Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Dezinformare

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.              

ȘTIRE: „Invitată la o emisiune de dezbatere pe teme de actualitate, Iosefina Pascal l-a întrebat pe un reprezentant al Institutului Național de Statistică (INS) despre ce ar urma să se întâmple cu datele colectate de pe urma recensământului populației. Acesta din urmă a specificat că datele vor fi anonimizate, iar după realizarea statisticii, vor fi șterse. Jurnalista GOLD FM îl dezaprobă pe reprezentantul INS susținând că datele de pe urma recensământului ar urma să ajungă la instituții europene.

„La Organizația Mondială a Sănătății (OMS n.r.) vor ajunge datele privind starea de sănătate a românilor, informații despre natalitate, mortalitate. De asemenea, în funcție de interesul acelei entități europene, INS va executa și va transmite așa-zisele informații șterse. Un recensământ al populației este necesar, însă ce s-a întâmplat anul acesta și ce ar urma să se mai întâmple ar trebui să ne ridice multe semne de întrebare” – spune Iosefina Pascal”.

Realitate

NARAȚIUNE: Românilor li se vor colecta datele personale care apoi vor fi predate OMS-ului pentru ca aceasta să le folosească discreționar în interesul său.

CONTEXT/ETOS LOCAL: România a început recensământul populației și al locuințelor pe 14 martie, cu etapa autorecenzării care s-a finalizat pe 27 mai. Ulterior, după această dată până pe 17 iulie va avea loc etapa interviurilor față în față, realizată de recenzori cu ajutorul tabletelor.

Din cauza pandemiei de COVID-19, recensământul a fost amânat cu un an de zile, iar pentru prima data nu se va mai realiza pe hârtie, ci în format electronic, pentru a evita foarte mult contactele.

Potrivit INS, persoanele care refuză autorecenzarea nu vor fi amendate, dar că cele recenzate și care refuză să furnizeze informaţii sau furnizează date eronate/incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei, potrivit articolului 54 din OUG 19/2020.

Adepții teoriei conspirației și media care se pliază pe narațiunile pro-Kremlin din România au folosit prilejul recensământului pentru a emite narațiuni cu privire la aceste statistici care sunt culese periodic și în baza cărora se elaborează în mod natural politici publice în domeniile sănătății, educației, economico-social și așa mai departe.

Recenzorii sunt persoane avizate și care acționează conform legii, iar colectarea datelor este în conformitate cu legislația națională. Mai mult, este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată.

"România are nevoie să cunoască populația rezidentă nu numai la nivel național, dar și la nivelul tuturor localităților. Datele obținute sunt folosite pentru calcularea indicatorilor la nivelul european. Anumite fonduri europene sunt distribuite în raport cu populația unei anumite localități. Localitățile pot să primească fonduri în funcție de populația rezidentă, pe care noi o calculăm cu ocazia recensământului”, a declarant președinte INS, Tudorel Andrei, pentru Digi24.

OBIECTIV: Influențarea populației pentru a-i submina încrederea în instituțiile medicale la nivel mondial.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Datele colectate în mod obișnuit de către Institutul Național de Statstică la nivel național ajung oricum la Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, responsabil pentru publicarea de statistici și indicatori, la nivel european, care permit comparații între țări și regiuni.

Eurostat conlucrează cu Organizația Mondială a Sănătăți (OMS) pe astfel de statistici.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății gestionează și menține o gamă largă de baze de date legate de sănătatea și bunăstarea globală, în conformitate cu mandatarea statele membre ale OMS, printre care și România.

Când reprezentata INS spune în emisiune că datele vor fi anonimizate și șterge, Iosefina Pascal nu vine cu nicio dovadă care ar contrazice lucru acesta, ci lansează o teorie fără a putea proba acest lucru.

OMS este una dintre țintele frecvente ale anti-vaxxerilor și adepților „teoriei conspirației”. În România, OMS a fost ținta predilectă a grupurilor conservatoare și media care se ocupau de răspândirea știrilor false și dezinformărilor legate de pandemia de COVID-19, iar Veridica a semnalat constat acest lucru și anterior.

Faptul că OMS ar putea utiliza datele statistice despre sănătatea românilor contravine logicii existenței și misiunii centrale ale acestei organizați mondiale care se îngrijește de decenii de sănătatea oamenilor la nivel global.

De altfel, autoarea articolului, Iosefina Pascal, este o promotoare constantă a dezinformărilor legate de vaccinare și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Teza Iosefinei Pascal se înscrie mai departe în teoria conspirației care vorbește de „Marea resetare”, o narațiune conspiraționistă care este promovată inclusiv pe rețelele sociale rusești precum Odnosklassniki.

Marea resetare, în viziunea conspiraționiștilor, se referă la înrobirea oamenilor simpli de către o „oculta mondială”, o elită de personaje foarte bogate cu scopuri meschine.

Veridica a demontat această narațiune și a explicat că acest termen a fost inițial promovat de personaje apropiate fostului președinte american Donald Trump. „Marea Resetare” a fost o expresie folosită la Forumul Economic de la Davos din septembrie 2020.

„Există o nevoie urgentă ca părțile interesate să coopereze la nivel global pentru gestionarea simultană a consecințelor directe ale crizei COVID-19. Pentru a îmbunătăți situația din lume, Forumul Economic Mondial începe inițiativa „Marea Resetare”.

De aici nu a mai fost decât un pas pentru ca aceste declarații să intre în zona conspirației despre ce, de fapt, ar însemna „Marea Resetare”. Repetate obsesiv de propaganda rusă în principalele media subordonate Kremlinului, acestea au fost preluate și rotogolite constant și în vehiculele media din România care promovează aceste narațiuni rusești.

SÂMBURE DE ADEVĂR: România desfășoară în prezent recensământul populației.

Tags: Conspirația Covid , Teoria conspirației
 • Publicație / Media:
  Goldfm.ro
 • Data publicării:
  14/06/2022
 • Public țintă:
  Adepți ai teoriei cospirației legate de sănătate
 • Narațiune cheie:
  OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
Mădălin Necșuțu

22 Jun 2022

Actualizat la: 22 Jun 2022 00:46:01
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 38 min
DEZINFORMARE: Ucraina este o invenție sovietică
DEZINFORMARE: Ucraina este o invenție sovietică

Ucraina nu a existat până la apariția URSS, scrie presa rusă, citându-l pe Vladimir Putin. Narațiunea falsă ignoră o serie de etape importante din istoria ucrainenilor. 

Marin Gherman
Marin Gherman
27 May 2023
DEZINFORMARE: Rusia nu se implică în afacerile interne ale Moldovei
DEZINFORMARE: Rusia nu se implică în afacerile interne ale Moldovei

Rusia nu se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Narațiunea e infirmată chiar de acțiunile Moscovei din ultimii 30 de ani.

Veridica
Veridica
26 May 2023
DEZINFORMARE: Moldova iese din CSI la indicația Occidentului
DEZINFORMARE: Moldova iese din CSI la indicația Occidentului

Decizia Chișinăului de a denunța acordul de participare la Adunarea Interparlamentară a CSI a fost impusă de Occident, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă.

Veridica
Veridica
23 May 2023
DEZINFORMARE: Guvernarea vrea să vândă România și să ia copiii românilor
DEZINFORMARE: Guvernarea vrea să vândă România și să ia copiii românilor

Mai multe proiecte de legi aflate în dezbatere în aceste zile în Parlament ar urma să ia copiii românilor și să finalizeze „vânzarea României” către forţe oculte occidentale care vor implementa „dictatura globalistă”. Naraţiunile false au fost promovate la manifestaţia partidului extremist AUR din 6 mai, dar și la protestul din 10 mai.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 May 2023