Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Monitor Fake News, Nr. 8: Împărtășanie cu NASA, „zborul Covid” care nu a existat și minciuni cu Parlamentul European

Monitor Fake News, Nr. 8: Împărtășanie cu NASA, „zborul Covid” care nu a existat și minciuni cu Parlamentul European
©EPA-EFE/HARISH TYAGI  |   A person scrolls the screen of a mobile phone while loading information on how to counter 'fake news' in New Delhi, India, 02 May 2019.

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Presa poloneză în „stare de urgenţă”

aljazeera.com / 13 nov. 2021, rsf.org / 14 sept. 2021, notesfrompoland.com / 2 nov. 2021

În timp ce regimul Lucaşenko foloseşte criza migranţilor pentru a-şi intensifica, prin presa controlată, propaganda anti-occidentală, guvernul de la Varşovia a decis să nu le permită jurnaliştilor accesul la frontieră, preferând să distribuie imagini oficiale prin Ministerul Apărării. Premierul Morawiecki a argumentat că prezenţa jurnaliştilor ar îngreuna situaţia, mass-media fiind sensibilă la influenţa ştirilor false promovate de Belarus şi Rusia. Măsura a fost criticată atât în Polonia, cât şi de organizaţii internaţionale precum Reporteri fără Frontiere, care o consideră arbitrară şi disproporţionată.

De altfel, îngrijorările privind libertatea presei poloneze au sporit. Platforma Civică, principalul partid de opoziţie condus de Donald Tusk, a devenit ţinta predilectă a televiziunii publice TVP. Propaganda şi manipulările s-au intensificat. S-a ajuns ca susţinătorii dreptului la avort să fie acuzaţi că folosesc simboluri satanice şi acceptă canibalismul, activista în probleme de mediu Greta Thunberg să fie asociată cu Hitler şi Stalin, homosexualii, migranţii şi refugiaţii să fie demonizaţi iar candidatul opoziţiei la preşedinţie să fie etichetat ca reprezentant al intereselor evreilor. Sunt exemple care ilustrează crezul noului preşedinte al TVP, fostul europarlamentar al partidului Lege şi Justiţie Jacek Kurski: „jurnaliştii din serviciul public trebuie să apere Polonia în faţa asaltului neo-bolşevic!”

Euro-mistificarea parlamentarului Cristian Terheş

Cristian Terheş, Facebook /facebook.com / 7 nov. 2021, factual.ro / 10 nov. 2021

Dacă ar fi să credem afirmaţia europarlamentarului anti-vaccinist Cristian Terheş postată în 7 noiembrie pe Facebook, Parlamentul European a devenit zonă liberă de certificat verde Covid-19 după o contestaţie adresată Tribunalului Uniunii Europene. Factual.ro a constatat însă că informaţia este trunchiată şi înşelătoare. Accesul aleşilor în sediile Parlamentul European rămâne condiţionat de prezentarea certificatului. Temporar, fac excepţie doar cinci contestatari care, după ce Tribunalul le-a respins cererea de anulare a întregului regulament, au făcut recurs pe motiv că atât vaccinul, dovada trecerii prin boală cât şi alternativa prezentării unui test PCR negativ sunt restricţii discriminatorii la locul de muncă. Potrivit instanţei, până la finalizarea procesului, cei cinci pot participa la activităţile parlamentare dacă prezintă un auto-test (salivar) negativ.

„Zborul Covid” - păcăleală virală fără discriminare

france24.com / 12 nov. 2021

Adepţi ai vaccinării şi antivaccinişti şi-au prelungit disputa pe paginile de socializare după ce au vizionat un videoclip, filmat într-un avion în care o pasageră fără mască refuză să stea pe locul rezervat pentru că vecinul de scaun este nevaccinat. După discuţii aprige, comandantul aeronavei pare să aibă ultimul cuvânt, explicându-i nemulţumitei că în avionul său nu face discriminări şi că atât vaccinaţii cât şi nevaccinaţii merită trataţi cu respect. Jurnaliştii emisiunii „Adevăr sau minciună” de la France 24 au dezvăluit că filmuleţul care a încăierat internauţii – şi care evocă o situaţie plauzibilă – este de fapt un produs de ficţiune, cu scenarist, actori şi regizor, fiind înregistrat ca atare pe site-ul de specialitate Internet Movie Data Base - IMDB.

Belarusul exploatează criza migranţilor

euvsdisinfo.eu / 13 nov. 2021

Criza umanitară a migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Polonia este un bun prilej de speculaţii propagandistice pentru presa controlată de preşedintele Lucaşenko, în tandem cu presa pro-Kremlin. Portalul euvsdisinfo evidenţiază mesajele manipulatoare transmise de echipele televiziunilor de stat din Minsk şi Moscova care au însoţit migranţii asiatici escortaţi de militari înarmaţi spre frontiera europeană. De pildă, în reportajul din 9 noiembrie difuzat pe canalul de stat, Grigori Azerionok, jurnalistul favorit al lui Lucaşenko, construieşte o falsă dihotomie morală, subliniind că de partea poloneză a frontierei este un vehicul militar, în timp ce în zona belarusă ar fi ajutoare umanitare. Pentru a-şi întări mesajul, jurnalistul intervievează un conaţional deputat care vorbeşte emoţionat despre decizia parlamentului de la Minsk de a acorda ajutoare migranţilor. Un mesaj cinic, de vreme ce în spatele său se zăresc soldaţi cu cagule care, practic, îi ţin captivi pe migranţi. Relaţia simbiotică dintre presa de stat belarusă şi cea rusă devine evidentă când reporterul îi cere unui coleg de la Russia Today să-i împărtăşească impresiile după noaptea petrecută la graniţă. Acesta laudă atitudinea binevoitoare a beloruşilor, în contrast cu lipsa de omenie „fascistă” a grănicerilor polonezi, care nu au oprit motoarele maşinilor pentru a le permite migranţilor să doarmă.

„Microbul” Covid, împărtăşania şi NASA

Sursa: România TV / 16 nov. 2021

Arhiepiescopul Tomisului recomandă înlocuirea vaccinului anti-Covid cu Sfânta împărtăşanie. Înalt Prea-Sfinţitul Teodosie a mai explicat la România TV şi de ce crede că aşa-numitul certificat verde nu şi-ar avea rostul la intrarea în biserici: „În biserică, mai ales în Sfântul Altar, unde noi ne desfăşurăm misiunea noastră - chiar specialiştii de la NASA au constatat aceasta -, în Altar nu prea sunt microbi, iar în Sfântul Potir nu sunt deloc. Noi lucrăm cu Cele Sfinte, care nu au de-a face cu aceste contaminări.”

Fără probe, pomenirea de către Arhiepiscopul Tomisului a agenţiei spaţiale americane ca garant al mediului aseptic din lăcaşurile de cult terestre rămâne îndoielnică. În schimb, este certă confuzia pe care înaltul prelat o face între microbi – adică bacterii – şi virusuri. Diferenţele nu ţin doar de formă şi dimensiuni – bacteriile sunt de vreo sută de ori mai mari – ci şi de modul de reproducere şi efectele asupra corpului uman. Spre deosebire de bacterii, benefice în proporţie de 99%, virusurile au nevoie de o gazdă vie în care preiau controlul organelor vitale şi ţesuturilor prin înlocuirea comenzilor ADN-ului cu propriile instrucţiuni genetice. Cea mai importantă diferenţă priveşte rezistenţa la intervenţia medicală. În vreme ce bacteriile pot fi distruse chimic cu antibiotice, infecţiile virale nu au un tratament propriu-zis, iar boala îşi urmează cursul până când organismul se poate apăra singur. Menirea vaccinurilor, atunci când există, ca în cazul SARS-Cov 2, este tocmai să ajute organismul să elimine virusul.

 

(Horia Grușcă)


Other news
Trei activiste pentru drepturile LGBT sunt judecate în Polonia pentru "rănirea sentimentelor religioase"

Trei activiste pentru drepturile LGBT sunt judecate în Polonia pentru "rănirea sentimentelor religioase"

La sfârșitul lunii septembrie, ambasadori din 50 de țări au semnat o scrisoare deschisă prin care cer autorităților poloneze să înceteze tratamentul ostil la adresa susținătorilor drepturilor minorităților sexuale

Ministerul lituanian al Apărării avertizează că aparatele chinezești de telefonie mobilă pot provoca fisuri de securitate și furt de date

Ministerul lituanian al Apărării avertizează că aparatele chinezești de telefonie mobilă pot provoca fisuri de securitate și furt de date

Stat membru al Uniunii Europene și NATO și aliat fidel al Statelor Unite, republica baltică a anunţat, încă din ianuarie, interzicerea echipamentelor destinate controalelor pe aeroporturi fabricate de compania chineză Nuctech.

Comisia Europeană e pregătită să activeze în curând noul mecanism care condiționează accesul la fonduri comunitare de respectarea  statului de drept

Comisia Europeană e pregătită să activeze în curând noul mecanism care condiționează accesul la fonduri comunitare de respectarea statului de drept

Majoritatea media afirmă că primele ținte sunt guvernele conservatoare de la Budapesta și Varșovia.

25 Nov 2021

5 minutes read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021