FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

Moldova NATO
  |  

Daruieste Viata

Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.

ȘTIRI: „Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria”, titrează portalul în limba rusă bloknot-moldova.md care, la fel ca alte pagini web din Republica Moldova și Rusia, precum și canalul de telegram „Antimaidan 2.0” îl citează pe Boris Șapovalov, prezentat ca doctor în filozofie.

Acesta  comentează pe pagina sa de Facebook că Maia Sandu ar servi intereselor NATO și politicilor antiruse ale Alianței Nord-Atlantice.

„Acum vă este clar cine a împins-o pe Sandu în fotoliul prezidențial? Cu cine intenționează Sandu să lupte și de cine să se apere, dacă promovează interesele blocului militar NATO? Răspunsul e clar… NATO consideră că dușmanul său este Rusia. Respectiv, nici Transnsnistriei nu-i va fi ușor. Președintele Moldovei nu are alte probleme mai importante decât modernizarea armatei? De ce am avea nevoie de un astfel de președinte care confundă interesele țării și ale poporului cu planurile militariste ale NATO?”.

Instituțiile media care citează acest comentariu mai scriu că Maia Sandu „lobbează deschis interesele NATO”, invocând drept argument că a discutat cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg, iar NATO îi susține intenția de a evacua pacificatorii ruși din regiunea transnistreană

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu susține aderarea Republicii Moldova la NATO. 2. Maia Sandu ar susține un plan de război împotriva regiunii separatiste transnistrene, cu sprijinul NATO

CONTEXT/ETOS LOCAL: Alianța Nord-Atlantacă este prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse.

Riscul aderării Republicii Moldova la NATO sau al deschiderii unor baze militare ale Alianței pe teritoriul Republicii Moldova este invocat frecvent de politicieni pro-ruși de la Chișinău, deși perspectiva aderării nu a fost niciodată abordată la nivel oficial.

Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituției sale. Această prevedere este contestată de unii politicieni de dreapta, însă, potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor sunt de acord cu păstrarea statutului actual și doar 20-25% ar vota pentru aderarea la NATO.

Deși Rusia insistă pe păstrarea neutralității, refuză să evacueze un depozit cu muniție și un contingent militar din stânga Nistrului, o regiune controlată de un regim secesionist.

OBIECTIV:  Să invoce pericolul unui război în care Maia Sandu va implica Republica Moldova. Să sugereze că Maia Sandu este adepta aderării Republicii Moldova la NATO, o opțiune care nu se bucură de popularitate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Comentariul expertului citat au pornit de la participarea Maiei Sandu la reuniunea de coordonare a Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare. Inițiativa, lansată în 2015 de NATO pentru țări nemembre ale Alianței, presupune un pachet de expertiză și asistență pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale.

Maia Sandu a subliniat că va susține demersurile Ministerului Apărării de a majora bugetul pentru modernizarea armatei și creșterea salariilor, dar că prioritară este utilizarea eficientă a banilor publici, potrivit unui comunicat difuzat de Președinție.

Aproximativ în aceeași termeni, evenimentul este prezentat și de Ministerul Apărării, condus de Victor Gaiciuc, un apropiat al fostului președinte și al liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

De altfel, Igor Dodon, care se declară împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, a avut în timpul mandatului său de președinte mai multe discuții oficiale cu conducerea organizației, care a anunțat în repetate rânduri că respectă statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început încă în anii 90, iar unul din cele mai importante proiecte ale NATO a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică și care reprezentatau un pericol pentru poluarea mediului și otrăvirea solului și apelor.

Chiar și dacă Republica Moldova și-ar dori să renunțe la neutralitate și să ceară să adere la NATO, e puțin probabil să fie acceptată cu un conflict teritorial nerezolvat, cu prezență militară străină pe teritoriul său  și cu unul din cele mai mici bugete de apărare din lume, de mai puțin de 0,4% din PIB.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a participat la reuniunea de coordonare a Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Partidului Socialiștilor - pentru a o discredita pe Maia Sandu, Moscovei - pentru a alimenta fobiile anti-NATO.

 • Publicație / Media:
  canalul Telegram „Antimaidan2.0”
 • Data publicării:
  02/04/2021
 • Public țintă:
  Majoritatea cetățenilor care susțin menținerea statutului de neutralitate
 • Amplificare:
  Instituții de presă din Republica Moldova și Rusia, rețele sociale
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu susține un plan de război împotriva Transnistriei cu suportul NATO
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu susține aderarea Republicii Moldova la NATO. 2. Maia Sandu ar susține un plan de război împotriva regiunii separatiste transnistrene, cu sprijinul NATO.
 • OBIECTIV: Să invoce pericolul unui război în care Maia Sandu va implica Republica Moldova. Să sugereze că Maia Sandu este adepta aderării Republicii Moldova la NATO, o opțiune care nu se bucură de popularitate.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023