0.10 Sentința primită de Navalnîi era previzibilă, o sentința nedreaptă, prin care Putin încearcă să îl îndepărteze de pe scena politică pentru alegerile parlamentare din această toamnă, Navalnîi fiind perceput de Kremlin drept un factor perturbator.
0.50 Deși știa că va primi o condamnare cu executare, Navalnîi s-a întors totuși în Rusia pentru că e un om politic, un patriot și pentru că nu poate să facă politică de la Berlin. 1.50 Navalnîi va continua să fie un simbol din pușcărie și o amenințare pentru Putin.
2.50 În Rusia nu există opoziție, există un regim electoral autoritar care în urma evenimentelor de săptămânile trecute devine unul dictatorial. Într-un regim autoritar electoral, liderul permite organizarea de alegeri pentru a se legitima intern și extern. În acest moment, Putin nu mai vrea să se legitimeze extern, dar are încă nevoie de legitimitate internă. Este un fel de supapă prin care se eliberează energiile populare. În Rusia există un partid al puterii, Rusia Unită, care domină toate structurile, de la Duma de Stat și Consiliul Federației până la parlamentele regionale, și mai există un fel de opoziție de sistem, în care Kremlinul distribuie cîteva partide politice. Mai există și opoziția din afara sistemului politic, care nu e lăsată să ajungă în parlamente decât acolo unde există o presiune foarte mare a cetățenilor, așa cum s-a întâmplat la Moscova.
7.00 Geniul lui Navalnîi ține de capacitatea lui de a mobiliza opoziția din afara sistemului în așa fel încât lumea, mai ales în orașele mari, care are acces la informație, să voteze candidatul cu cele mai mari șanse împotriva candidatului puterii, așa-numitul „vot inteligent". Sistemul a funcționat în alegerile din 2018 și 2019. De asta se teme Putin acum. În acest fel, poți să blochezi accesul unor candidați ai puterii și transmiți un semnal către electorat.
14.00 Acum, rușii au ieșit în stradă din mai multe motive: 1. Putin a modificat vârsta de pensionare după ce a câștigat alegerile prezidențiale, deși promisese că nu o va face. 2. Modificarea Constituției a fost percepută de ruși ca fiind făcută pentru Putin. 3. Proasta gestionarea a pandemiei. 4. Otrăvirea și arestarea lui Navalnîi 5. Investigația realizată de echipa lui Navalnîi despre palatul lui Putin.
21.30 Deși nu au fost multe lucruri noi în filmul lui Navalnîi, întreaga poveste și unele detalii ale luxului sunt impresionante, mai ales pentru publicul larg.
27.00 Acuzațiile Kremlinului că în spatele lui Navalnîi sunt agențiile de spionaj din Occident sunt teme clasice. În Rusia, orice opozant este acuzat că este spion. În cazul acesta însă, sunt stupide - palatul nu e inventat, există în realitate, nu e construit de americani.
30.00 Prezența diplomaților europeni la proces a fost interpretată de Kremlin ca un amestec în treburile interne. Pentru europeni însă, e vorba despre principii. Kremlinul pleacă de la ideea că statul are drept de viață și de moarte asupra oricărui cetățean rus și nimeni din exterior nu are nici măcar dreptul de a se interesa de soarta acestuia.
32.00 Cazul Navalnîi este important pentru Occident pentru că 1. Rusia a încălcat tratatele privind armele chimice producând Noviciokul 2. Rusia a trecut încă o linie roșie, după anexarea Crimeii - uciderea propriilor cetățeni.
34.30 Până acum se cunosc încă 3 cazuri în care statul i-a lichidat pe cei care au fost critici la adresa autorităților, ei au fost lichidați de aceeași echipă a FSB care s-a ocupat și de Navalnii, conform investigațiilor Bellingcat.
35.45 Occidentul are nevoie de Rusia, nu vrea să o îngenuncheze. Occidentul vrea să colaboreze cu Rusia, impedimentul este reprezentat de un singur om. La un moment dat, sistemul îl va înlocui pe Putin, așa cum s-a întâmplat în Belarus sau în România. Sistemul lui Putin e împotriva firii.