DEZINFORMARE: UE se implică direct în afacerile interne ale R. Moldova

Moldova
  |  

Dezinformare

Ministerul rus de Externe critică declarații ale șefului Delegației UE la Chișinău cu privire la negocierile politice și ineficiența unor instituții. Nu este prima dată când Moscova, care l-a susținut deschis pe Igor Dodon la prezidențialele din 2020, acuză Occidentul că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara.”

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Michalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe”, a scris Sputnik.md, dar declarația respectivă a Ministerului rus de Externe a fost preluată pe larg atât de presa din Republica Moldova, cât și din Rusia.

Realitate

NARAȚIUNE: UE se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova

CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia a lansat în ultimul timp, în special în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de la Chișinău, mai multe atacuri la adresa Uniunii Europene și Statelor Unite, acuzându-le – prin Ministerul de Externe și serviciul de spionaj, FSB – de implicare în afacerile interne ale Republicii Moldova. În același timp, însă, președintele Vladimir Putin îi ura succes la alegeri fostului președinte Igor Dodon și promitea ajutor Republicii Moldova în plină campanie electorală.

După înfrângerea candidatului susținut de Moscova, MAE rus a avut câteva comentarii în care interpreta declarațiile noului președinte, Maia Sandu, privind necesitatea retragerii contingentului militar rus. De asemenea, a acuzat-o indirect pe Maia Sandu că ar avea vreo atribuție la hotărârea Curții Constituționale prin care a fost anulată Legea care oferea un statut special limbii ruse.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko s-a referit într-un interviu pentru Centrul pentru Jurnalism Independent la ineficiența Consiliului Audiovizualului. Într-un alt interviu, pentru Cotidianul, ambasadorul UE la Chișinău își exprima îngrijorarea în privința faptului că persoane implicate în frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului”. El se referea la deputații Partidului Șor, condus de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în prima instanță de implicare în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar.

Aceste declarații au provocat reacții atât din partea Partidului Socialiștilor, care a publicat un comentariu pe pagina oficială a formațiunii, ortografiind greșit numele diplomatului, cât și a Partidului Șor.

Ambasadorii a 22 de state membre ale UE au reacționat printr-o declarație comună în care notează că „Ambasadorii UE și ai statelor membre UE observă evoluțiile interne, concentrându-se pe compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv cele față de Uniunea Europeană, în conformitate cu mandatele lor și în respect deplin față de independența și suveranitatea Republicii Moldova”

Ulterior a venit comentariul MAE rus.

Este de menționat că Peter Michalko a fost criticat și de ministrul Ungariei de Externe, Péter Szijjártó, în timpul unei vizite a acestuia la Chișinău, la începutul lunii decembrie 2020. Acesta a sugerat că Michalko s-ar fi implicat în campania prezidențială pentru alegerile prezidențiale. În aceeași zi, Igor Dodon l-a decorat cu „Ordinul de Onoare” pe oficialul maghiar.

OBIECTIV: Să prezinte UE ca pe un actor internațional care se implică în afacerile interne ale unui stat (Republica Moldova). Să încerce să justifice o intervenție mai activă a Rusiei în regiune.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Republica Moldova are un Acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar unul din rolurile Delegației UE la Chișinău este să urmărească implementarea acestuia. Nu este o premieră, sau ceva ieșit din comun când oficiali europeni fac referire la corupția din Republica Moldova, își exprimă îngrijorarea față de ineficiența unor instituții și pentru faptul că trenează investigarea fraudei bancare.

De altfel și societatea civilă și mass-media din Republica Moldova au denunțat în repetate rânduri eficiența redusă a Consiliului Audiovizualului, mai ales în timpul alegerilor, lucru remarcat de observatorii internaționali

SÂMBURE DE ADEVĂR: Șeful Delegației UE, Peter Michalko, și-a exprimat opinia, în diferite interviuri, despre activitatea Consiliului Audiovizualului și în privința negocierilor politice privind formarea unui nou Guvern la Chișinău.

  • Publicație / Media:
    sputnik.md
  • Data publicării:
    26/02/2021
  • Public țintă:
    cetățenii Republicii Moldova
  • Amplificare:
    un număr mare de instituții de presa din Republica Moldova și Rusia
  • Afiliere politică:
    Kremlin, PSRM
  • Narațiune cheie:
    UE se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, ceea ce justifică o intervenție mai mare a Moscovei în regiune.
Cornel Ciobanu




Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
  • Ministerul rus de Externe critică declarații ale șefului Delegației UE la Chișinău cu privire la negocierile politice și ineficiența unor instituții. Nu este prima dată când Moscova, care l-a susținut deschis pe Igor Dodon la prezidențialele din 2020, acuză Occidentul că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova.
  • OBIECTIV: Să prezinte UE ca pe un actor internațional care se implică în afacerile interne ale unui stat (Republica Moldova). Să încerce să justifice o intervenție mai activă a Rusiei în regiune.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023