Fondul Monetar Internațional (FMI) este de vină pentru frauda bancară de proporții din 2014 din Republica Moldova, afirmă deputatul socialist Nicolae Pascaru, cunoscut pentru promovarea unor teorii privind atragerea Republicii Moldova în marile lupte geopolitice dintre SUA, Rusia și China. Deputatul nu explică modul în care FMI ar fi putut devaliza sau comanda devalizarea băncilor din Republica Moldova.
ȘTIRI: „Principalul comanditar al „jafului secolului” a fost FMI, dar au fost arestați doar peștii mărunți”, titrează portalul din Republica Moldova mejdurecie.md, citând declarațiile deputatului socialist Nicolae Pascaru, care se referă la devalizarea bancară din 2014 din Republica Moldova și la ridicarea recentă a imunității parlamentare a doi deputați, unul dintre care figurează într-un dosar conex.
Nicolae Pascaru consideră că cei doi deputați sunt doar „pești mărunți”, dar principalul comandidar al fraudei bancare a fost FMI.
„Influentul fond occidental a lucrat la distrugerea structurii bancare moldovenești, care este unul dintre pilonii economiei. Din această cauză, în prezent Procuraturii Generale îi este dificil să găsească vinovații, pentru că este o comandă geopolitică. Toate partidele sunt implicate în acest caz. Dar socialiștii, unul din partidele normale, nu au fost implicați în acest proces. Din această cauză suntem atacați de toți. Dar ratingul nostru va crește. Ei vor să ne elimine pentru a continua haosul și să fure țara. Noile forțe politice nu sunt interesate de dezvoltarea țării, dar fac jocuri geopolitice. Ca noi (Republica Moldova n.red), împreună cu Țările Baltice și Ucraina să acționăm împotriva Rusiei”, se arată într-un comentariu al deputatului socialist Nicolae Pascaru, citat de mai multe surse media, în special în limba rusă
NARAȚIUNE: Fondul Monetar (Occidentul) stă în spatele fraudei bancare de proporții din 2014.
CONTEXT/ETOS LOCAL: În anul 2014 trei bănci din Republica Moldova au fost devalizate, suma totală a prejudiciului fiind de aproximativ un miliard de dolari la cursul din acea vreme, ceea ce reprezenta aproximativ a opta parte din PIB.
Se pare că operațiunea a fost de durată, dar cele mai multe tranzacții dubioase s-au produs la sfârșitul toamnei, în preajma alegerilor parlamentare.
După ce a ieșit la iveală, frauda a provocat o criză economică și politică, iar leul moldovenesc s-a devalorizat brusc. Cele trei bănci devalizate au fost lichidate un an mai târziu.
Reprezentanții Partidului Socialiștilor, inclusiv fostul premier Ion Chicu, au acuzat de mai multe ori Occidentul că s-ar face, cel puțin indirect, vinovat de frauda bancară întrucât aceasta a avut loc în perioada în care Republica Moldova era guvernată de o coaliție care se declara pro-europeană.
Deputatul socialist Nicolae Pascaru este cunoscut pentru atitudinea sa anti-occidentală și pentru declarații în care plasează Republica Moldova ca pe o platformă importantă în confruntările geopolitice la nivel mondial.
OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca fiind responsabil de problemele cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv frauda bancară din 2014.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNE: În dosarul privind frauda bancară nu figurează nici FMI, nici alte organizații internaționale. FMI nici nu ar fi avut posibilitatea să fure bani din băncile moldovenești sau să influențeze jaful. În 2014, Fondul nici nu avea vreun program cu Republica Moldova, după ce ultimul fusese întrerupt în martie 2013, pentru că autoritățile de la Chișinău și-au încălcat angajamentele.
Ancheta a arătat că unul dintre principalii executori ai fraudei pe fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor. Acesta însă a reușit între timp să fie ales primar de Orhei, unul din cele mai mari orașe din Republica Moldova, apoi să-și fondeze partid și chiar să intre în Parlament, deși a fost condamnat de prima instanță de judecată.
În baza depozițiilor depuse de Șor, au fost condamnați fostul premier Vlad Filat și un controversat om de afaceri, Veaceslav Platon. După debarcarea guvernării PDM în 2019 și numirea unui nou procuror general, cei doi au fost eliberați, iar în prezent procuratura susține ipoteza că principalii beneficiari au fost Ilan Șor și fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc.
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Partidului Socialiștilor, care, prin acuzațiile la adresa Occidentului pentru problemele cu care se confruntă Republica Moldova, aruncă vina, direct sau indirect și asupra politicienilor care optează pentru aprofundarea relațiilor cu Vestul, în special pe președintele Maia Sandu