Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

În ce fel cooperăm politic cu Republica Moldova? Iluzia că am putea cumpăra noi băieţii Moscovei de la Chişinău

socialisti
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   The new elected Mayor of Chisinau Ion Ceban (C) with the President of Moldova Igor Dodon (L) and the President of Parliament of Moldova Zinaida Grecianii (R) after the announcement of the preliminary results of second round of local elections at Socialist's Party headquarter in Chisinau, Moldova, 03 November 2019.

Una din sursele de legitimare simbolică pentru partidele şi politicienii din Republica Moldova o reprezintă “relaţia cu Bucureştiul”, adică măsura în care reuşesc să arate publicului lor că au contacte, sunt primiţi şi ascultaţi de omologi şi instituţii din România. Sigur, nu e vorba doar de simbolisme, pentru că de multe ori aceasta sunt suplimentate cu resurse, deşi noi suntem departe de nivelul de asistenţă pe care îl oferă guvernul Viktor Orban în comunităţile maghiare din ţările învecinate, prin Fundaţia Bethlen Gábor – şi e foarte bine că nici nu ne propunem să ajungem la nivelul de captură clientelară de oameni, organizaţii şi presă pe care îl practică FIDESZ. Dar aşa fiind, nu-i mai puţin adevărat că intrarea în graţiile Bucureştiului a dat naştere în anumite perioade unei mici competiţii de poziţionare în Basarabia, mai la vedere sau mai pe sub masă.

De regulă sportul ăsta s-a practicat pe partea dreaptă a spectrului politic, prin tradiţie mai fragmentat, între actorii mici şi mulţi care, aflaţi de cele mai multe ori la distanţă de mecanismele puterii, s-au folosit de trambulina românească pentru a stabili relaţii în Europa ori a accesa ceva resurse, nu foarte substanţiale, cum spuneam. Nimic în neregulă până aici. Mai curios e însă când politicieni din partea cealaltă a spectrului, adică stânga pro-Moscova, cochetează şi ei cu deschiderea către România. Şi pentru că la guvern ori preşedinţie e mai greu de ajuns, Mecca lor a devenit Primăria Bucureşti iar cel mai zelos pelerin, Iv Ceban, primarul Chişinăului şi a doua persoană în partid după Dodon.

La începutul lui 2020, în plină degringoladă a PSRM, partid socialist condus de preşedintele atunci în funcţie Igor Dodon, finanţat la vedere din Federaţia Rusă, care nu mai putea face vizite nicăieri în lume decât la Moscova şi la Muntele Athos, împingea cu umărul în uşa Gabrielei Firea încercând să o facă să semneze un protocol de cooperare. Delegaţia s-a văzut cu viceprimarul Bădulescu şi cu primarul sectorului 1, Daniel Tudorache. Ce e în neregulă ca două primării de capitală să coopereze, veţi întreba? În principiu nimic, doar că românii de dincoace n-au idee în ce fel o vizită de rutină ori o sponsorizare a reparaţiei unui parc din Chişinău sunt umflate în Republica Moldova, de cei interesaţi, la nivelul unui mare succes diplomatic înşirat seara pe televiziunile de casă, o adevărată validare internaţională, mai ales când vine vorba de partide ca PSRM ori cele ale oligarhilor, altfel nefrecventabile în lumea civilizată. Evident, tot despre asta e vorba când vizitele peste drum de Cişmigiu sunt făcute de politicieni care nici măcar nu reprezintă instituţii, iar primarul Bucureştiului e vârât de partidul său în poză fără să ştie la ce participă.

Hagialîcul s-a intensificat pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, ca dovadă că nu de proiecte municipale e vorba, ci de campanie politică. Acum câteva săptămâni oamenii primarului de Chişinău au venit la Sectorul 4 din Bucureşti, că doar acolo mai găsesc un PSD prietenos în capitală. Zilele trecute Iv Ceban însuşi a fost primit la Buzău de preşedintele Consiliului Judeţean, plus şeful real al judeţului, anume Marcel Ciolacu, unde au semnat celebrul protocol de cooperare-apă de ploaie, menit să genereze foto-oportunităţi şi să fie menţionat elogios unde trebuie. Cu trei săptămâni înainte de alegeri, asemenea evenimente sunt importante pentru a-i consolida omului nr. 2 din PSRM, văzut ca un succesor al lui Dodon, piedestalul de lider tehnocrat, echilibrat şi împăciutor, şi cu Vestul şi cu Estul, care să extragă partidul din nişa geopolitică în care l-a afundat Dodon.

Şi cine ştie: în vreme ce el călăreşte Chişinăul cu scheme imobiliare corupte şi cauţionează loial campaniile virulent anti-occidentale, anti-româneşti şi pline de fake news ale lui Dodon, poate că unii pe la noi îşi imaginează că “îl vom suci noi pe Ceban” şi îl vom aduce în echipa noastră, sau măcar îl vom transforma în agent dublu, astfel încât să avem la Chişinău oamenii noştri şi pe dreapta, şi pe stânga, iar astfel să-i batem pe ruşi la propriul lor joc. Cu alte cuvinte, să aplicăm iar geniala schemă “our son of a bitch” cu care ne-am mai fript în vreo două rânduri, ultima oară spectaculos, pe mâna lui Vlad Plahotniuc. Ori poate sunt eu naiv şi nu-i vorba de patriotism, ci de beneficii private? Poate că sensul asistenţei financiare e invers, de la oligarhii moldoveni către politicienii români, care au şi ei nevoie ca tot omul de o zonă gri în afara UE unde mai speli o rufă-două şi o aduci acasă frumos parfumată, în kuliok? Că se află în patrie ori refugiaţi de persecuţie prin off-şoruri (calambur neinţenţionat), oligarhii moldoveni demonstrează o capacitate mult mai mare decât cei de dincoace de Prut în a rămâne influenţi şi a controla jocul politic de la distanţă.

Şi pentru că tot am ajuns aici, mi-am amintit că liniile de întovărăşire sunt multiple, nu doar prin trunchi dar şi prin aşchiile sărite din acesta, sub formă de fini, cumetri, subcontractori şi fii temporar rătăciţi de la linia partidului principal. Iată de exemplu în ce strânse relaţii au rămas cu Victor Ponta puzderia de moştenitori ai lui Plahotniuc, care ba se grupează, ba se împrăştie, după cum bate vântul politic, şi care, după vorba celebră de odinioară a lui Geoană, nu mai ştiu nici ei câţi sunt de fapt şi, aş adăuga eu, care pe care sponsorizează. Într-un final, dilema cu care se confruntă clasa politică din România e următoarea: cum îşi alege parteneri în Chişinău şi cum cooperează cu ei astfel încât să tragem noi Republica Moldova către Europa, iar nu să ne tragă cumetrii lor pe noi invers?

Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova


Alte articole
Campania electorală de la Chișinău, dominată de discursul de ură

Campania electorală de la Chișinău, dominată de discursul de ură

Pentru prima oară în istoria campaniilor electorale din Republica Moldova, un competitor politic major – blocul format de comuniști și socialiști – adoptă un mesaj central de campanie ferm xenofob, care se încadrează în definiția discursului de ură (hate speech). Cele două formațiuni nu sunt însă singurele care apelează la un astfel de discurs. Străinii, persoanele în etate, femeile, comunitatea LGBTQI etc. au fost vizate în actuala campanie de discursul de ură.

Moscova nu crede în promisiuni

Moscova nu crede în promisiuni

Guvernările pro-moscovite de la Chișinău promit ajutoare rusești care de multe ori nu se materializează.

FAKE NEWS: Maia Sandu le-a ordonat serviciilor secrete să elimine concurenții electorali în favoarea PAS

FAKE NEWS: Maia Sandu le-a ordonat serviciilor secrete să elimine concurenții electorali în favoarea PAS

Maia Sandu vrea să elimine concurența electorală în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a condus înainte de a deveni președinte, potrivit unei narațiuni false promovate de AUR și forțele pro-ruse de la Chișinău. Promotorii narațiunii ignoră cu bună știință realitățile politice și administrative din Republica Moldova, într-o încercare de a submina formațiunea dată ca favorită de sondaje.

Sorin Ioniță

17 Jun 2021
Sorin Ioniță

Timp de citire: 5 min
  • Politicienii de la Chișinău încearcă să obțină capital politic în Republica Moldova prin afișarea relațiilor cu politicieni din România. Câteva declarații protocolare și poze „de familie” nu îi garantează însă Bucureștiului o influență dincolo de Prut.
  • De regulă sportul ăsta s-a practicat pe partea dreaptă a spectrului politic, prin tradiţie mai fragmentat, între actorii mici şi mulţi care, aflaţi de cele mai multe ori la distanţă de mecanismele puterii, s-au folosit de trambulina românească pentru a stabili relaţii în Europa ori a accesa ceva resurse, nu foarte substanţiale, cum spuneam. Nimic în neregulă până aici. Mai curios e însă când politicieni din partea cealaltă a spectrului, adică stânga pro-Moscova, cochetează şi ei cu deschiderea către România. Şi pentru că la guvern ori preşedinţie e mai greu de ajuns, Mecca lor a devenit Primăria Bucureşti iar cel mai zelos pelerin, Iv Ceban, primarul Chişinăului şi a doua persoană în partid după Dodon.
  • Şi cine ştie: în vreme ce el călăreşte Chişinăul cu scheme imobiliare corupte şi cauţionează loial campaniile virulent anti-occidentale, anti-româneşti şi pline de fake news ale lui Dodon, poate că unii pe la noi îşi imaginează că “îl vom suci noi pe Ceban” şi îl vom aduce în echipa noastră, sau măcar îl vom transforma în agent dublu, astfel încât să avem la Chişinău oamenii noştri şi pe dreapta, şi pe stânga, iar astfel să-i batem pe ruşi la propriul lor joc. Cu alte cuvinte, să aplicăm iar geniala schemă “our son of a bitch” cu care ne-am mai fript în vreo două rânduri, ultima oară spectaculos, pe mâna lui Vlad Plahotniuc. Ori poate sunt eu naiv şi nu-i vorba de patriotism, ci de beneficii private? Poate că sensul asistenţei financiare e invers, de la oligarhii moldoveni către politicienii români, care au şi ei nevoie ca tot omul de o zonă gri în afara UE unde mai speli o rufă-două şi o aduci acasă frumos parfumată, în kuliok?
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021