DEZINFORMARE: Rușii din afara țării sunt discriminați

Ambasada Rusiei, Moldova
© Justin Forest - originally posted to Flickr as Посольство РФ, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10408972   |   Moldova

Dezinformare

Ambasade ale Rusiei le-au cerut cetățenilor ruși din mai multe țări să le notifice dacă se simt discriminați. Prin astfel de mesaje, lansate după invadarea Ucrainei, Moscova sugerează că rușii ar fi discriminați pentru a intimida țări ca Republica Moldova, dar și pentru a-și descuraja cetățenii care vor să plece din țară.

ȘTIRE: Pe parcursul lunii martie pe paginile de socializare ale misiunilor diplomatice ruse din mai multe țări, cetățenii ruși au fost invitați să comunice ambasadelor dacă sunt discriminați. „Îi rugăm pe cetățenii  și compatrioții ruși care sunt supuși discriminării pe motive de naționalitate, limbă, cultură, religie, dacă au fost victime ale violențelor sau au fost amenințați, să se adreseze pe adresa electronică specială a Ambasadei”, se arată în mesajul în limba rusă publicat pe pagina de facebook a ambasadei Rusiei la București la 11 martie.

Cinci zile mai târziu, mesaje similare au fost publicate pe paginile ambasadelor ruse la Chișinău și Helsinki.

Realitate

NARAȚIUNE: Rușii din afara țării sunt discriminați și toleranța din democrațiile occidentale nu este decât un mit.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Cea mai vulnerabilă în această situație este Republica Moldova, un stat mic și sărac, cu societatea divizată inclusiv pe criterii etnice, lingvistice și de politică externă, care se confruntă și cu un conflict secesionist la est, regiunea fiind controlată, de facto de Moscova, care deține acolo și un contingent militar care, oficial, păzește un depozit cu arme și muniții din perioada sovietică.

Republica Moldova este privită ca o potențială următoare țintă a Rusiei după Ucraina, iar mesajul ambasadei ruse are drept scop justificarea extinderii „operațiunii de “denazificare”, a comentat juristul Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale. Și alți experți au comentat mesajul diplomației ruse drept o provocare.

Expertul finlandez Jussi Lassila a declarat presei locale că în condițiile în care Rusia a pierdut războiul informațional în favoarea Ucrainei și are tot mai puțini parteneri peste hotare, încearcă să justifice războiul în rândul cetățenilor săi plecați din țară, chiar dacă este de presupus că mulți dintre ei nu îl susțin.

OBIECTIV: Un număr mare de plângeri (documentate sau nu), ar putea fi invocate de Moscova pentru a justifica eventuale acțiuni menite să-și apere concetățenii. Intimidarea statelor în care au fost lansate aceste apeluri, astfel încât acestea să nu se alinieze poziției occidentale de sancționare a Rusiei și denunțare În cazul Republicii Moldova și/sau Finlandei, plângerile ar putea servi drept motive de presiune asupra ca minorităților ruse să le fie acordate drepturi/privilegii suplimentare. Demersul le transmite, totodată, cetățenilor ruși că Moscova rămâne puternică și este în măsură să-i apere, dar și că, dacă își părăsesc țara, odată ce ajung afară riscă să fie marginalizați.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Subminarea drepturilor minorității ruse și rusofone în Republica Moldova este una dintre mesajele permanente ale Moscovei, presei ruse, dar și ale unor politicieni locali. În Republica Moldova rușii reprezintă aproximativ 4% din populație (calculele nu se referă și la regiunea transnistreană), iar 20% reprezintă minorități naționale rusofone. Rusa are statut de limbă de comunicare interetnică, este studiată în școli. Aproximativ 20% din școlile din Republica Moldova sunt cu predare în limba rusă sau mixte.

România și Finlanda, la rândul lor, sunt țări recunoscute pentru că respectă drepturile minorităților.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Din cauza invaziei Rusiei în Ucraina opinia publică din mai multe state a devenit mai critică față de ruși. Dar atitudinea respectivă are în vizor, în primul rând, guvernanții ruși, este motivată de război și nu are substrat etnic, lingvistic sau religios

REACȚII OFICIALE: În Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de discriminare pe criterii de apartenență etnică, iar mesajul Ambasadei Rusiei nu contribuie la păstrarea calmului în societate, a comentat mesajul Ambasadei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniel Vodă „Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră.

Ținem să subliniem că în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia.

În acest context, aducem la cunoștință că nu au fost sub nici o formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării”, a scris Daniel Vodă.

Un comentariu similar a făcut într-o conferință de presă și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Criza din Ucraina , Război în Ucraina , război informațional
  • Publicație / Media:
    Ambasadel ae Federației Ruse
  • Data publicării:
    11/03/2022
  • Public țintă:
    cetățenii ruși, minoritățile etnice vorbitoare de rusă
  • Amplificare:
    rețele sociale, mass-media
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Rușii din afara țării sunt discriminați
Veridica

Veridica




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
DEZINFORMARE: Republica Moldova renunță la Transnistria
DEZINFORMARE: Republica Moldova renunță la Transnistria

Prin organizarea referendumului privind integrarea în UE, Chișinăul renunță la Transnistria, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Acesta reia, practic, teza dezintegrării Republicii Moldova, promovată în Transnistria și Găgăuzia.

Veridica
Veridica
03 Apr 2024
DEZINFORMARE: Duminica Paștelui a devenit Ziua transsexualilor
DEZINFORMARE: Duminica Paștelui a devenit Ziua transsexualilor

Președintele american Joe Biden a declarat Paștele Catolic drept Ziua Vizibilității Persoanelor Transgender, potrivit unei dezinformări preluate și în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
31 Mar 2024
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste

Sancționarea unor cetățeni moldoveni de UE amintește de deportările staliniste, iar guvernanții care o salută se aseamănă cu colaboratorii locali ai NKVD-ului, scrie un portal pro-rus. Acesta încearcă, totodată, să promoveze teza că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană ar fi neconstituțională, întrucât ar însemna impunerea unei ideologii.

Veridica
Veridica
08 Mar 2024
DEZINFORMARE: Euromaidanul, o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul
DEZINFORMARE: Euromaidanul, o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul

Euromaidanul din Ucraina a fost o lovitură de stat organizată de fasciști și rusofobi, în urma căreia statul ucrainean riscă să dispară de pe hartă.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Feb 2024