Nr. 15: Moaște tămăduitoare de Covid și o alarmă nucleară

Nr. 15: Moaște tămăduitoare de Covid și o alarmă nucleară
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Tonga: erupţia vulcanică, pretext de falsuri online

factcheck.afp.com / 21 ian. 2022, reuters.com / 25 ian. 2022

Mai multe postări virale pe reţelele de socializare sugerează că dezastrul provocat de activitatea vulcanică submarină fără precedent din arhipelagul Tonga ar reprezenta de fapt consecinţele detonării unei bombe atomice. Postările sunt însoţite de un videoclip care a depăşit 20.000 de vizualizări numai pe Youtube. Comentariile asociază devastarea insulelor din Pacific unei deflagraţii nucleare, după acelaşi tipar după care explozia unui siloz cu îngrăşăminte chimice în portul libanez Beirut a fost atribuită în august 2020 unui atac nuclear israelian. Agenţia France Presse citează experţii Asociaţei Internaţionale de Vulcanologie, potrivit cărora evenimentul fulminant din 15 ianuarie a fost cauzat de erupţia vulcanului Hunga –Tonga, cunoscut ca extrem de activ. Dincolo de absenţa radiaţiilor asociate exploziilor atomice, un specialist în studiul exploziilor de la Universitatea din Sheffield a explicat că o bombă care să degaje atât de multă energie nu ar fi produs un crater de dimensiunile celui observat în Tonga. Pe de altă parte, un alt videoclip, distribuit ulterior online drept înregistrarea erupţiei vulcanului din Tonga – şi care a contorizat peste 27.000 de vizualizări - a fost identificat de agenţia Reuters ca fiind în realitate simularea digitală a unei erupţii vulcanice în Noua Zeelandă, realizată în 2011.    

Moaştele tămăduitoare de Covid de la Suceava

arhiepiscopiasucevei.ro / 22 ian. 2022, newsbucovina.ro / 24 ianuarie 2022

Primarul municipiului Suceava pretinde că a găsit leacul alternativ pentru Covid. Prezent la şedinţa anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Ion Lungu a susţinut că deţine statistici cu oamenii care s-au vindecat de Coronavirus sau a căror stare s-a îmbunătăţit după trecerea prin apropiere a raclei cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Fără să aducă vreo probă în sprijinul afirmaţiei sale, edilul a prevenit ierarhii că, în funcţie de evoluţia pandemiei, va apela la ei pentru organizarea unei noi procesiuni cu rămăşiţele Sfântului prin oraş sau prin judeţ, după caz. Cum nu putem verifica credibilitatea statisticilor confidenţiale invocate de primar, rămânem la datele oficiale verificabile, menţionate într-o reacţie publicată de medicul sucevean Radu Ciornei, membru în Comisia parlamentară pentru Sănătate. Acesta îl acuză pe primarul Lungu că are o viziune medievală asupra combaterii pandemiei şi îi aminteşte că Suceava este pe locul trei pe ţară la decese cauzate de Covid, este codaşă în privinţa vaccinării, iar peste 5% din cazurile consemnate local s-au soldat cu decese.

Falsă alarmă nucleară BBC din 2018 reactivată

reuters.com / 24 ian. 2022

Escaladarea disensiunilor dintre Rusia şi NATO duce la reactivarea pe reţelele de socializare a unor falsuri pe care le-am putea numi „clasice”. Un videoclip atribuit BBC, în care un pretins prezentator de ştiri anunţă explozia unei bombe termonucleare la Bruxelles, în contextul unui presupus conflict la graniţa Letoniei între trupele NATO şi armata rusă, a adunat pe Facebook peste 1.100 de distribuiri până la momentul semnalării sale de jurnaliştii de la Reuters. Acelaşi clip, în care se afirmă că regina a fost evacuată de la Palatul Buckingham, se încheie cu un mesaj grafic care avertizează asupra iminenţei unui atac nuclear şi face apel la cetăţenii britanici să se pună la adăpost. În realitate, clipul este un fals distribuit prima oară în 2018, ocazie cu care a fost denunţat oficial de către conducerea BBC. Tot atunci, jurnaliştii au identificat interpretul rolului de prezentator, un actor care a pretextat că clipul a fost filmat ca „test psihometric” pentru nişte clienţi pentru a verifica reacţia acestora în scenariul unei catastrofe.

Lista (de) A.U.R. a presei indezirabile

libertatea.ro / 27 ian. 2022, partidul AUR / facebook.com / 26 - 29 ianuarie

În 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Holocaustului, mai mulţi activişti romi au mers la sediul Alianţei pentru Unitatea Românilor cu broşuri despre exteminarea evreilor şi romilor în cel de-Al Doilea Război Mondial. Doreau un dialog, dar nu li s-a deschis. Nu a răspuns nimeni nici la numărul de contact al partidului care în urmă cu trei săptămâni a devenit obiectul unei anchete penale pentru minimalizarea Holocaustului.Este un exemplu de informaţie neconvenabilă liderilor AUR care ar atrage, probabil, înscrierea autorului ştirii pe recent instituita „listă neagră” a presei, adică un inventar actualizat pe Facebook al celor „mai toxice şi mai false organe de presă” din punctul de vedere al formaţiunii.Postarea a devenit în scurt timp virală, iar lista instigatoare la ură împotriva publicaţiilor şi a jurnaliştilor indezirabili interminabilă.Cuvântul cheie care-i irită pe susţinătorii AUR este eticheta de „extremist” pusă partidului, pe care o consideră nejustificată. Şi totuşi, ideile promovate şi acţiunile iniţiate sub conducerea lui George Simion, Claudiu Târziu şi, mai nou, Călin Georgescu, se înscriu în tiparul definiţiei extremismului politic din manualele de politologie. Laudele aduse  mişcării legionare şi mareşalului Ion Antonescu, minimalizarea Holocaustului, instigarea la nerespectarea măsurilor sanitare antipandemie, violenţele din curtea Parlamentului şi asaltul asupra primăriei din Timişoara sunt realităţi incontestabile şi nu ştiri false inventate de presa răuvoitoare.În mod ironic, anunţul deschiderii listei negre a presei a fost urmat pe pagina de Facebook a AUR de câteva sfaturi pentru combaterea „fake news”: între altele, simpatizanţilor li se recomandă informarea „din mai multe surse”. Evident, altele decât cele de pe „lista neagră”.

(Horia Grușcă)

Timp citire: 4 min