Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Monitor Fake News, Nr. 1: Conspiraționiști, imigranți, anti-vaxxeri

BFN
©EPA-EFE/HARISH TYAGI  |   A person scrolls the screen of a mobile phone while loading information on how to counter 'fake news' in New Delhi, India, 02 May 2019.

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Conspiraţioniştii confundă „prognoza” cu „planificarea” 

verificat.afp.com / 23 sept. 2021

Chiar dacă nu se manifestă prin proteste de stradă de dimensiunea celui demistificat de France Press, curentul corona-sceptic mobilizează un număr mare de români îndeosebi pe reţelele de socializare. AFP România a semnalat că o foaie de calcul care estimează rata de incidenţă a Covid-19 în fiecare judeţ pentru următoarele săptămâni a fost distribuită de mii de ori în doar cîteva zile, fiind invocată ca dovadă a planificării pandemiei de către autorităţi, care ar fi stabilit cu exactitate inclusiv perioada în care fiecare judeţ va intra în „scenariul roşu”. În fapt, documentul reprezintă una din prognozele realizate periodic de medicul şi cercetătorul timişorean Octavian Jurma în scop didactic şi ca avertizare privind evoluţia negativă a pandemiei în lipsa măsurilor de prevenire a răspândirii virusului. De altfel, tabelul publicat de cercetător pe Facebook este însoţit de precizarea că reprezintă o „prognoza simplă a incidenței în județe în următoarele 4 saptamani cu grad ridicat de probabilitate, plus încă 4 cu incertitudine ridicată”. Octavian Jurma le-a explicat conspiraţioniştilor că a confunda prognoza cu programarea este ca şi cum i-ai atribui meteorologului care face o prognoza meteo puterea supranaturală de a produce ploaia.

Imigranţii din Franţa, victime ale unui clip din Irlanda  

france24.com / 27 sept. 2021

Un politician de extremă dreapta din Franţa a postat luna trecută pe Facebook un videoclip în care mai multe tinere sunt agresate într-o gară de câţiva adolescenţi. În imagini se observă că fetele, care se grăbesc să se urce în tren, sunt scuipate şi îmbrâncite la întâmplare, una dintre ele căzând de pe  peron sub tren. Sugerând că agresorii ar avea origini neeuropene, Thierry Tsagalos a pledat vehement pentru arestarea, condamnarea pe viaţă şi expulzarea agresorilor. Jurnaliştii emisiunii The Observers au descoperit pe Internet că imaginile respective au fost filmate de o cameră de supraveghere dintr-o gară din Dublin în data de 1 aprilie, anul acesta. Din articolele de presă consultate a reieşit că agresorii, identificaţi, reţinuţi şi ulterior eliberaţi de poliţia irlandeză erau minori, motiv pentru care numele şi naţionalitatea lor nu a fost făcute publică. Jurnaliştii francezi şi-au continuat totuşi investigaţia şi au aflat de la colegii din Dublin care au relatat despre caz că agresorii erau irlandezi get-beget. În final, realizatorii de France 24 i-au solicitat politicianului care a distribuit clipul să comenteze faptul că agresiunea nu s-a petrecut în Franţa şi că agresorii nu sunt imigranţi. Cum era de aşteptat, acesta a refuzat.

Documente falsificate de antivacciniştii britanici 

bbc.com  / 28 sept. 2021

Un document contrafăcut cu antetul Serviciului Naţional de Sănătate Britanic (NHS) trimis pe adresa mai multor şcoli din Anglia şi Ţara Galilor, i-a păcălit pe unii din angajaţii instituţiilor de învăţământ, care au crezut că au primit modelul oficial de formular prin care părinţii şi medicii consimt pentru vaccinarea copiilor. Falsul, distribuit – potrivit BBC - şi pe reţelele de socializare, conţine o listă în 10 puncte cu pretinse informaţii despre vaccin, obligatoriu a fi cunoscute şi însuşite de către potenţialii semnatari. Părinţii au constatat consternaţi că toate cele zece puncte par redactate astfel încât să descurajeze vaccinarea anti-Covid. De exemplu, textul avertizează că vaccinul prezintă riscul de accident vascular cerebral, orbire, surzenie, cheaguri de sânge, avort spontan, şoc anafilactic şi probleme cardiovasculare. În acord cu teoriile anti-vacciniste deja demontate, este invocat caracterul chipurile experimental al vaccinului şi menţionat un procent aparent „oficial” de decese cauzate de injectare. Autoritatea Sanitară a reacţionat public, cerând şcolilor şi părinţilor să ignore falsul grosolan şi să se informeze doar din surse autorizate. În Marea Britanie, ca şi în România, se derulează o campanie de vaccinare a copiilor între 12 şi 15 ani, pe fondul creşterii numărului de infectări în rândul elevilor de gimnaziu.

Youtube – interdicţie totală pentru antivaccinişti

youtube.com / 29 sept. 2021

Youtube a decis să blocheze orice conținut care promovează teorii anti-vacciniste şi informații false sau înșelătoare cu privire la vaccinare,  indiferent de tipul vaccinului. De asemena, vor fi şterse conturile şi canalele asociate cu activiştii antivaccinişti.  Decizia  vine în contextul în care atât Youtube, cât şi altor giganți precum Facebook sau Twitter, li s-a reproşat că nu acționează suficient pentru a opri răspândirea informațiilor false. Poziţia intransigentă a Youtube a generat reacţii ostile din partea unor posturi de propagandă și a sponsorilor lor. După ce, săptămâna trecută, canalele de limbă germană ale postului de televiziune Russia Today au fost eliminate de pe YouTube pentru dezinformări privind pandemia, reprezentanţii Rusiei au ameninţat că vor bloca platforma ca răspuns la ceea ce au numit „o agresiune informaţională fără precedent”.

Impostură antivaccinistă cu imagini anticorupţie

factchecked.afp.com / 29 septembrie                                                                                                       

Afirmaţia că România şi-ar fi închis centrele de vaccinare la presiunea populară, cu zeci de mii de vizualizări pe reţele de socializare, deschide revista dezinformărilor săptămânii. Pseudo-ştirea a fost distribuită împreună cu un videoclip sugerând amploarea opoziţiei bucureştenilor faţă de vaccinare. Jurnaliştii Agenţiei France Press au demontat falsul, arătând că vaccinarea continuă în sute de centre din întreaga ţară, deşi câteva au fost închise în septembrie ca urmare a participării modeste. Mai mult, jurnaliştii francezi au demonstrat că imaginile spectaculoase având sigla TVR sunt disponibile pe canalul Youtube al televiziunii publice încă din februarie 2017, când sute de mii români au cerut în Piaţa Victoriei ca PSD să renunţe la demersurile legislative de dezincriminare a unor fapte de corupţie.

(Horia Grușcă)
Carte recomandata
Other news
ISTORIES: Cel mai important secret al ministrului Lavrov

ISTORIES: Cel mai important secret al ministrului Lavrov

Averea ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, și cea a presupusei sale amante sunt aduse în atenție într-o investigație Istories. Lavrov, unul dintre cei mai populari miniștri ai lui Vladimir Putin, văzut până acum ca un profesionist și ferit de scandaluri de corupție, deschide împreună cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, lista candidaților partidului prezidențial, Rusia Unită, la alegerile pentru Duma de Stat.

Comisia Europeană propune Ungariei o prelungire a termenului-limită pentru examinarea PNRR-ului său

Comisia Europeană propune Ungariei o prelungire a termenului-limită pentru examinarea PNRR-ului său

Uniunea Europeană afirmă că refuzul de a valida PNRR-ul ungar nu are legătură cu noua și controversata lege vizând comunitatea LGBT, adoptată recent la Budapesta.

Bulgaria a anunţat expulzarea unui alt diplomat rus

Bulgaria a anunţat expulzarea unui alt diplomat rus

Şefa diplomaţiei de la Sofia, Ekaterina Zaharieva, a avertizat că ţara sa ar putea adopta măsuri suplimentare de retorsiune.

02 Oct 2021

5 minutes read
Rusia a anunțat că suspendă activitatea reprezentanței sale pe lîngă NATO și că închide misiunea aliată la Moscova
Rusia a anunțat că suspendă activitatea reprezentanței sale pe lîngă NATO și că închide misiunea aliată la Moscova

Luna aceasta, NATO a decis să retragă acreditările a opt membri ai misiunii ruse pe lângă cartierul său general de la Bruxelles, despre care media occidentale scriu că ar fi implicați în activități de spionaj și crime.

18 Oct 2021
A murit generalul american Colin Powell, primul secretar de stat de culoare din istoria Statelor Unite
A murit generalul american Colin Powell, primul secretar de stat de culoare din istoria Statelor Unite

A condus diplomația de la Washington din 2001 până în 2005 și, în cursul mandatului său, a avut loc cea mai mare extindere spre est a NATO, care a inclus România și alte șase state ex-comuniste.

18 Oct 2021
Igor Dodon renunță la șefia partidului și la mandatul de deputat
Igor Dodon renunță la șefia partidului și la mandatul de deputat

În ultimul an, PSRM și Igor Dodon au suferit două înfrângeri electorale, în alegerile prezidențiale și parlamentare din Republica Moldova.

18 Oct 2021
Medici și asistenți medicali din Republica Moldova sunt, de luni, în România, pentru a ajuta personalul medical de la spitalul modular de lângă Iași
Medici și asistenți medicali din Republica Moldova sunt, de luni, în România, pentru a ajuta personalul medical de la spitalul modular de lângă Iași

România a fost principalul donator de vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova.

18 Oct 2021