DEZINFORMARE: Ucraina este nemulțumită că Moldova cumpără gaze rusești

DEZINFORMARE: Ucraina este nemulțumită că Moldova cumpără gaze rusești
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Steaguri flutură în afara sediului companiei ruse Gazprom din Moscova, Rusia, 21 ianuarie 2020.

Dezinformare

Ucraina este nemulțumită că Republica Moldova a semnat cu Gazprom prelungirea contractului de livrare a gazelor, scriu mai multe publicații de la Chișinău. Narațiunea nu se bazează pe vreo luare de poziție a Kievului, ci pleacă de la un comentariu anonim pe Twitter. Știrile generate de acest comentariu par sa facă parte dintr-o campanie mai amplă prin care se încearcă subminarea relațiilor dintre Chișinău și Kiev, care deranjează Moscova.

ȘTIRE: „Ucraina este nemulțumită de semnarea acordului dintre Republica Moldova și Rusia”, a titrat publicația online cenzura.md, apropiată  Partidului Socialiștilor. Aceasta menționează într-un articol că Republica Moldova a semnat prelungirea cu cinci ani a contractului de livrare a gazelor.

Realitate

NARAȚIUNE: Republica Moldova a trădat Ucraina semnând prelungirea contractului de livrare a gazelor.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe parcursul lunii octombrie, guvernul de la Chișinău a purtat negocieri cu Gazprom în vederea prelungirii contractului de livrare a gazelor, după ce precedentul expirase la 30 septembrie. În octombrie Republica Moldova a achitat un preț record de aproape 800 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar cantitățile livrate de gigantul rus au fost insuficiente, astfel încât a fost nevoie de gaze din surse de alternativă.

Guvernul de la Chișinău a purtat discuții în mai multe state, inclusiv cu Ucraina pentru a obține sprijin în așa-numita „criză  a gazului”. Presa de la Kiev a scris că autoritățile ucrainene au fost de acord să vândă Republicii Moldova o cantitate de gaz în caz de necesitate.

În general, relațiile dintre Chișinău și Kiev s-au îmbunătățit semnificativ odată cu venirea la putere a Maiei Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate. Cele două state se sprijină  reciproc în contextul conflictelor teritoriale pe care le au (cel înghețat din Transnistria, cel semi-înghețat din Donbass, Crimeea), ceea ce nu poate să  nu deranjeze Moscova.

În presa din Rusia, dar și în unele publicații din Republica Moldova, apropiate de Partidul Socialiștilor și/sau de Moscova, au fost publicate mai multe articole și comentarii care, aparent, au menirea să antagonizeze Chișinăul și Kievul. Chiar în ziua în care a fost publicată știrea despre presupusa nemulțumire a Kievului cu privire la contractul de livrare a gazelor, mai multe instituții de presă din Republica Moldova, afiliate socialiștilor, au publicat un comentariu despre faptul că guvernarea de la Chișinău nu poate miza pe un sprijin real din partea Kievului. Deși a fost publicat de mai multe instituții media, nu este clar care e sursa primară  a acestui comentariu și pare sa fie tradus din limba rusă prin google translate.

OBIECTIV: Să deterioreze relațiile dintre Chișinău și Kiev pentru a face ambele state mai vulnerabile în fața Moscovei și a le împiedica să identifice soluții pentru reglementarea conflictelor teritoriale cu care se confruntă

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Singurul argument al redacției că  semnarea acordului de livrare a gazului ar fi deranjat Kievul este comentariul unei persoane necunoscute pe Twitter la știrea respectivă care a scris „prostituate”.

Chiar dacă, teoretic, Kievului i-ar fi convenit ca Republica Moldova să nu semneze contractul cu Gazprom, ceea ce ar fi afectat în mod direct și regiunea separatistă transnistreană, este clar că Chișinăul nu putea rămâne fără gaze în prag de iarnă  și fără surse alternative clare. Kievul nu poate învinui Republica Moldova, care, la fel ca majoritatea statelor europene, inclusiv Ucraina, importă gaze din Rusia.

În plus, importând gaze din Rusia, Republica Moldova folosește conductele care traversează Ucraina. Folosirea conductelor respective este vitală pentru Kiev întrucât, pe de-o parte, îi aduce venituri, iar pe de altă parte menține Moscova co-interesată de buna funcționare a condutelor, astfel încât reduce riscurile unei intervenții militare la scară largă împotriva Ucrainei.

 • Publicație / Media:
  cenzura.md
 • Data publicării:
  30/11/2021
 • Public țintă:
  cetățenii Republicii Moldova și ai Ucrainei
 • Amplificare:
  ehomd.info, enews.md, deputatul socialist Bogdan Țîrdea
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova a trădat Ucraina semnând prelungirea contractului de livrare a gazelor.
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
 • Ucraina este nemulțumită că Republica Moldova a semnat cu Gazprom prelungirea contractului de livrare a gazelor, scriu mai multe publicații de la Chișinău. Narațiunea nu se bazează pe vreo luare de poziție a Kievului, ci pleacă de la un comentariu anonim pe Twitter. Știrile generate de acest comentariu par sa facă parte dintr-o campanie mai amplă prin care se încearcă subminarea relațiilor dintre Chișinău și Kiev, care deranjează Moscova.
 • OBIECTIV: Să deterioreze relațiile dintre Chișinău și Kiev pentru a face ambele state mai vulnerabile în fața Moscovei și a le împiedica să identifice soluții pentru reglementarea conflictelor teritoriale cu care se confruntă
 • DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Singurul argument al redacției că semnarea acordului de livrare a gazului ar fi deranjat Kievul este comentariul unei persoane necunoscute pe Twitter la știrea respectivă care a scris „prostituate”.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023