Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Organizațiile neguvernamentale occidentale distrug Moldova

Dezinformare

Societatea civilă din Republica Moldova a preluat puterea și o exercită în interesul finanțatorilor săi externi, scrie cenzura.md. Comentariul pornește de la un articol cu narațiuni similare publicat de portalul armean verelq.am, care, la rândul său, citează Dalma News, o instituție de presă din regiunea Caucazului.

ȘTIRE: „Rețeaua de organizații neguvernamentale creată în Moldova de statele occidentale a jucat un rol cheie în alegerile parlamentare anticipate, în urma cărora puterea în țară a trecut în totalitate în mâinile Partidului Acțiune și Solidaritate, pro-occidental. ONG-urile politice, finanțate din Vest, s-au implicat direct în campanie, de partea politicienilor pro-occidentali. Și nu e nimic de mirare - președintele Maia Sandu și formațiunea sa, PAS, provind din rândurile ONG-urilor și îndeplinesc comenzile acestora. Moldova este de fapt în situația de a fi ocupată „soft” de ONG-uri, a căror activitate subminează bazele națiunii și a statalității moldovenești”

[...]

„Sistemul politic și partidele politice din Republica Moldova s-au pomenit a fi controlate, în mare măsură, de sponsorii internaționali”.

[...]

Iar astăzi, doar câteva partide politice sunt gata să reziste acestei ocupații și să lupte pentru independența reală a țării lor”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.  2. ONG-urile subminează stabilitatea și independența Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova a pornit o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” în ultimul timp împotriva societății civile din partea unor reprezentanți ai stângii politice. Startul a fost dat de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care a lansat în octombrie anul trecut, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, o carte ale cărei narațiuni principale sunt că societatea civilă din Republica Moldova este un instrument în mâinile Occidentului, care își impune, prin intermediul acesteia, controlul și valorile sale, care, la rândul lor le subminează pe cele tradiționale moldovenești, precum limba, neutralitatea, ortodoxia, etc.

Astfel de mesaje apar periodic în unele instituții de presă din Republica Moldova, fiind alimentate și de declarații ale unor lideri socialiști, în paralel cu alte narațiuni precum intenția Occidentului de a implica Republica Moldova într-un război cu Rusia, sau controlul total pe care îl exercită asupra guvernării de la Chișinău.

Mesajele s-au amplificat după victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, încercându-se acreditarea ideii că victoria obținută de Maia Sandu și PAS la ultimele două scrutine nu reprezintă voința cetățenilor, ci este rezultatul implicării directe a Occidentului.

OBIECTIV: Discreditarea guvernării pro-europene și a societății civile din Republica Moldova. Inocularea ideii că Republica Moldova este condusă din exterior, în detrimentul propriilor interese. Alimentarea fobiilor față de Occident. Promovarea partidelor de stânga, pro-ruse, ca fiind singurele care acționează în interesele Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul societății civile este să promoveze și să contribuie la dezvoltarea unor valori democratice, care, la rândul lor, să asigure dezvoltarea economică a unui stat. În Republica Moldova, pe lângă faptul că a asigurat zeci de mii de locuri de muncă și a atras finanțări de peste hotare, societatea civilă a format și a educat numeroși experți, a venit cu expertiză, studii și recomandări în diferite domenii, menite să contribuie la dezvoltarea țării.

Organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova militează pentru un stat democratic și nu se opun independenței sau suveranității sale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: O mare parte din organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova sunt finanțate de instituții internaționale occidentale, la fel ca majoritatea ONG-urilor din toată regiunea.

 • Publicație / Media:
  cenzura.md, dalma.news
 • Data publicării:
  14/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  euroscepticii, adepții apropierii Republicii Moldova de Rusia
 • Afiliere politică:
  Stânga politică, Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale
Cornel Ciobanu

20 Dec 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 7 min
 • Societatea civilă din Republica Moldova a preluat puterea și o exercită în interesul finanțatorilor săi externi, scrie cenzura.md. Comentariul pornește de la un articol cu narațiuni similare publicat de portalul armean verelq.am, care, la rândul său, citează Dalma News, o instituție de presă din regiunea Caucazului.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. 2. ONG-urile subminează stabilitatea și independența Republicii Moldova.
 • OBIECTIV: Discreditarea guvernării pro-europene și a societății civile din Republica Moldova. Inocularea ideii că Republica Moldova este condusă din exterior, în detrimentul propriilor interese. Alimentarea fobiilor față de Occident. Promovarea partidelor de stânga, pro-ruse, ca fiind singurele care acționează în interesele Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău e responsabilă de scumpirile la gaze, nu controlează situația și s-ar putea confrunta cu revolte sociale ca în Kazahstan. Narațiunile au scopul de a alimenta nemulțumirile populației în contextul creșterii prețurilor la gazele naturale și produse.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Jan 2022
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci

Igor Dodon a luat mită ca să le poată da bani oamenilor, în timp ce guvernarea pro-europeană mărește salarii pe spatele acestora. Narațiunea a fost lansată la Chișinău pentru a bagateliza corupția și a submina guvernarea pro-europeană, care are printre priorități lupta anti-corupție și reforma în justiție.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 Jan 2022
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa

România e forțată să renunțe la Constituția și suveranitatea sa, potrivit unei dezinformări amplificate de senatoarea Diana Șoșoacă și Sputnik. Sursa e un titlu care îi atribuie, în mod fals, o declarație șefei reprezentanței CE la București.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
06 Jan 2022
DEZINFORMARE: România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei
DEZINFORMARE: România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei

România este un stat rusofob din ordinele Occidentului în ciuda apropierii istorice și a prieteniei arătate de Rusia. În ciuda politicienilor însă, românii apreciază Rusia și împărtășesc valorile pe care aceasta le apară, potrivit unei dezinformări publicate de portavocea Kremlinului, Sputnik.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
05 Jan 2022