Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

NOVAYA GAZETA: America şi ursul

novaya

Emisiunea „60 de minute” a fost printre  primele care s-a repezit la ambrazură, apărându-l pe președintele rus Putin de maleficul președinte Biden, care a îndrăznit să-l numească ucigaş pe „colegul” său.

Ministerul de Externe și secretarul de presă al lui Putin, Peskov, încă nu spuseseră niciun cuvânt, însă prezentatorii, Olga Skabeeva și Evghenii Popov, soldații loiali ai „partidului”, deja îl puseseră pe preşedintele american la stâlpul infamiei şi au dat verdictul lor „relațiilor şi aşa dificile dintre Rusia și Statele Unite Statele”: acestea, relațiile, au fost rupte se pare pentru totdeauna!

 „Probabil că a uitat să ia pastilele... În ultimul timp, Biden spune prostii în public... Iar acum acest om îl numește ucigaș pe președintele rus!” a remarcat Popov într-un mod prietenos.

Imaginile din interviul lui Biden de la postul american ABC cu această frază revoltătoare (dacă e să fim corecţi, Biden nu a rostit-o el însuși, ci doar a răspuns afirmativ la întrebarea unui jurnalist) a fost prezentată de mai multe ori în timpul emisiunii. Iar prezentatorii și experții lor au repetat-o de foarte multe ori. Cuvintele „Putin este un ucigaş” au fost repetate în spaţiul informaţional rusesc mai des decât în ​​toate media americane luate împreună, după cum a remarcat ulterior Stanislav Kucher la RTVI.

Deputatul Tolstoi a menționat că „Biden, care suferă de demență, nu a fost lăsat să vorbească cu  jurnaliștii pentru o lungă perioadă de timp. Bătrânul e un împiedicat".

Un participant permanent la talk-show-ul „60 de minute”, deputatul Juravlev (un mare poznaş) a spus direct: „Președintele Biden nu este un președinte, ci un diagnostic... Americanii l-au ales. De vreme ce aveţi idioţi la putere, cu toții sunteţi la fel... "

Pentru a demonstra că Biden nu știe ce face, spre veselia gazdelor și a invitaţilor emisiunii, a fost  prezentată o selecție de momente comice: cum a confundat numele copiilor și nepoților săi, cum a uitat numele unui ministru, cum s-a rătăcit într-un supermarket (această secvenţă „hilară” a fost prezentată toată seara la toate programele de ştiri).

Nu credeţi ce vedeţi la televizor? Uitaţi-vă la modul în care americanii înșiși evaluează starea fizică și mentală a noului președinte. Prezentatorul Fox News, Tucker Carlson, îl compară pe Brejnev, deja ramolit, cu Biden de azi. În cadru, Brejnev mormăie ceva neinteligibil. „Paralelele sunt vizibile”, concluzionează jurnalistul american, surprinzându-i cel mai probabil pe cetăţenii ruși, pe care televiziunea rusă i-a convins de mult că nu există libertate de exprimare în Statele Unite, spre deosebire de patria lor liberă din toate punctele de vedere. Iar acolo își bat joc de propriul președinte. Ciudat!

Totuși, „paralelele” l-au revoltat pe neașteptate pe Popov, care i-a reproşat colegului său american: dragul nostru Leonid Ilici a luptat și și-a vărsat sângele pentru Patrie. Veteran!

Biden, însă, nu e veteran - doar un bătrân senil, iar declarațiile sale - „un triumf al marasmului politic”.

Apoi, cu toții s-au apucat să caute un răspuns pe măsură pentru Biden. „Aș sugera creșterea numărului de agenţi în Statele Unite ca să-i ţinem din strâns... Trebuie să luăm în considerare și problema planificării nucleare comune cu China. Va fi o ca găleată cu apă rece pe capul lui Biden”, măsuri radicale sugerate de politologul Korotchenko. „Nu este mai simplu să luăm Alaska?” - glumea elegant Popov. „În niciun caz nu ar trebui să răspundem doar spunând că Ministerul de Externe își exprimă o altă îngrijorare”, s-a aprins deputatul Juravlev. „Dar cum ar trebui? Să lansăm un atac cu rachete nucleare?”- a spus Skabeeva cu un zâmbet ironic. „Trebuie  să venim cu un răspuns superior, să nu coborâm la nivelul lui Biden. Noi am ajuns o dată la Paris şi a doua oară la Berlin. E singura cale", a tăiat-o deputatul Tolstoi.

Seara târziu, în emisiunea lui Soloviov, a continuat căutarea răspunsurilor simetrice. Nu întâmplător Soloviov este principalul propagandist al Rusiei, el gândește global: „Acesta nu este un atac împotriva lui Putin, ci asupra întregii Rusii ... Desigur, America este extrem de iritată de succesul nostru în crearea celui mai bun vaccin din lume, politica noastră independentă, Crimeea... Aceasta este, desigur, declarația unui nou război rece. Trebuie să răspundem foarte dur. Nu suntem uşor de intimidat... Iar președintele Biden era conştient de ceea ce spunea? Dar dacă nu-şi da seamă, mai are acces la butonul roșu?" Drept contra exemplu pentru „inadecvatul” Biden, a fost citat adecvatul Trump, fiind prezentat un fragment dintr-un interviu mai vechi acordat aceluiași canal american ABC. Acolo jurnalistul nu pune o întrebare, ci afirmă el însuşi: „Dar este un criminal. Putin este un ucigaș". Iar Trump răspunde filosofic: „Mulți sunt ucigași. Mulți. Ucigași sunt o mulţime în jurul nostru, credeţi-mă".

Tot anturajul lui Soloviov din studio a dat din cap aprobator: „Iată! El a găsit cuvintele potrivite".

„Aceasta („expresia nepermisă împotriva lui Putin”) ar trebui să fie un motiv bun pentru mobilizarea noastră internă”, a găsit un plus deputatul Zatulin.

... La amiază, când încă citatul din interviul lui Biden nu devenise titlul major de știri, la talk-show-ul Vremea Pokajet de la Primul canal s-a discutat despre noile sancțiuni americane împotriva Rusiei. Prezentatorul Artem Şeinin a întrat în temă printr-o poveste despre un urs  urmărind un bărbat ce fugea de el pe o stradă din Nijnii Taghil. Şeinin a văzut în urs nu o fiară din pădure rătăcită prin oraș, ci un animal blând, cuminte, care tânjea să comunice cu cineva, dar a ajuns să fie lovit de un autobuz. „Şi noi, acum 35 de ani, eram ca acest urs... I-am crezut, şi cât pe ce să ajungem sub autobuz. Acești „oameni buni” s-au apropiat foarte mult de hotar... Ei şi acum ne numesc principala amenințare la adresa lor”. Deci, e o metaforă. „Nişte oameni buni” - Occidentul colectiv, care la început a încercat să ne îmblânzească, ca apoi să ne distrugă. Nu a mers!

Stanislav Kucher, șeful redacției americane a postului RTVI, a lansat recent canalul YouTube „A fost odată în America” - „pentru toți cei care preferă jurnalismul obiectiv versus propaganda de stat, americanofobia în creștere și „alt obscurantism”. Unul dintre primele reportaje speciale a fost despre cele mai faimoase mituri propagandistice, datorită cărora concetățenii noștri consideră America principalul dușman al Rusiei, care visează să ne subjuge. Unul dintre aceste mituri este „planul Dulles”, care, după cum se dovedește, nu există și nici nu a existat vreodată. Acesta este un fake total, care, la fel ca multe altele, se bucură de o mare rezonanţă în minţile ruşilor creduli. Stas Kucher a creat un canal util, însă el nu poate concura cu cea mai puternică mașină de propagandă, care zi și noapte face America una cu pământul. Însă, de la aceasta Americii n-o să-i cadă nasul…  „Întoarceţi-ne Alasocika, daţi drăguţa-napoi” - e doar în acest cântec prostesc şi în visele lui Evghenii Popov. Încearcă şi-o ia.

Irina Petrovskaya, Novaya Gazeta, 18 martie 2021

Tags: Russia, Vladimir Putin, Joe Biden
Carte recomandata
Other news
FMI le cere autorităţilor de la Kiev să demonstreze că reformele au avansat, înainte de a elibera o nouă tranşa din programul de asistență în valoare de cinci miliarde de dolari

FMI le cere autorităţilor de la Kiev să demonstreze că reformele au avansat, înainte de a elibera o nouă tranşa din programul de asistență în valoare de cinci miliarde de dolari

Acordarea altor ajutoare internţionale, inclusiv din partea Uniunii Europene, e condiţionată de progresele Ucrainei în cadrul acordului cu Fondul.

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunţat că partidul său, FIDESZ, părăseşte grupul Partidului Popular European

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunţat că partidul său, FIDESZ, părăseşte grupul Partidului Popular European

Multe dintre partidele din grup acuză FIDESZ de slăbirea democraţiei din ţara sa şi de limitarea libertăţii presei şi a altor drepturi.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a respins, cu o majoritatea zdrobitoare, un proiect rusesc de rezoluție care prevedea închiderea Biroului ONU din Bosnia

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a respins, cu o majoritatea zdrobitoare, un proiect rusesc de rezoluție care prevedea închiderea Biroului ONU din Bosnia

Rușii acuză Biroul de părtinire și de ostilitate față de prietenii și protejații lor sârbi bosniaci, în timp ce, pentru occidentali, supervizarea internațională a situației din Bosnia rămâne imperativă, pe fondul unei păci fragile între comunități și al proiectelor secesioniste.

20 Mar 2021

6 minutes read
Rusia a înregistrat, miercuri, un nou număr record, 1.028, de decese provocate de COVID-19 într-o singură zi
Rusia a înregistrat, miercuri, un nou număr record, 1.028, de decese provocate de COVID-19 într-o singură zi

Vice-premierul Tatiana Golikova, care coordonează domeniul Sănătăţii, a propus închiderea întregii activităţi din ţară pentru o săptămână, între 30 octombrie şi 7 noiembrie.

20 Oct 2021
Guvernul monocolor şi minoritar USR, propus de Dacian Cioloş, nu a primit, miercuri, votul de învestitură în Parlamentul de la Bucureşti
Guvernul monocolor şi minoritar USR, propus de Dacian Cioloş, nu a primit, miercuri, votul de învestitură în Parlamentul de la Bucureşti

Decizia USR de a merge în Parlament cu un guvern minoritar a fost luată după ce au eşuat negocierile cu foştii parteneri de guvernare, PNL şi UDMR, pentru refacerea coaliţiei.

20 Oct 2021
Monitor Fake News, Nr. 3: Cutia de rezonanță a propagandei ruse, dârele ucigașe ale avioanelor și urangutanul „bun samaritean”
Monitor Fake News, Nr. 3: Cutia de rezonanță a propagandei ruse, dârele ucigașe ale avioanelor și urangutanul „bun samaritean”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

20 Oct 2021
Experții spun că economia Republicii Moldova va crește cu cel puțin 9% anul acesta, după contracția de 7 procente din 2020
Experții spun că economia Republicii Moldova va crește cu cel puțin 9% anul acesta, după contracția de 7 procente din 2020

Importurile se vor majora, însă, cu circa un sfert, ceea ce va duce la atingerea unui nivel record al deficitului balanței comerciale.

20 Oct 2021