DEZINFORMARE: Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria va duce la război

Transnistria
© EPA/STR   |   A general view of the checkpoint at the border of Moldova and the breakaway Transnistrian Republic, near Bender, 65 km Vest from Chisinau

Dezinformare

Retragerea militarilor ruși din forțele de menținere a păcii poate duce la război în Transnistria, potrivit unui articol publicat de portalul Независимое Приднестровье (Transnistria independentă), preluat și în dreapta Nistrului. Articolul sugerează, totodată, că dacă militarii ruși sunt înlocuiți cu forțe ONU și OSCE, Moscova nu va mai trebui să-și păstreze neutralitatea în cazul unui nou conflict.

ȘTIRE: „Dacă nu vor fi pacificatori, locul lor va fi ocupat de forțele militare ale părților implicate în conflict. Și e puțin probabil ca jeep-urile albe cu inscripții ONU sau OSCE vor putea stopa tehnica blindată a ambelor părți care se va îndrepta spre zona de securitate” .

Urmând aceeași logică, articolul întitulat „Ce s-ar întâmpla dacă ar fi aruncate căștile”, menționează că Rusia și-ar putea  să-și fortifice prezența militară în regiune și chiar să se implice în conflict. „Potrivit art. 4, partea rusă garantează neutralitatea (forțelor sale militare dislocate în regiune n.red). Totodată, a fost menționat că armata va fi evacuată pe etape. A și fost evacuată pe etape. A rămas doar un mic grup militar. Anulând acest acord, Moldova acceptă că Rusia este în drept să instaleze aici o armată în toată legea. Una care nu va menține neutralitatea în cazul dezghețării conflictului dintre Moldova și Transnistria”

Realitate

NARAȚIUNI: Transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru, așa cum cere Chișinăul, ar duce la un nou conflict militar în regiunea transnistreană și la sporirea prezenței militare ruse în regiune.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul armat care a avut loc în Transnistria în 1992 a fost înghețat prin Acordul privind principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană, semnat de președinții de atunci ai Republicii Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin.  Documentul prevede măsuri de asigurare a securității de-a lungul Nistrului inclusiv prin crearea unei misiuni de menținere a păcii, demilitarizarea zonei de conflict, crearea Comisiei Unificate de Control.

Misiunea de menținere a păcii este formată din militari ai Republicii Moldova, un contingent transnistrean, unul rus și observatori militari ucraineni. De mai bine de 15 ani, autoritățile de la Chișinău se pronunță pentru transformarea acesteia într-o misiune civilă, sub mandat internațional, însă Moscova și Tiraspolul se opun.

În același timp, Rusia are dislocat în regiune și un contingent militar succesor al Armatei a XIV-a sovietice, care a fost implicată și în conflictul transnistrean de partea separatiștilor; oficial, contingentul respectiv asigură paza depozitului de muniție de la Cobasna. Rusia promisese că va elibera depozitul și va retrage trupele, dar nu și-a îndeplinit până acum acest angajament. În prezent, toate demersurile Chișinăului privind retragerea forțelor sale armate de pe teritoriul Republicii Moldova sunt comentate de Moscova și Tiraspol drept încercare de a distruge misiunea de pacificare, deși este vorba de lucruri diferite.

OBIECTIV:  Să împiedice transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru. Să justifice prezența militară rusă în regiune.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În primul rând, articolul pornește de la premisa falsă că transformarea misiunii de pacificare ar reprezenta o încălcare și ar anula Acordul din 21 iulie 1992. Acordul respectiv a fost o dată amendat, în 1998, printr-un document semnat la Odesa. De fapt, experții susțin că acest lucru este o dovadă a faptului că Acordul din 1992 este învechit și reprezintă mai degrabă o piedică în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. 

Misiunea a fost deseori criticată pentru ineficiența sa, dar și pentru situații mai grave, precum împușcarea unui tânăr de un pacificator rus în 2012. 

Indiferent de statutul forțelor armate ruse în stânga Nistrului, implicarea acestora într-un eventual conflict dintre Chișinău și Tiraspol ar fi o gravă încălcare a dreptului internațional. Pe de altă parte, amenințările voalate din articol că Rusia și-ar putea spori prezența militară în regiune, nu par decât un bluf, întrucât, pentru aceasta, Rusia ar trebui să treacă prin spațiul aerian, terestru și/sau naval al Ucrainei sau al României înainte de a ajunge în cel al Moldovei.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Acordul de încetare a focului din 1992 prevede o misiune de menținere a păcii.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Moscovei și Tiraspolului, prin legiferarea prezenței militare ruse în stânga Nistrului și împiedicarea transformării misiuni ide pacificare, controlate, de facto, de Rusia.

  • Publicație / Media:
    Независимое Приднестровье
  • Data publicării:
    22/07/2021
  • Public țintă:
    locuitorii din stânga Nistrului
  • Amplificare:
    bloknot-moldova.md
  • Afiliere politică:
    Regimul de la Tiraspol
  • Narațiune cheie:
    Transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru, așa cum cere Chișinăul, ar duce la un nou conflict militar în regiunea transnistreană și la sporirea prezenței militare ruse în regiune.
Cornel Ciobanu




Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
  • Retragerea militarilor ruși din forțele de menținere a păcii poate duce la război în Transnistria, potrivit unui articol publicat de portalul «Независимое Приднестровье» (Transnistria independentă), preluat și în dreapta Nistrului. Articolul sugerează, totodată, că dacă militarii ruși sunt înlocuiți cu forțe ONU și OSCE, Moscova nu va mai trebui să-și păstreze neutralitatea în cazul unui nou conflict.
  • OBIECTIV: Să împiedice transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru. Să justifice prezența militară rusă în regiune.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023