” și „elitele criminale care domină lumea și vor să ne cipeze”, și probabil cei trei judecători vor fi sancționați pentru această formulare elucubrantă. Până atunci, însă, să ne întrebăm: cum este posibil să cadă în plasa falsurilor până și judecătorii, care operează (ar trebui să opereze) cu fapte și dovezi, nu cu speculații și zvonuri?

Cei care denunță conspirații imaginare: populiști, extremiști și clerici

Ca să înțelegem cum s-a ajuns aici, să ne amintim cum au fost și mai sunt legitimate, încet dar sigur, falsurile și teoriile conspirației despre pandemie și noul Coronavirus, de diferiți actori sociali: politicienii populiști, extremiști de tot soiul, mass-media de propagandă, fețe bisericești, diferiți așa-ziși influenceri negaționiști, anti-vaxxeri și alții.

În prima și cea mai dramatică etapă a pandemiei de COVID-19 (aprilie-mai 2020), de la tribuna Parlamentului italian, deputata Sara Cunial, cunoscută pentru poziția sa puternică împotriva vaccinurilor și a vaccinării, i-a cerut premierului să-l predea pe filantropul miliardar Bill Gates Curții Penale Internaționale, în discursuri cu alegații bazate pe falsuri despre „comiterea crimelor împotriva umanității”. Ea a afirmat că „decenii la rând, Gates desfășoară politici de depopulare și planuri de control dictatorial la nivel global”. Mesajul Sarei Cunial a fost preluat și distribuit intens de sursele media propagandistice pro-Kremlin și în primul rând de Russia Today și Sputnik în mai multe limbi, dar și de o sumedenie de site-uri anti-vaccin și cu profil religios din lume.

La 19 mai 2020, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), subordonată canonic Patriarhiei Ruse, a adoptat două adresări către autorități – una în care își exprimă dezacordul față de restricțiile impuse de Comisia națională extraordinară de sănătate publică din Republica Moldova privind oficierea slujbelor religioase; iar alta – „privind legalitatea unei eventuale vaccinări obligatorii ca efect al virusului SARS-COVID-19” (chiar dacă în acel moment nu era autorizat niciun vaccin nicăieri în lume și nu se discuta despre vreun fel de vaccinare, voluntară sau obligatorie). Pe șase pagini, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, și cei șapte episcopi din Sinod (inclusiv Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești, care peste o lună avea să se infecteze el însuși cu COVID-19) au înșiruit toate falsurile și teoriile conspirației despre noul Coronavirus, tehnologia 5G și ciparea prin vaccinare pe care și-o dorește „sistemul antihristic mondialist”, ca argument pentru cererea să fie vaccinați doar voluntarii, iar autoritățile să asigure dreptul omului „de a nu i se introduce/implanta orice dispozitiv/cip străin corpului uman”. Ierarhii BOM au amintit că „în Parlamentul Italiei a fost formulat de către o deputată în mod oficial cererea de arestare a infractorului internațional Bill Gates, care este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanității, că a provocat prin vaccinuri moartea a 500.000 de copii în India, că susține ideea de genocid pentru reducerea populației planetei”, dar și că „Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacționează la undele transmise de tehnologia 5G și permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță”.

Filiera dezinformării: presa pro-Kremlin – pagini de internet – rețele de socializare.

În Federația Rusă, programe de televiziune cu mare impact și cu un auditoriu de sute de milioane de oameni, transmit materiale „exclusive” despre pretinsa conspirație a guvernului mondial” împotriva omenirii și lasă să se înțeleagă că Bill Gates stă în spatele pandemiei (din reportajul cu denumirea sugestivă „Calul troian al pandemiei mondiale”, difuzat în aprilie 2020 în emisiunea „Omul și Legea” de la „Pervîi Canal”, unul din cele mai populare posturi de televiziune din Rusia, portavoce fidelă a Kremlinului: „Chiar dacă acest virus este de origine naturală, de el au nevoie cei care dezvoltă vaccinuri, care își fac planuri pentru vaccinarea întregii populații a planetei și, bineînțeles, acesta este Bill Gates”). Aceleași mesaje ajung și în țările care permit retransmisia posturilor rusești unde autoritățile de reglementare audiovizuală nu au diligența necesară pentru a combate dezinformarea și propaganda sau se află sub controlul forțelor politice pro-ruse, cum se întâmplă în Republica Moldova.

Site-urile pseudo-religioase și cele anti-vaccin din toată lumea preiau narativele false, le completează cu alte dezinformări și le multiplică în sute de versiuni și în diferite limbi, deseori însoțite de mesaje care incită la ură și violență (Gates este numit „psihopat”, „escroc și criminal, care ar merita scaunul electric”). Promovate activ și continuu în grupuri pe rețelele sociale, falsurile ajung la alte zeci și zeci de milioane de oameni, de diferite vârste și profesii, care nu își dau neapărat seama că sunt „ținta”, ba chiar unii chiar sunt convinși că ei nicidecum nu pot fi manipulați.

„O minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”

Recentele alegeri prezidențiale din SUA, cu acuzațiile false despre fraudarea masivă a rezultatelor și conspirația democraților, repetate cu înverșunare de Donald Trump, perdantul scrutinului, în pofida lipsei unor dovezi plauzibile ale pretinselor fraude și ignorând totalmente faptele, au arătat până unde se poate ajunge când dezinformarea este „legitimată” de oameni care au puterea de a-i influența pe alții. De parcă am fi cu toții într-o realitate paralelă, într-un scenariu de science fiction, cu un „șaman cu al treilea ochi deschis” care „poate vedea în alte dimensiuni entități - pedofili, criminali - care se ascund în umbră”, și alți conspiraționiști luptători cu „cultul satanic mondial de pedofili, condus de democrații americani, pe care i-a deconspirat Donald Trump”, iată de ce alegerile au fost fraudate... Oricât de absurdă ar fi teoria, repetarea continuă a aceluiași mesaj, ambalat în diferite forme și cu diferite „argumente”, în funcție de audiență, poate avea efecte din cele mai neașteptate și poate clătina orice sistem politico-administrativ din lume.

„O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”, este o afirmație atribuită lui Goebbels, ministrul propagandei în regimul nazist al lui Adolf Hitler, deși cred că au spus-o și alții înaintea lui. Dezinformarea și teoriile conspirației pe asta se țin: ele sunt repetate de milioane de ori în toate limbile lumii, reluate, completate și adaptate pentru toate gusturile, riscând să devină adevăr, mai exact să fie perceput ca adevăr. Unii oameni din categoria așa-zișilor influenceri, nu doar politicieni, dar și cunoscuți sportivi, artiști, jurnaliști, lideri de opinie la nivel național și local, preoți, specialiști în alte domenii, iată și judecători (doar din Peru?) s-au „convertit” la ceea ce am putea numi „conspiraționism” și îl legitimează în fiecare zi. Și atunci „omul de rând”, fără studii și acces la surse de informație, dar mai ales fără gândire critică, antrenată în analiza informației, el sau ea ce să facă și în ce/pe cine să mai creadă? Veți spune că abordarea e simplistă și nu ține cont de unele aspecte și subtilități esențiale? Posibil. Dar poate că este cazul să mai coborâm de pe catedre, vorba Ioanei Avădani, și să combatem falsurile cam cu aceleași „arme” din arsenalul conspiraționiștilor: într-un limbaj accesibil și pe înțelesul tuturor să repetăm de milioane și milioane de ori și în toate limbile lumii, doar că nu minciuna și speculațiile, ci adevărul bazat pe fapte.­­­­­­­­­­­­­­­

Tags: Conspirația Covid, 5G, Bill Gates, Teoria conspirației, Marchel, Mitropolia Moldovei

Alte articole
Pe măsură ce Orban privește tot mai spre Est, la Budapesta vântul bate dinspre Beijing

Pe măsură ce Orban privește tot mai spre Est, la Budapesta vântul bate dinspre Beijing

Planurile Ungariei de a deveni un centru regional pentru superputerile estice au fost luate de în derâdere când politica guvernului „Vântul de Est” a trebuit redenumită „Deschiderea către Est”, după ce un oficial al partidului a observat că vântul dinspre est bate în toate direcțiile, mai puțin către est. Jovialitatea s-a transformat însă în furie când s-a aflat că China planuiește să construiască propria Universitate europeană pe malurile Dunării în cadrul unui proiect de 1,5 miliarde de Euro care urmează să fie finanțat de contribuabilii maghiari.

Blitzkrieg la statul de drept: asaltul lui Dodon asupra Curții Constituționale

Blitzkrieg la statul de drept: asaltul lui Dodon asupra Curții Constituționale

Fostul președinte Igor Dodon, actualmente liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), care domină majoritatea parlamentară de la Chișinău, se agață de putere într-un mod disperat, la fel ca predecesorii lui. Nu a fost decât o chestiune de timp până ca el să treacă din zona teoretică în cea practică. Astfel, la finalul săptămânii trecute, în timp ce era deja la Moscova, Dodon a ordonat un atac furibund, la Chișinău, asupra statului de drept. Mai precis, asupra Curții Constituționale (CC).

Belgrad: război al graffitiului în numele unui criminal de război

Belgrad: război al graffitiului în numele unui criminal de război

La zeci de ani după ce armele au tăcut în Bosnia, la Belgrad a început un nou tip de război între cei care insistă ca Serbia să-și asume trecutul pentru a putea privi către viitor și cei care încă mai sunt prinși în narațiunile naționaliste de pe vremea războiului din anii 90

Petru Macovei

15 Jan 2021
Petru Macovei

Timp de citire: 8 min
  • Teoriile conspirației au fost „confirmate” printr-o decizie judecătorească pronunțată pe 21 decembrie 2020 de trei judecători de la Curtea de Apel a provinciei Chincha-y-Pisco din statul Peru
  • Falsurile și teoriile conspirației despre pandemie și noul Coronavirus au fost și sunt legitimate de diferiți actori sociali: politicienii populiști, extremiști de tot soiul, mass-media de propagandă, fețe bisericești, diferiți așa-ziși influenceri negaționiști, anti-vaxxeri și alții.
  • În Federația Rusă, programe de televiziune cu mare impact și cu un auditoriu de sute de milioane de oameni, transmit materiale „exclusive” despre pretinsa „conspirație a guvernului mondial” împotriva omenirii și lasă să se înțeleagă că Bill Gates stă în spatele pandemiei.
  • „O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”, este o afirmație atribuită lui Goebbels, ministrul propagandei în regimul nazist al lui Adolf Hitler, deși cred că au spus-o și alții înaintea lui. Dezinformarea și teoriile conspirației pe asta se țin: ele sunt repetate de milioane de ori în toate limbile lumii, reluate, completate și adaptate pentru toate gusturile, riscând să devină adevăr, mai exact să fie perceput ca adevăr.
Democrații vs. autocrații: un nou Război Rece?
Democrații vs. autocrații: un nou Război Rece?

China și Rusia adoptă tot mai des poziții similare în relația cu SUA și Occidentul, ceea ce a dat naștere la speculații privind o posibilă alianță militară. Un scenariu de coșmar ar fi acțiuni simultane, coordonate, în punctele de interes pentru cele două puteri autocrate: Taiwanul și Ucraina.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
01 Dec 2021
Șicanele Rusiei arată de ce trebuie Moldova să își diversifice sursele de gaze și electricitate
Șicanele Rusiei arată de ce trebuie Moldova să își diversifice sursele de gaze și electricitate

La mai puțin de o lună de la semnarea unui nou contract pentru livrările de gaze, Moscova a arătat că știe cum să îl exploateze în favoarea sa. E clar că problemele Moldovei în domeniu nu s-au terminat, iar singura soluție de a ieși din acest impas pe termen mediu și lung este să își diversifice furnizorii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
30 Nov 2021
Criza lirei turcești și politicile islamo-conservatoare ale Ankarei
Criza lirei turcești și politicile islamo-conservatoare ale Ankarei

Prăbușirea lirei turcești este, în mare măsură, rezultatul politicilor Ankarei. Sunt politici tributare ideologiei islamo-conservatoare și tendințelor populist-autoritare ale regimului Erdögan, primul care contestă în mod serios viziunea lui Atatürk asupra statului.

Dragoș Mateescu
Dragoș Mateescu
26 Nov 2021
Belgrad: război al graffitiului în numele unui criminal de război
Belgrad: război al graffitiului în numele unui criminal de război

La zeci de ani după ce armele au tăcut în Bosnia, la Belgrad a început un nou tip de război între cei care insistă ca Serbia să-și asume trecutul pentru a putea privi către viitor și cei care încă mai sunt prinși în narațiunile naționaliste de pe vremea războiului din anii 90

Vuk Velebit
Vuk Velebit
24 Nov 2021