Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Organizațiile neguvernamentale occidentale distrug Moldova

Dezinformare

Societatea civilă din Republica Moldova a preluat puterea și o exercită în interesul finanțatorilor săi externi, scrie cenzura.md. Comentariul pornește de la un articol cu narațiuni similare publicat de portalul armean verelq.am, care, la rândul său, citează Dalma News, o instituție de presă din regiunea Caucazului.

ȘTIRE: „Rețeaua de organizații neguvernamentale creată în Moldova de statele occidentale a jucat un rol cheie în alegerile parlamentare anticipate, în urma cărora puterea în țară a trecut în totalitate în mâinile Partidului Acțiune și Solidaritate, pro-occidental. ONG-urile politice, finanțate din Vest, s-au implicat direct în campanie, de partea politicienilor pro-occidentali. Și nu e nimic de mirare - președintele Maia Sandu și formațiunea sa, PAS, provind din rândurile ONG-urilor și îndeplinesc comenzile acestora. Moldova este de fapt în situația de a fi ocupată „soft” de ONG-uri, a căror activitate subminează bazele națiunii și a statalității moldovenești”

[...]

„Sistemul politic și partidele politice din Republica Moldova s-au pomenit a fi controlate, în mare măsură, de sponsorii internaționali”.

[...]

Iar astăzi, doar câteva partide politice sunt gata să reziste acestei ocupații și să lupte pentru independența reală a țării lor”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.  2. ONG-urile subminează stabilitatea și independența Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova a pornit o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” în ultimul timp împotriva societății civile din partea unor reprezentanți ai stângii politice. Startul a fost dat de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care a lansat în octombrie anul trecut, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, o carte ale cărei narațiuni principale sunt că societatea civilă din Republica Moldova este un instrument în mâinile Occidentului, care își impune, prin intermediul acesteia, controlul și valorile sale, care, la rândul lor le subminează pe cele tradiționale moldovenești, precum limba, neutralitatea, ortodoxia, etc.

Astfel de mesaje apar periodic în unele instituții de presă din Republica Moldova, fiind alimentate și de declarații ale unor lideri socialiști, în paralel cu alte narațiuni precum intenția Occidentului de a implica Republica Moldova într-un război cu Rusia, sau controlul total pe care îl exercită asupra guvernării de la Chișinău.

Mesajele s-au amplificat după victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, încercându-se acreditarea ideii că victoria obținută de Maia Sandu și PAS la ultimele două scrutine nu reprezintă voința cetățenilor, ci este rezultatul implicării directe a Occidentului.

OBIECTIV: Discreditarea guvernării pro-europene și a societății civile din Republica Moldova. Inocularea ideii că Republica Moldova este condusă din exterior, în detrimentul propriilor interese. Alimentarea fobiilor față de Occident. Promovarea partidelor de stânga, pro-ruse, ca fiind singurele care acționează în interesele Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul societății civile este să promoveze și să contribuie la dezvoltarea unor valori democratice, care, la rândul lor, să asigure dezvoltarea economică a unui stat. În Republica Moldova, pe lângă faptul că a asigurat zeci de mii de locuri de muncă și a atras finanțări de peste hotare, societatea civilă a format și a educat numeroși experți, a venit cu expertiză, studii și recomandări în diferite domenii, menite să contribuie la dezvoltarea țării.

Organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova militează pentru un stat democratic și nu se opun independenței sau suveranității sale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: O mare parte din organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova sunt finanțate de instituții internaționale occidentale, la fel ca majoritatea ONG-urilor din toată regiunea.

 • Publicație / Media:
  cenzura.md, dalma.news
 • Data publicării:
  14/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  euroscepticii, adepții apropierii Republicii Moldova de Rusia
 • Afiliere politică:
  Stânga politică, Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale
Cornel Ciobanu

20 Dec 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 7 min
 • Societatea civilă din Republica Moldova a preluat puterea și o exercită în interesul finanțatorilor săi externi, scrie cenzura.md. Comentariul pornește de la un articol cu narațiuni similare publicat de portalul armean verelq.am, care, la rândul său, citează Dalma News, o instituție de presă din regiunea Caucazului.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. 2. ONG-urile subminează stabilitatea și independența Republicii Moldova.
 • OBIECTIV: Discreditarea guvernării pro-europene și a societății civile din Republica Moldova. Inocularea ideii că Republica Moldova este condusă din exterior, în detrimentul propriilor interese. Alimentarea fobiilor față de Occident. Promovarea partidelor de stânga, pro-ruse, ca fiind singurele care acționează în interesele Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: România amenință Republica Moldova, dar nu va putea să mai facă nimic atunci când NATO o va abandona
DEZINFORMARE: România amenință Republica Moldova, dar nu va putea să mai facă nimic atunci când NATO o va abandona

România amenință existența Republicii Moldova, dar este un stat slab care își va pierde orice influența când NATO, la presiunile Rusiei, își va retrage bazele de pe teritoriul său. Narațiunile sunt lansate în contextul tensiunilor regionale și a cererilor Rusiei ca NATO să se retragă spre vest.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
21 Jan 2022
DEZINFORMARE: Prin codul QR de pe certificatele verzi se impune creditul social și e înrobită populația
DEZINFORMARE: Prin codul QR de pe certificatele verzi se impune creditul social și e înrobită populația

Codul QR de pe certificatele Covid reprezintă un pas pentru impunerea așa-numitului „credit social” prin care românii – și restul omenirii – vor fi înrobiți de oculta mondială. Narațiunea falsă e promovată în medii anti-vacciniste și corona-sceptice și e legată de mai vechile teorii ale conspirației privind documentele cu date biometrice.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
20 Jan 2022
DEZINFORMARE: La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei
DEZINFORMARE: La sfârșitul Războiului Rece, SUA a vrut să dezmembreze România și i-a oferit-o Rusiei

SUA a propus dezmembrarea României și a vrut să o ofere Rusiei la sfârșitul Războiului Rece, potrivit unei dezinformări apărute la București. Oferta ar fi fost făcută în baza tezelor din „Ciocnirea civilizațiilor”, lucrare care a apărut câțiva ani mai târziu.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
19 Jan 2022
DEZINFORMARE: Ucraina pregătește un masacru în Donbass
DEZINFORMARE: Ucraina pregătește un masacru în Donbass

Ucraina se pregătește să masacreze civilii din Donbass, potrivit presei din regiunea separatistă și de la Moscova. Narațiunea falsă este o reacție la știrea privind mobilizarea de către Kiev a unităților de apărare teritorială în contextul în care există rusul unei invazii rusești.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jan 2022