NARAȚIUNE: Republica Moldova a trădat Ucraina semnând prelungirea contractului de livrare a gazelor.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe parcursul lunii octombrie, guvernul de la Chișinău a purtat negocieri cu Gazprom în vederea prelungirii contractului de livrare a gazelor, după ce precedentul expirase la 30 septembrie. În octombrie Republica Moldova a achitat un preț record de aproape 800 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar cantitățile livrate de gigantul rus au fost insuficiente, astfel încât a fost nevoie de gaze din surse de alternativă.
Guvernul de la Chișinău a purtat discuții în mai multe state, inclusiv cu Ucraina pentru a obține sprijin în așa-numita „criză a gazului”. Presa de la Kiev a scris că autoritățile ucrainene au fost de acord să vândă Republicii Moldova o cantitate de gaz în caz de necesitate.
În general, relațiile dintre Chișinău și Kiev s-au îmbunătățit semnificativ odată cu venirea la putere a Maiei Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate. Cele două state se sprijină reciproc în contextul conflictelor teritoriale pe care le au (cel înghețat din Transnistria, cel semi-înghețat din Donbass, Crimeea), ceea ce nu poate să nu deranjeze Moscova.
În presa din Rusia, dar și în unele publicații din Republica Moldova, apropiate de Partidul Socialiștilor și/sau de Moscova, au fost publicate mai multe articole și comentarii care, aparent, au menirea să antagonizeze Chișinăul și Kievul. Chiar în ziua în care a fost publicată știrea despre presupusa nemulțumire a Kievului cu privire la contractul de livrare a gazelor, mai multe instituții de presă din Republica Moldova, afiliate socialiștilor, au publicat un comentariu despre faptul că guvernarea de la Chișinău nu poate miza pe un sprijin real din partea Kievului. Deși a fost publicat de mai multe instituții media, nu este clar care e sursa primară a acestui comentariu și pare sa fie tradus din limba rusă prin google translate.
OBIECTIV: Să deterioreze relațiile dintre Chișinău și Kiev pentru a face ambele state mai vulnerabile în fața Moscovei și a le împiedica să identifice soluții pentru reglementarea conflictelor teritoriale cu care se confruntă
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Singurul argument al redacției că semnarea acordului de livrare a gazului ar fi deranjat Kievul este comentariul unei persoane necunoscute pe Twitter la știrea respectivă care a scris „prostituate”.
Chiar dacă, teoretic, Kievului i-ar fi convenit ca Republica Moldova să nu semneze contractul cu Gazprom, ceea ce ar fi afectat în mod direct și regiunea separatistă transnistreană, este clar că Chișinăul nu putea rămâne fără gaze în prag de iarnă și fără surse alternative clare. Kievul nu poate învinui Republica Moldova, care, la fel ca majoritatea statelor europene, inclusiv Ucraina, importă gaze din Rusia.
În plus, importând gaze din Rusia, Republica Moldova folosește conductele care traversează Ucraina. Folosirea conductelor respective este vitală pentru Kiev întrucât, pe de-o parte, îi aduce venituri, iar pe de altă parte menține Moscova co-interesată de buna funcționare a condutelor, astfel încât reduce riscurile unei intervenții militare la scară largă împotriva Ucrainei.