Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Maia Sandu nu luptă cu adevărat cu corupția

Maia
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Maia Sandu, leader of the Party of Action and Solidarity deliver a speech during a protest in front of the National Opera in Chisinau, Moldova, 16 August 2020. Protesters accuse the government of incompetence and corruption, also demanded the resignation of the current president and government.

Maia Sandu nu are vreo realizare importantă în lupta cu corupţia în primele 6 luni de mandat pentru că, de fapt, nu își dorește să combată fenomenul. Această narațiune falsă este promovată de canalul Kremlinului, Sputnik, care în contextul campaniei electorale din Republica Moldova încearcă să submineze discursul anti-corupție și manipulează informația prin ignorarea principiului separării puterilor în stat.  

ŞTIRE: „Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de reîntoarcere în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat […] Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maiei Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-ai pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios […] De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului”.

NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu doar mimează lupta cu corupţia şi nu are nicio realizare importantă în acest domeniu. 2. Marii corupţi şi oligarhi responsabili de furtul miliardului sunt în libertate datorită Maiei Sandu, iar cu unii din ei va guverna după alegeri. 3. Maia Sandu este vinovată de faptul că hoţii miliardului sunt în libertate, deoarece a dizolvat Parlamentul. 

CONTEXT: Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, în faţa socialistului Igor Dodon, cu un mesaj în care a pus accentul pe lupta împotriva corupţiei și necesitatea reformării sectorului justiţiei şi scoaterii instituţiilor statului de sub influenţa politicienilor. Acest mesaj este preluat de partidul fondat de Maia Sandu, PAS, în campania pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

Pe de altă parte, liderul socialiştilor Igor Dodon a pierdut fotoliul prezidenţial fiind asociat cu rețelele de corupție – este notoriu cazul „kuliok”, o sacoșă neagră în care se presupune că erau bani pentru finanțarea partidului, pe care a primit-o de la oligarhul Vlad Plahotniuc, un exponent al capturării statului de către rețele oligarhice și suspect de implicare în delapidarea unui miliard din sistemul bancar al Republicii Moldova. De asemenea, PSRM s-a aliat în Parlament cu Partidul Şor, al cărui lider fugar  Ilan Şor a fost condamnat de prima instanţă la 7 ani şi jumătate de închisoare în dosarul furtului miliardului, şi cu deputaţi transfugi afiliaţi lui Vlad Plahotniuc.

În ciuda acestor asocieri evidente dintre socialiști și oligarhii-infractori, în campania electorală pentru prezidențiale au fost lansate o serie de narațiuni prin care se încerca asocierea Maiei Sandu cu respectivii oligarhi, actuala președintă fiind prezentată drept o aliată și un agent al acestora.

OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să submineze discursul anti-corupție al Maiei Sandu și PAS prezentându-l drept fals și electoral. Se induce, totodată, ideea că ar exista legături subterane între Maia Sandu și oligarhii implicați în furtul miliardului.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Şeful statului nu este putere judecătorească şi nu se poate implica în gestionarea dosarelor de corupţie din Republica Moldova, conform principiului separării puterilor în stat. Maia Sandu le-a cerut Procuraturii şi judecătorilor progrese în dosarele de rezonanţă, precum furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova, spălarea banilor în cazul Laundromatului rusesc cu implicarea judecătorilor şi altele.

Nici guvernul, indiferent dacă e interimar sau cu puteri depline, nu poate instrumenta dosare şi trimite la închisoare persoanele corupte, implicate în furtul miliardului sau spălare de bani. Aceste funcţii le revin Procuraturii şi sistemului judecătoresc. Reforma justiţiei, cerută inclusiv de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, implică schimbarea legilor de către Parlament, dar acestea urmează să fie aplicate în sistemul judecătoresc, nu de Guvern, care este o putere executivă. Instrumentarea dosarelor nu ține de Parlament, așa că modul în care merg acestea nu are nicio legătură cu dizolvarea legislativului. În ceea ce privește cazul lui Luca Filat, acesta a intrat în atenția autorităților britanice, pentru că avea acces la sume foarte mari de bani fără a putea să le justifice. Banii i-au fost confiscați în urma unei acțiuni a justiției britanice, fără vreo legătură cu cea din Republica Moldova, iar doar returnarea lor poate fi datorată și credibilității sporite de care beneficiază în plan extern Republica Moldova după preluarea mandatului de Maia Sandu.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Limba / Public țintă:
  ELECTORATUL PSRM și cel nehotărât
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu nu luptă cu adevărat cu corupția
Alte articole
Vaccinul rusesc este asumat de Organizația Mondială a Sănătății

Vaccinul rusesc este asumat de Organizația Mondială a Sănătății

Narațiunea caută să acrediteze ideea că vaccinul rusesc e sigur și Rusia este superioară din punct de vedere tehnologic Occidentului.

FAKE NEWS: 85% din candidații PAS la alegeri sunt membri PLDM

FAKE NEWS: 85% din candidații PAS la alegeri sunt membri PLDM

Presa afiliată socialiștilor scrie că 85% din candidații Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate sunt membri ai PLDM și că de fapt, fostul premier condamnat pentru corupție, Vlad Filat, coordonează această formațiune și pe Maia Sandu. Sursa acestor știri este o declarație a comunistului Vladimir Voronin, revenit recent în prim-planul politicii. Doar șapte candidați ai PAS au concurat anterior pe listele PLDM la parlamentare, dar foști PLDM-iști se regăsesc în peste o treime din listele concurenților electorali. Acest fenomen al traseismului politic apare, de altfel, și la numeroase alte partide: chiar și foști comuniști, de pildă, candidează în prezent pe listele altor formațiuni, inclusiv cu viziuni politice diametral opuse.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei

Norii negri ai autoritarismului și războiului s-au adunat deasupra Republicii Moldova, dar încă mai pot fi alungați dacă la cârma țării vin forțele patriotice. Este imaginea care se desprinde din narațiunile care au colorat o nouă săptămână din campania electorală pentru alegerile legislative de dincolo de Prut. Narațiunile apar în dezinformări și fake news lansate atât la Chișinău, cât și în Rusia, care încearcă să îi sprijine barem mediatic pe clienții săi din Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor.

Mariana Vasilache

29 Jun 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sandu nu are vreo realizare importantă în lupta cu corupţia în primele 6 luni de mandat pentru că, de fapt, nu își dorește să combată fenomenul. Această narațiune falsă este promovată de canalul Kremlinului, Sputnik, care în contextul campaniei electorale din Republica Moldova încearcă să submineze discursul anti-corupție și manipulează informația prin ignorarea principiului separării puterilor în stat.
 • NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu doar mimează lupta cu corupţia şi nu are nicio realizare importantă în acest domeniu. 2. Marii corupţi şi oligarhi responsabili de furtul miliardului sunt în libertate datorită Maiei Sandu, iar cu unii din ei va guverna după alegeri. 3. Maia Sandu este vinovată de faptul că hoţii miliardului sunt în libertate, deoarece a dizolvat Parlamentul.
 • OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să submineze discursul anti-corupție al Maiei Sandu și PAS prezentându-l drept fals și electoral. Se induce, totodată, ideea că ar exista legături subterane între Maia Sandu și oligarhii implicați în furtul miliardului.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021